Widget Recent Post No.

Το δυσκολότερο κομμάτι της μελισσοκόμιας: Γι αυτό τα παρατάνε οι μελισσοκόμοι...




Και όμως η μελισσοκομία έχει μια κρυφή πτυχή, που ενώ είναι ένα τόσο όμορφο επάγγελμα, αρκεί μόνο αυτή για να κάνει κάποιον να τα παρατήσει πολύ γρήγορα. Βλέπω τα τελευταία χρόνια πολλούς μελισσοκόμους σε απόγνωση, νέους μελισσοκόμους να πουλάνε τα μελίσσια τους, ανθρώπους που πριν λίγο καιρό ήταν γεμάτοι όνειρα και μέλλον, να μετακομίζουν στο εξωτερικό, και άλλες περιπτώσεις όπου θα νόμιζε κανείς ότι κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει. Γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ενώ αγαπούσαν πραγματικά τη μέλισσα, εγκαταλείπουν το επάγγελμα τόσο γρήγορα;

Μια πολύ σοφή συμβουλή, που έλεγε ένας παλιός μελισσοκόμος: "Θές να ασχοληθείς με τη μέλισσα; Πιάσε μια δουλειά, και μόλις περάσουν 5 χρόνια, τότε ίσως μπορέσεις να σταθείς στα πόδια σου". Η μελισσοκομία είναι ένα επάγγελμα στο οποίο τρέχουν πολλά πολλά έξοδα. Ένας νέος μελισσοκόμος που βρίσκεται έξω απο το κλάδο, νομίζει ότι όλα είναι ρόδινα και εύκολα, και όταν κάποιος προσπαθήσει να του πεί την αλήθεια, η πρώτη σκέψη που δημιουργείτε είναι "αα ψέματα μου λέει για να τα παρατήσω". Δεν είναι όμως έτσι.

Αν κάποιος κάτσει και πιάσει, χαρτί και μολύβι, θα διαπιστώσει ότι για τα πρώτα χρόνια, τα έξοδα υπερβαίνουν κατά πολύ τα έσοδα. Συνεπώς χρειάζεται μια δεύτερη δουλειά, προκειμένου να τροδοδοτεί τη μελισσοκομία, μέχρι να ορθοποδήσει η κατάσταση. Το καλό βέβαια είναι ότι όλο αυτό το κεφάλαιο που θα χαλάσει τα πρώτα χρόνια ο μελισσοκόμος, θα το έχει μπροστά του για πολλά χρόνια. Δηλαδή για μια κυψέλη που αγοράζει τον πρώτο χρόνο, θα έχει έσοδα για τουλάχιστον 10-20 χρόνια μετά που είναι και η ζωή του ξύλου. Δηλαδή τα έξοδα που κάνουμε τα πρώτα χρόνια, θα είναι οι πυλώνες για να αποκτήσουμε έσοδα αργότερα απο τα μελίσσια μας.

Ο λόγος που έχουμε πολλά έξοδα τα πρώτα χρόνια, είναι απλούστατος. Όσο περισσότερο αυξάνουμε τα μελίσσια μας, τόσο μεγαλώνουν και τα έξοδα. Για παράδειγμα έχουμε το πρώτο χρόνο 20 μελίσσια. Και τα διπλασιάζουμε, κάνοντας τα 40. Οι τροφές που θα χρειαστούμε, οι κηρήθρες, τα πλαίσια, οι νέες κυψέλες, όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στα έξοδα, και δεν είναι λίγα, ειδικά την περίοδο που διανύουμε. Όταν λοιπόν ένας νέος μελισσοκόμος θέλει να κάνει την μελισσοκομία επάγγελμα, πρέπει να δουλεύει ταυτόχρονα, αλλιώς πρέπει να έχει ένα x κεφάλαιο στην άκρη του, έτσι ώστε να το διαθέσει στη μελισσοκομία.

Λέγοντας όλα αυτά δεν θέλω σε καμία περίπτωση να σας απογοητεύσω. Όμως είναι η αλήθεια και αυτή πρέπει να τη γνωρίζουν όλοι. Η μελισσοκομία είναι πολύ κερδοφόρο επάγγελμα, αρκεί κάποιος να αγαπάει τη μέλισσα, να είναι δραστήριος, και να έχει τα χρήματα για να κάνει ένα δυναμικό ξεκίνημα.


Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Μπράβο στο άρθρο. θα πρέπει πρώτα να το διαβάσουν όλοι και μετά να ασχοληθούν με την μελισσοκομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την δεκαετια του 90 ηταν μόδα...το κυνηγι με ...πουλόσκυλα! Τώρα ...ο μελισσοκόμος των 12 μελισσών! Αλλά ..αν ολες οι μύγες καναν μελι θα το ετρωγαν και οι γυφτοι με τα κουταλια...κεει ο σοφός λαος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλό νούμερο το 12 για εναν ερασιτέχνη μελισσοκόμο.. Επίσης την δεκαετία του 90 άρχισε το χρήμα να ρέει.. Πιο λογικό να ασχολήθηκε ο λαός με το κυνήγι πάρα με τα μελισσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πρωτα πρεπει να αγαπας την μελισσα και πολυ αργοτερα θα το κανεις επαγγελμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μιλησαν οι μεγαλοι μελισσοκόμοι. Συνεχιστε ετσι μελι made in Bulgaria ερχετε οταν θα πουλατε με 4 ευρω το κιλο να δω αν θα το παιζεται εξυπνοι για τους νεους μελισσοκομους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΚΟΥ ΑΝΩΝΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ...ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ/ΕΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΜΕΛΙ ΑΓΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ...ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ...ΑΥΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ..ΤΟ ΝΕΛΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΟΣ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  7. Φίλε Γιάννη εσύ με ποσα ξεκινησες? Η μήπως γενιθηκες μελισσοκομος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!