Widget Recent Post No.

Παρενέργειες μετά απο ενστάλλαξη θεραπεία οξαλικού οξέος...



Γράφει ο μελισσοκόμος Γιώργος Ακριβόπουλος απο τη Βέροια...
Μια μέρα μετά την χρήση  ενστάλλαξης οξαλικού οξέος με δοσολογία 80g (διένυδρο) που έβαλα σε σιρόπι που φτιάχτηκε απο 1 κιλό ζάχαρη - 1 λίτρο νερό (συνολικά 80γρ οξ. οξύ σε 1660ml σιρόπι) και 5ml ανα τελάρο μελισσών τα αποτελέσματα δεν μου φάνηκαν και πολύ ενθαρρυντικά. Χαμένες μέλισσες στο πάτωμα και μια "απότομη ανορεξία" του μελισσιού στο ζαχαροζύμαρο ενω μια ημέρα πριν ήταν μέσα στην ζωντάνια(πριν την εφαρμογή) γεμάτες όρεξη για φαϊ.

Σήμερα ούτε που το ακουμπούσαν. Ένα μήνα πριν είχα βάλει ταινίες βαρροστοπ που κάνανε καλή δουλεία και σχεδόν καθάρισαν τα Μελίσσια απο βαρροα. Όμως η "περιέργεια" να δοκιμάσω οξαλικό δεν με ικανοποίησε αλλα με έβαλε σε σκέψεις: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΕΙΣ τα μελισσια σου για να σκοτωσεις τις βαρροα....

*Στην δεύτερη φωτο τα "σβολακια" δεν ειναι βαρροα είναι κερί τριμμένο. Χάσαμε καμιά κατοσταρια μέλισσες σε κάθε μελισσι για να σκοτωσουμε 10-20 βαρροα που ειχανε μεινει.....







Όπως δηλώνει ο Γιώργος, πήγε να κάνει μια συμπληρωματική θεραπεία για να καθαρίσει τα μελίσσια του, και τα αποτελέσματα ήταν συνταρακτικά. Και εφόσον έπεσαν τόσες μέλισσες την πρώτη μέρα, σημαίνει ότι τα μελίσσια επηρεάστηκαν σημαντικά. Επειδή έχω κάνει πολλές φορές θεραπεία κατά της βαρρόα με οξαλικό οξύ, ποτέ δεν είδα τόσες νεκρές μέλισσες. Μπορεί να χανόταν λίγος πλυθησμός σε βάθος χρόνου, να μίκραιναν τα μελίσσια μέχρι το τέλος του Χειμώνα, όμως δεν είχα ποτέ τόσο άμεσες απώλειες. Πιθανόν ο Γιώργος που αγόρασε το οξαλικό οξύ, να πήρε άνυδρο αντί για διένυδρο, και ουσιαστικά να έβαλε παραπάνω δοσολογία, εφόσον για το άνυδρο η δοσολογία είναι 60 γραμμάρια αντί για 80 που είναι για το διένυδρο.

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Σταματάτε την ενσταλάξει μόνο με τενιες με γλυκερινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πρωτον δεν κανουμε ποτε 2 θεραπειες μαζι γιατι δρουν συνεργαστικα. πολλοι χανουν μελισσια γιατι χωρις να το πολυσκεφτονται κανουν θεραπεια για βαρροα και νοζεμα μαζι ή σχεδον μαζι. δευτερον οπως και με την θυμολη που πριν απο μια δεκαετια ηταν πολλα υποσχεμενη και τωρα δεν την αγγιζει κανεις γιατι αποδειχτηκε οτι σε βαθος χρονου κανει περισσοτερο κακο στα μελισσια απο οτι κανουν η βαρροα, η νοζεμα και τα νεονικοτινοειδη μαζι, ετσι και το ο.ο. ειναι καταλληλο μονο για ξεγονιασμενα μελισσια και μονο με εξαχνωση. ολες οι αλλες μεθοδοι εφαρμογης ο.ο. ειναι καταστρεπτικες για τα μελισσια, καλυτερα αφηστε τα με βαρροα πιο λιγη ζημια θα κανετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το οξαλικό κάνει δουλειά μέ τήν σωστή χρίση τό ότι επηρεάζει τά μελίσσια τίς πρώτες μέρες τό κάνει αλλά όσες μέρες τό επηρεάζει να ξέρετε ότι καθαρίζει τά βαρροα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτες οι απωλειες με την ενσταλλαξη δεν ειναι τραγικες. Ο παραπανω αναγνωστης εγραψε για ταινίες Οξαλικου. Θα το πω αλλη μια φορά, μακριά απο ταινίες οξαλικου που κυκλοφορουν στην αγορά, δεν είναι καμία αμπιστοσυνης. Επισης μακρυα απο κινέζικες ταινιες για μελισσια και μακρια απο ταινίες που πουλάνε μελισσοκόμοι με Αμιτραζ,αν θελετε μελισσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το θεμα είναι σοβαρο με τα παρανομα φαρμακα για τις μελισσες. Πρεπει να ενημερωθουν οι κτηνιατρικοι συλλογοι, το ΓΕΩΤΕΕ και το Υπουργείο. Δεν μπορεί ο καθενας να πουλαει δήθεν φάρμακα-ματζουνια για μελισσια που φτιαχνει μονος του και να χανονται μελισσια του κοσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. έκανα ενστάλαξη 60γρ ο.ο 1 λίτρο νερό και 500 γρ ζάχαρη, δεν είδα καμιά μέλισσα ψόφια. Μόνο 60-80 βαρροα ψόφια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. η ενταλλαξη εχει προβλημα. με τις ταινιες εχουμε παρα πολυ καλα αποτελεσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!