Widget Recent Post No.

Μέθοδος αντικατάστασης βασίλισσων σε πολλά μελίσσια ταυτόχρονα! Η πιο αποδοτική μέθοδος επαγγελματία μελισσοκόμου...



Όπως γνωρίζουμε η βασίλισσα πρέπει να αλλάζει μετά τα 2 χρόνια ζωής. Συγκεκριμένα οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι λένε ότι "η βασίλισσα κρατιέται 2 χειμώνες. Στο 3ο χειμώνα υπάρχουν απώλειες γι αυτό η βασίλισσα πρέπει να αλλάζετε". Είναι πολύ σημαντικό ένα μελισσοκομείο, να έχει νεαρές βασίλισσες - και πολλά παραγωγικά μελίσσια. Οι νεαρές βασίλισσες δεν σμηνουργούν, αποδίδουν πολύ μεγάλη παραγωγή, φτιάχνουν τα πιο δυνατά και υγιή μελίσσια. Έτσι σήμερα επικεντρωνόμαστε, στο πώς θα αλλάξουμε τις βασίλισσες, μαζικά στο μελισσοκομείο μας, με μια μέθοδο που πρακτικά να είναι εύκολη για έναν που έχει πολλά μελίσσια, και βλέπει τη μελισσοκομία επαγγελματικά.


Μέθοδος χωρίς να ψάχνουμε τη βασίλισσα για μαζική αντικατάσταση σε όλα τα μελίσσια
Η μέθοδος αυτή γίνετε σε πολλά η λίγα μελίσσια με πολύ καλά αποτελέσματα. Αναπτύχθηκε αρχικά απο επαγγελματία μελισσοκόμο στη Βόρεια Ελλάδα, όμως πλέον δεν άργησε να χρησιμοποιείτε σε όλη την Ελλάδα με υψηλά αποτελέσματα.
Ξέρουμε ότι οι μεγάλοι μελισσοκόμοι φτάνουν κάποια στιγμή στη φάση να αλλάξουν ένα μεγάλο μέρος των βασιλισσών τους. Όταν ένας μελισσοκόμος κόβει 100 και 300 παραφυάδες κάθε χρόνο είναι φυσικό να αυξάνονται πολύ τα μελίσσια σε αριθμό. Τι γίνετε λοιπόν με αυτό το μελισσοκόμο, θα φτάσει τα 10 χιλιάδες μελίσσια; Το μυστικό στη σημερινή μέθοδο, εδώ κρύβεται! Η μέθοδος βασίζεται, στο να κόψουμε πολλές παραφυάδες απο νωρίς την Άνοιξη, και μόλις έρθει το φθινόπωρο να περάσουμε σταδιακά τα παλιά μελίσσια στα καινούργια. Ακούστε λοιπόν πως γίνετε η μέθοδος..



1ο Βήμα
Μετακίνηση παραφυάδας μπροστά απο το παλιό μελίσσι
Αφού έχουμε κρατημένες απο την Άνοιξη, νέες παραφυάδες το φθινόπωρο που τελειώνουμε τους τρύγους, και δε θέλουμε να εκμεταλλευτούμε άλλο αυτά τα μελίσσια, κάνουμε το εξής. Παίρνουμε όλες τις παραφυάδες, και τις τοποθετούμε 0.5-1 μέτρο μπροστά απο τα παλιά μελίσσια. Πχ έχουμε το παλιό μελίσσι, και ακριβώς μπροστά 1 μέτρο βάζουμε την Ανοιξιάτικη παραφυάδα. Ο σκοπός που κάνουμε αυτό μέσα στο φθινόπωρο, είναι για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την γέννα της παλιάς και της νέας βασίλισσας, και να μη ρισκάρουμε να χάσουμε τη χρονιά απο τα μέλια.
Αφού τοποθετηθούν μπροστά απο τα παλιά μελίσσια, θα κλέψουν ένα μέρος απο τις συλλέκτριες τους, κάτι το οποίο το θέλουμε...



2ο Βήμα
Μέσα σε 3-4 ημέρες απο τη μεταφορά, παίρνουμε ένα πλαίσιο σφραγισμένου γόνου, τινάζουμε τις μέλισσες όλες μεσα στη παλιά κυψέλη, και τοποθετούμε το γόνο στη παραφυάδα που βρίσκεται ακριβώς μπροστά. Μετά απο 1 εβδομάδα κάνουμε το ίδιο. Βάζουμε άλλον ένα σφραγισμένο γόνο. Την επόμενη εβδομάδα μπορούμε να βάλουμε και δύο πλαίσια με γόνο, εφόσον το μελίσσι έχει πολύ πλυθησμό που εκκολάφθηκε απο τους προηγούμενους γόνους. Οι χειρισμοί γίνονται πολύ εύκολα εφόσον τα μελίσσια είναι το ένα πίσω απο το άλλο.



3ο Βήμα
Μετά απο αρκετές μέρες...
Το πίσω μελίσσι έχει γίνει πολύ αδύναμο απο την αφαίμαξη που έγινε στους γόνους του. Πλέον είναι τόσο αδύναμο που μπορούμε να βρούμε τη παλιά βασίλισσα πολύ εύκολα, και να τη σκοτώσουμε. Μόλις τη σκοτώσουμε, συνεννώνουμε το πλυθησμό με το ΜΠΡΟΣΤΙΝΟ ΜΕΛΙΣΣΙ και είμαστε έτοιμοι! Ο λόγος που μένει αδύναμο το πίσω μελίσσι, είναι επειδή οι συλλέκτριες πεθαίνουν και η βασίλισσα δε μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες.

Με αυτό το τρόπο πετυχαίνουμε κάτι πολύ σημαντικό. Για ένα μήνα περίπου έχουμε και τις 2 μάνες να γεννάνε, και εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο την γέννα της παλιάς μάνας. Αν τη σκοτώναμε κατευθείαν θα χάναμε αυτό το πλεονέκτημα, που απο την εμπειρία αποδεικνύεται σημαντικότατο για το Ξεχειμώνιασμα. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι και τη βασίλισσα να μη βρούμε στο παλιό μελίσσι, και να συνεννώσουμε το μελίσσι όπως είναι, δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Εφόσον το νέο μελίσσι έχει πολλές παραμάνες μέλισσες θα την υποστηρίξουν ότι και να γίνει. Ενώ το αδύναμο μελίσσι θα είναι απροστάτευτο και οι μέλισσες θα τη σκοτώσουν πολύ γρήγορα. Καλύτερα όμως να τη σκοτώσουμε εμείς για να ξέρουμε τι κάνουμε 100% σίγουρα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια