Widget Recent Post No.

Μέγιστη καταπολέμηση βαρρόα: Αυξάνοντας δραματικά την επιτυχία στη χειμερινή καταπολέμηση...



O Δεκέμβριος θεωρείτε απο τους μελισσοκόμους ο καλύτερος μήνας για τη καταπολέμηση της βαρρόα. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι κάνουν θεραπεία γύρω στα τέλη του Δεκεμβρίου, προς τις αρχές του Ιανουαρίου. Δυστυχώς όμως μέσα σε αυτή τη επόμενη περίοδο θα γίνουν τόσες πολλές θεραπείες, και η γνώση είναι πολύ ελλιπής στους περισσότερους μελισσοκόμους. Αλήθεια πόσα πράγματα γνωρίζουμε όλοι, για την αποτελεσματικότητα της κάθε θεραπείας, τον τρόπο που δρά στο μελίσσι, τις θερμοκρασίες που επιτρέπεται, το μεταβολισμό του φαρμάκου απο τις μέλισσες, τη τοξικότητα αν υπάρχει, πότε είναι πιο ευάλωτες και πεθαίνουν, και όλα αυτά τα τόσο σημαντικά πράγματα. Πόσοι αλήθεια έχουν αρκετή γνώση, για να έχουν ένα τέλειο αποτέλεσμα;

Για να πετύχουμε μέγιστο αποτέλεσμα στη καταπολέμηση της βαρρόα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα. Ο μελισσοκόμος πρέπει να έχει ένα σχέδιο, του τι θα κάνει, πότε πρέπει να το κάνει, και τι απώλειες θα υπάρξουν. Αλήθεια είναι αποτελεσματικότερα τα φάρμακα που δίνουμε; Πότε μπορούν να γίνουν τοξικά για τις μέλισσες, και πότε όχι και με ποια δοσολογία;



Όλοι γνωρίζουμε ότι η μέλισσα το χειμώνα έχει πολύ χαμηλό μεταβολισμό. Σύμφωνα με έρευνες είναι 600 φορές πιο μικρός απο ότι την Άνοιξη που δουλεύει με τελείως διαφορετικούς ρυθμούς. Που κολλάει όμως ο μεταβολισμός με τη βαρρόα; Μα φυσικά στη θνησιμότητα. Αν ο μεταβολισμός της μέλισσας είναι πολύ αδύναμος, η απέκκριδη των διαφόρων τοξικών ουσιών που δίνουμε δε γίνεται το ίδιο εύκολα. Επίσης η θερμοκρασίες είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, και θα το αναλύσουμε αμέσως μετά τι συμβαίνει, και χάνονται μελίσσια, τσάμπα.

Δοσολογία φαρμάκου και απώλειες...
Είναι φυσικό ότι όσο πιο αδύναμες είναι οι μέλισσες, όσο πιο εξασθενούν μέσα στο Χειμώνα, τόσο λιγότερο αντέχουν στο μεταβολισμό τους, απο τα φάρμακα που δίνουμε. Πχ μια ποιοτική μέλισσα αντέχει περισσότερη δοσολογία φαρμάκου απο μια αδύναμη μέλισσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάσταση του μελισσιού μετά το πεύκο. Αδύναμες μέλισσες εξασθενημένες που εύκολα μπορούν να πεθάνουν με μικρές δόσεις φαρμάκων. Ακόμα χειρότερα είναι οι μέλισσες που ταλαιπορούνται απο νοζεμίαση ή βαρρόα η και τα δύο ταυτόχρονα. Και τότε έχουμε χαμηλή αντίσταση απέναντι στα φάρμακα που βάζουμε.



Το μυστικό για την υψηλότερη δυνατή καταπολέμηση βαρρόα..
Το φάρμακο για να έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα πρέπει να έχει μεγάλη διασπορά στις μέλισσες και τα ακάρεα. Δηλαδή το φάρμακο να περάσει σε όλες τις μέλισσες, και όχι σε λίγες. Όσο καλύτερα και γρήγορα περάσει τόσο περισσότερη αποτελεσματικότητα. Για παράδειγμα ένα διασυστηματικό φάρμακο (πχ οξαλικό οξύ) πρέπει όλες οι μέλισσες να το καναλώσουν ισόποσα, να περάσει στην αιμολέμφο, και μετά να το απορροφήσουν τα ακάρεα. Για να γίνει όμως αυτό με το οξαλικό οξύ με την ενστάλλαξη, πρέπει να κάνουμε τη θεραπεία με πάνω απο 13 βαθμούς έτσι ώστε να είναι απλωμένες οι μέλισσες και να πάρουν ισόποσα την ουσία. Στη μελισσόσφαιρα ειναι μαζεμένες και δε γίνετε σωστά η θεραπεία. Αυτό ανέφερε και η Χατζήνα σε σεμινάριο που έκανε.

Αν το φάρμακο είναι επαφής και στομάχου (ταινίες, βαροστόπ, τακ τικ κλπ) πρέπει οι ταινίες να τοποθετηθούν σε "κομβικά" σημεία όπου περνάνε πάρα πολλές μέλισσες. Πρέπει το φάρμακο να διεισδήσει σε όλα τα ακάρες. Δυστυχώς με αυτές τις μεθόδους που αναφέραμε πολλά βαρρόα ξεφεύγουν.

Τώρα το Χειμώνα η βαρρόα βρίσκεται κρυμμένη σε προφυλαγμένες θέσεις. Τρυπώνει μέσα στη κοιλιά της μέλισσας, και η όποια θεραπεία κάνουμε, μερικές φορές δεν έχει πάνω απο 95% αποτελεσματικότητα.



Γι αυτό η χρήση ταινιών, η διαβροχή δεν έχουν τόσο καλό καταμερισμό στο πλυθησμό, και γλιτώνουν αρκετές βαρρόα. Σύμφωνα με επαγγελματίες μελισσοκόμους η καλύτερη θεραπεία για τη βαρρόα είναι αυτή που επαναλαμβάνεται. Ο ομιχλοποιητής αποτελεί την πλέον αποτελεσματικότερη λύση, εφόσον ο καπνός περνάει μέσα στο μελίσσι και έχει επαφή με όλο το σμήνος. Δεν θα πρέπει ποτέ να αναπαυόμαστε, με αυτό που βλέπουν τα μάτια μας.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Καλησπέρα. Θα μπορούσατε να μας πείτε 2 συνταγές φαρμακου για τον ομιχλοποιητη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!