Widget Recent Post No.

Πως θα σώσω τα μικρότερα μελίσσια; Πως αποφεύγω τις συνεννώσεις;



Τώρα το Χειμώνα πολλά μελίσσια μας φτάνουν με λίγους πλυθησμούς, οι οποίοι μπορεί να είναι απο 2 έως και 4 πλαίσια. Τι πιο θλιβερό να πηγαίνεις στα μελίσσια σου, και να βλέπεις μερικά σε αυτή τη κατάσταση, δηλαδή με τόσο λίγο πλυθησμό. Ανάλογα με τη περιοχή η επιβίωση τους κρίνεται δύσκολη, πχ για τη Βόρεια Ελλάδα ένα μελίσσι 4 πλαίσια θεωρείτε μικρό, ενώ για τη Νότια Ελλάδα ένα μελίσσι 4 πλαίσια θεωρείτε μια χαρά, και θα ξεχειμωνιάσει τέλεια! Ωστόσο έχουμε και πιο ακραίες περιπτώσεις, μιας και στη Κρήτη πολλοί μελισσοκόμοι ξεχειμωνιάζουν και με 2 πλαίσια, λέγοντας φυσικά ότι δεν προτείνετε απο κανέναν, μιας και δε συμφέρει να κρατάς τόσο μικρά μελίσσια. Ξέρετε πολύ αργοπορημένη ανάπτυξη την Άνοιξη αυτά τα αδύναμα μελίσσια.
Σήμερα λοιπόν θέλω σαν μελισσοκόμος, με αφορμή όλα αυτά που με ρωτάτε, να σας δώσω τις δικές μου συμβουλές, οι οποίες είναι καθαρά προσωπικές, αλλά έχω δεί αποτελέσματα στα δικά μου μελίσσια. Όποιος δεί στο μελισσοκομείο του μελίσσι με 2-3 πλαίσια δεν χρειάζεται να συνεννώσει. Μόλις πηγαίνω στο μελισσοκομείο μου και εντοπίσω αδύνατο μελίσσι, αμέσως παίρνω μέτρα για να γίνει η διάσωση. Τι μέτρα είναι αυτά που μπορούν να σώσουν ένα μελίσσι;

Στρίμωγμα του μελισσιού σε 2 πλαίσια, αν έχει δύο πλαίσια πλυθησμό. Αν έχει 3 πλαίσια τότε αφήνουμε 3. Σκοπός είναι να στριμώξουμε όσο πιο πολύ μπορούμε τις μέλισσες. Παιδιά εδώ θέλω να τονίσω ότι γίνεται το μεγαλύτερο λάθος. Όταν λέμε "στρίμωγμα" του μελισσιού εννοούμε τα πλαίσια να είναι γεμάτα μέλισσες, όλα, όχι να αφήνουμε κενά πλαίσια έτσι για πλάκα. Αφού λοιπόν στριμώξουμε όσο πιο πολύ μπορούμε τον πλυθησμό, τότε έχουμε κάνει ένα πολύ βασικό χειρισμό. Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να εγκλοβίσουμε τη θερμότητα του σμήνους, μέσα, έτσι ώστε οι μέλισσες να μη κουράζονται και πεθαίνουν γρήγορα. Οι μέλισσες για να παράξουν θερμότητα, κάνουν κάποιες κινήσεις με το θώρακα τους. Όσο πιο πολύ θερμότητα παράγουν τόσο λιγότερο ζούν. Αν όμως τις στριμώξουμε ζεσταίνονται καλύτερα!

Δεύτερο βήμα Μόνωση! Μιλάμε όμως για πολύ καλή μόνωση, όχι απλώς ένα κηρόπανο. Αυτό που κάνω εγώ στα μελίσσια είναι να καλύψω όλο το επάνω μέρος με κάποιο μονωτικό υλικό. Εδώ έχουμε πολλές επιλογές, μπορούμε να βάλουμε, φελιζόλ, ανακλαστική μεμβράνη, φοάμ, ότι βολεύει το καθένα. Προσοχή όμως. Επειδή θα καλύψουμε όλο το επάνω μέρος του μελισσιού, το υλικό δεν πρέπει να είναι βαμβακερό, για να μη συγκρατεί την υγρασία. Θέλουμε κάτι το οποίο να καλύψει το σμήνος και να μένει στεγνό, σε περίπτωση δυνατής βροχής να μη μουσκέψει. Εννοείτε ότι κλείνουμε και τις θήρες του καπακιού.

Θα μου πεί κάποιος δεν υπάρχει πρόβλημα να δημιουργηθεί ασθένεια; Η απάντηση είναι μπορεί ναι μπορεί και όχι. Αλλά το να αφήσουμε εκτεθημένο ένα σμήνος στο κρύο, ειδικά αν έχει λίγο πλυθησμό είναι σαν να το αυτοκτονούμε. Συνεπώς παίρνουμε άμεσα μέτρα, και μονώνουμε το μελίσσι. Μα δεν υπάρχει χειρότερο λάθος απο το να αφήνουμε ανοιχτούς πάτους το Χειμώνα. Με όποιο τρόπο μπορούμε τους κλείνουμε, θέλουμε τα μελίσσια μας ζεστά.

Φυσικά στα μικρά μας μελίσσια προσθέτουμε και μια τροφούλα έτσι ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες προμήθειες και το μελίσσι να διατηρεί έστω και λίγο γόνο προκειμένου να μη πέσει πολύ ο πλυθησμός του. Αν θέλουμε το μελίσσι να παραμείνει με το πλυθησμό του περισσότερο καιρό δίνουμε μέλι. Οι μέλισσες που τρέφονται με μέλι ζουν περισσότερο. Το καλύτερο είναι να δώσουμε κρυσταλλωμένο μέλι όπως και τη βανίλια, που δεν στάζει σε ένα σακουλάκι.

Συνοψίζοντας λοιπόν για να ξεχειμωνιάσουμε αδύνατα μελίσσια, χρειαζόμαστε καλή τροφή, καλό σφίξιμο, και καλή μπόνωση. Αν εφαρμόσουμε όλα αυτά και το μελίσσι συνεχίσει να έχει καθοδική πορεία, όμως δεν είναι λόγω κακής βασίλισσας, αλλά λόγω κακών χειρισμών το προηγούμενο διάστημα η νοζεμίασης, τότε πρέπει να ενισχύσουμε με πλυθησμό απο ένα άλλο δυνατό μελίσσι. Μια καλή πρακτική μέθοδος για το χειμώνα είναι η εναλλαγή των κυψελών, μιας δυνατής με μια αδύνατη. Έτσι η αδύνατη θα πάρει αρκετή δύναμη για να αντέξει το επόμενο διάστημα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια