Widget Recent Post No.

4 σοβαροί λόγοι που πεθαίνουν τα μελίσσια το Χειμώνα...



Σήμερα έχουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα να πιάσουμε, και αφορά τις απώλειες των μελισσιών το χειμώνα. Όπως όλοι οι μελισσοκόμοι γνωρίζουμε ο χειμώνας είναι μια περίοδος, δύσκολη για τα μελίσσια. Όταν πάμε να ελέγξουμε τα μελίσσια το χειμώνα, είναι πολύ πιθανό να βρούμε κάποιο μελίσσι νεκρό χωρίς καθόλου πλυθησμό και αυτό οφείλετε σε διάφορους παράγοντες. Σήμερα λοιπόν θα πούμε τους λόγους που μπορούμε να χάσουμε ένα μελίσσι, και πιστέψτε με είναι περισσότεροι απο όσους θα νόμιζε κάποιος.


1ος λόγος - Βαρρόα
Πρόκειται για τον πιο συχνό λόγο που χάνονται μελίσσια στις μέρες μας. Τα μικρά αδύναμα μελίσσια του φθινοπώρου, που δεν θεραπεύτηκαν σωστά απο τη βαρρόα, είναι αυτά που χάνονται σήμερα. Η βαρρόα δεν παίζει! Αποδεκατίζει τα μελίσσια πολύ γρήγορα. Είναι η μητέρα όλων των ασθενειών. Σύμφωνα με πειράματα, όσα μελίσσια πάσχουν βαριά απο βαρρόα, νοσούν και απο άλλες ασθένειες όπως η νοζεμίαση, ασκοσφαίρωση, και ένα σωρό άλλες ιώσεις - αρρώστιες. Η εικόνα που βλέπουμε όταν ένα μελίσσι χάνεται λόγο βαρρόα είναι ο σκόρπιος γόνος μέσα στη κυψέλη, και υπάρχουν λίγες νεκρές μέλισσες. Επίσης στη κυψέλη μπορεί να υπάρχουν και μέλια, σφραγισμένα, που δεν τα ακούμπησαν οι μέλισσες, αν φυσικά δεν έχει προκύψει λεηλασία. Συνήθως μελίσσια που χάνονται απο βαρρόα, μετά λεηλατούνται οι προμήθειες που έμειναν, και στο πάτο βλέπουμε μόνο νεκρές μέλισσες και τρίμματα απο κερί, τίποτα άλλο.



2ος Λόγος - Νοζεμίαση
Η νοζεμίαση θεωρείτε επίσης σοβαρή ασθένεια. μειώνει τον πλυθησμό των μελισσιών, και όσα μελίσσια είναι μικρά και αδύναμα χάνονται. Η απώλεια του πλυθησμού είναι πολύ απότομη, και ο μελισσοκόμος αναρωτιέται πως χάθηκε το μελίσσι, ενώ πρίν λίγους μήνες ήταν πολύ δυνατό. Η εικόνα μετά απο προσβολή απο νοζεμίαση είναι εξαφανισμένο όλο το μελίσσι, με λίγες νεκρές μέλισσες, ίσως και νεκρό γόνο, αν ήταν ταυτόχρονη και η ύπαρξη βαρρόα.

3ος Λόγος - Ορφάνια
Αν ένα μελίσσι ορφανέψει, δηλαδή πεθάνει η βασίλισσα το Χειμώνα οι πιθανότητες να επιζήσει δυστυχώς είναι μηδαμινές. Το χειμώνα δεν υπάρχει γόνος για να γίνει καινούργια βασίλισσα, αλλά και να υπάρχει, πως η βασίλισσα θα βγεί για γονιμοποιήση με τόσο κρύο; Είναι αδύνατο. Όταν λοιπόν μείνει ορφανό ένα μελίσσι το Χειμώνα, και δεν το προλάβουμε νωρίς, είναι πιθανό στο τέλος να μην βρούμε τίποτα μέσα στη κυψέλη. Ειδικά σε μικρά ορφανά μελίσσια ο πλυθησμός εγκαταλλείπει και πάει σε γύρω κυψέλες με βασίλίσσα. Όσος πλυθησμός απομείνει θα γίνει αρρενοτόκος.

4ος Λόγος - Πείνα
Αν και δεν είναι ιδιαίτερα συχνό, συμβαίνει πολλές φορές, ειδικά σε όσους μελισσοκόμους τα οικονομικά δεν είναι και τόσο καλά για να αγοράζουν τροφές σε όλα τα μελίσσια. Το χειμώνα τα μελίσσια μόνο τρώνε, και ο μελισσοκόμος πληρώνει. Σύμφωνα με μετρήσεις έμπειρων μελισσοκόμων χρειάζεται περίπου μια δίκιλη κάθε μήνα και ένα μελίσσι μπορεί να καταναλώσει ακόμα και πάνω απο 6 κιλά για να βγάλει το χειμώνα. Αν κάποιος μελισσοκόμος παραλείψει να ταίσει, και το μελίσσι δεν έχει προμήθειες, πεθαίνει. Η εικόνα μετά απο πείνα, είναι οι μέλισσες όλες νεκρές, σταγόνα μελιού να μην υπάρχει στη κυψέλη, και μέλισσες χωμένες μέσα στα κελιά. Ουσιαστικά πέθαναν ψάχνοντας μια γουλιά μέλι μέσα στις κηρήθρες για να επιβιώσουν. Ότι πιο λυπητερό μπορεί να συμβεί σε ένα μελίσσι.

Αυτή την εποχή κάνουμε θεραπεία κατά της βαρρόα με ότι πιο αποτελεσματικό έχουμε στα χέρια μας, ταίζουμε καλά τα μελίσσια για να διατηρηθούν δυνατά, και όσα μένουν ορφανά με λίγο πλυθησμό τα συνεννώνουμε με άλλα. Αυτοί ήταν οι χειρισμοί για σήμερα, ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμοι!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια