Widget Recent Post No.

2 μυστικά για πρώιμη ανάπτυξη των μελισσιών στο τέλος του Χειμώνα



Σήμερα έχουμε χειρισμούς για πρώιμη ανάπτυξη κατευθείαν μετά το Τέλος του Χειμώνα. Τι μυστικά εφαρμόζει ένας έμπειρος μελισσοκόμος, προκειμένου να πετύχει μέγιστη ανάπτυξη το συντομότερο δυνατό; Και όμως το να φτιάξει κανείς μεγάλα μελίσσια, τριώροφα ξεκινάει τους χειρισμούς του απο το φθινόπωρο, και φυσικά συμπεριλαμβάνεται και ο χειμώνας μέσα που είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος. Μιλώντας και βλέποντας μελίσσια νέων μελισσοκόμων, έχω καταλάβει ότι γίνονται πολλά πολλά λάθη, και αυτό οφείλετε στην έλλειψη βαθειάς γνώσης! Σήμερα λοιπόν θα πούμε τα βασικά που πρέπει να κάνουμε για να έχουμε ένα δυναμικό ξεκίνημα με ανάπτυξη απο πολύ νωρίς!

Το πρώτο και βασικότερο, ο πυλώνας της μελισσοκομίας, που η επιτυχία μας εξαρτάται απο αυτό είναι οι βασίλισσες. Μελισσοκόμος που βγαίνει απο το χειμώνα με κακές βασίλισσες είναι τελειωμένος. Δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να πάρει μέλια με κακές βασίλισσες. Είναι σαν να έχουμε ένα αμάξι το οποίο έχει χαλασμένο κινητήρα. Όσο βενζίνη και να του βάλουμε, δεν μπορεί να πάρει μπρός. Έτσι και με τις βασίλισσες λοιπόν. Μια κακή βασίλισσα μπορεί να μας στοιχείσει πάρα πολύ, και μερικοί έχουν μεγάλο λάθος που δεν δίνουν την δέουσα σημασία σε αυτό το παράγοντα.

Το λάθος που βλέπω να γίνετε είναι η διαιώνηση κακών βασιλισσών. Τώρα το χειμώνα πολλά μελίσσια γίνονται αδύναμα. Και όταν λέμε αδύναμα, μπορεί να βρούμε μελίσσι που απέμεινε μόλις 1 πλαίσιο πλυθησμό. Δεν υπάρχει μελισσοκόμος που να μην έχει τύχει τέτοια περιστατικά το χειμώνα. Η πρώτη κίνηση λοιπόν ενός νέου μελισσοκόμου είναι να σώσει το μελίσσι. Λόγω των λίγων μελισσιών που πιθανόν να έχει, δεν μπορεί να χωνέψει ότι θα χάσει το μελίσσι και προσπαθεί να το σώσει. Αν κάποιος έχει λίγα μελίσσια, δεκτό. Με τη προυπόθεση βέβαια την Άνοιξη να γίνει αλλαγή βασίλισσας. Αν κάποιος όμως έχει περισσότερα μελίσσια, και σώζει συνέχεια ταίζοντας και δίνοντας πλυθησμό, διαιωνίζοντας τα γονίδια απο προβληματικές - μη παραγωγικές βασίλισσες, τότε τι γίνετε; Με απλά λόγια για να καταλάβετε, υπάρχουν μελισσοκόμοι που κρατούν τις κακές βασίλισσες, μη γνωρίζοντας ότι προκαλλούν ζημιά και στο υπόλοιπο μελισσοκομείο.

Επειδή πολλοί μελισσοκόμοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν μια κακή βασίλισσα, θα πούμε το τρόπο που ένας παλιός μελισσοκόμος τις ξεχωρίζει. Φυσικά δεν γίνετε να τις ξεχωρίσουμε σε μια μέρα. Ένας τρόπος είναι η κοιλιά, μια βασίλισσα με μακρουλή κοιλιά, χοντρούλα, συνήθως είναι καλή, αλλά αυτό δεν είναι κανόνας. Έχω δεί και μεγάλες βασίλισσες που να μην είναι καλές. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά όμως είναι ότι οι μικροκαμμωμένες βασίλισσες, που μοιάζουν σχεδόν σα μέλισσα και είναι σκούρες σε χρώμα, πολλές φορές δεν γεννάνε σωστά και έχουν πρόβλημα. Αυτοί οι τρόποι όμως δεν εγγυώνται 100% σίγουρα συμπεράσματα. Υπάρχει άλλος τρόπος, σίγουρος...

Την Άνοιξη όταν αναπτύσσονται όλα τα μελίσσια μας, μερικά αναπτύσσονται πάρα πολύ και γίνονται 30 πλαίσια, και μερικά μένουν στάσιμα 5 πλαίσια μπορεί και λίγο παραπάνω. Η άνοιξη είναι η περίοδος "εξετάσεων" για τα μελίσσια μας. Τότε βλέπουμε ποιά είναι καλά και ποιά είναι κακά. Αν μια βασίλισσα δεν έδειξε καλές επιδόσεις την Άνοιξη θέλει αντικατάσταση, δεν υπάρχει περίπτωση μια καλή βασίλισσα να μην δείξει τη δυναμή της την Άνοιξη. Έτσι λοιπόν όποιος έχει λίγα μελίσσια και θυμάται νούμερα, ξέρει ποιές βασίλισσες δεν ήταν καλές, όποιος έχει πολλά ας κοιτάξει στο σημειωματάριο, η όποιο τρόπο έχει βρεί να σημαδεύει τα μελίσσια του.

Όσα μελίσσια έχουν προβληματικές βασίλισσες, δεν τα συνεννώνουμε μεταξύ τους. Σκοτώνουμε τις προβληματικές βασίλισσες, και ενώνουμε τα μελίσσια αυτά με άλλα που έχουν καλή υγεία και καλές βασίλισσες. Λίγο η πολύ το μελισσοκομικό ένστικτο πάντα μας λέει ποιές βασίλισσες θα διαπρέψουν την Άνοιξη! Έτσι λοιπόν ενώνουμε τα αδύναμα μελίσσια στα καλά μας μελίσσια.

Ο μελισσοκόμος δεν πρέπει να είναι "τσιφούτης" με τις τροφές το Χειμώνα. Πρέπει ανοιχτόχερα να προσφέρει προμήθειες, με όποιο τρόπο μπορεί, έτσι ώστε τα μελίσσια να έχουν τουλάχιστον 2-3 πλαίσια με μέλι. Μια βασίλισσα νιώθει όταν το μελίσσι έχει πολύ μέλι, και την Άνοιξη κάνει ακόμα πιο δυναμικό ξεκίνημα. Τα μελίσσια ξέρουν και διαισθάνονται πολύ περισσότερα απο όσο νομίζουμε. Η τροφή είναι βασικός παράγοντας, και όση περισσότερη δώσουμε τόσο καλύτερα μελίσσια θα έχουμε αργότερα. Μελίσσια που ταίζονται ίσα για να επιζήσουν δεν πηγαίνουν καλά την Άνοιξη. Δεν πρέπει να αναγκάζουμε τις μέλισσες να τρώνε απο το λίπος τους, το οποίο είναι και η ζωή τους ολόκληρη!

Αυτά τα μυστικά είχα για σήμερα, και κατά τη γνώμη μου πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικά.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Φίλος μου μελισσοκόμος με κάλεσε να ελέγξω γιατί τα μελίσσια του δεν προχωράνε. Ήταν Απρίλης μήνας και τα μελίσσια του ήταν καθυστερημένα. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι τα είχε μπλοκαρισμένα από το υπερβολικό τάισμα με σιρόπι. Δεν υπήρχε στα πλαίσια κενός χώρος για να γεννήσουν οι μάνες. Είχαν ελάχιστο, περιορισμένο γόνο. Επειδή δεν είχε άλλα κενά πλαίσια του συνέστησα να τρυγήσει κάποια και να τα βάλει στα μελίσσια του για να πάρουν μπρος. Έτσι και έγινε. Το συμπέρασμα είναι ότι ταϊζουμε τα μελίσσια αλλά πάντα με μέτρο και όχι να αποθηκεύουν υπερβολικά εφόδια με το τάισμά μας. Πολλά από τα μελίσσια μου, αυτή την στιγμή που σας γράφω, έχουν 9 πλαίσια φουλαρισμένα μέλι. Προς το παρόν δεν κάνω τίποτα. Αν στην πορεία δώ ότι υπάρχει πρόβλημα πιθανόν να χρειαστεί να προσθέσω κενά πλαίσια για τη γέννα τους. Ευχαριστώ. Ελασσόνα, Λάρισα, 11.12.2018. [Πρώτη φορά βλέπω ότι υπάρχουν ταινίες οξαλικού οξέος. Στείλτε μερικές δοκιμαστικά. Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα μελίσσια είναι ξεγονεμένα στη διεύθυνση: Αλκιβιάδη 1 Ελασσόνα 40 200.]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!