Widget Recent Post No.

Βασίλης Λιάκος: Η βαρρόα και μύθοι που καταρρίπτονται! Τα πιο σημαντικά 2ο ΜΕΡΟΣ



Δημοσιεύσαμε το πρώτο μέρος με όσες σημειώσεις κρατήσαμε απο τον καθηγητή και κτηνίατρο του ΑΠΘ Βασίλη Λιάκο, απο την ομιλία του για τη βαρρόα. Σήμερα στην Ορεινή Μέλισσα προχωράμε στο δεύτερο σκέλος αυτού του τόσο σημαντικού θέματος. Η βαρρόα - ένας εχθρός που πρέπει να νικήσουμε. Όμως πως θα το καταφέρουμε; Κρατώντας χαμηλή την προσβολή και κάνοντας θεραπεία χωρίς γόνο. Τότε έχουμε υψηλά αποτελέσματα...

Ένας μύθος καταρρίπτεται... 14 μέρες θεραπείας με παρουσία γόνου αρκούν!
Σε μελίσσια που εκτρέφουν γόνο απαιτείτε σταθερή ουσία του φαρμάκου για 14 ημέρες το λιγότερο. Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι η θεραπεία γίνετε για 3 η ακόμη και 4 εβδομάδες, ο Βασίλης Λιάκος καταρρίπτει αυτή τη θεωρία, και πολύ σωστά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, όσο περισσότερο μένει ένα φάρμακο μέσα στη κυψέλη, τόσο αυξάνει και η πιθανότητα να κάνει ζημιά στις μέλισσες. Υποτοξικές οι δόσεις, αλλά σιγά σιγά κάνουν ζημιά στο μελίσσι.



Κακή χρήση φαρμάκων - Σπατάλη στα μελίσσια!
Όλοι γνωρίζουμε ότι έχει γίνει κακή χρήση των φαρμάκων και ΟΛΕΘΡΙΑ ΣΠΑΤΑΛΗ των ουσιών. Απο άγνοια και ΑΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ οι μελισσοκόμοι κατάφεραν να αχρηστεύσουν τα φάρμακα. Μάλιστα κατάφεραν να μένουν τόσο πολλά υπολείμματα στο κερί, που να σκοτώνεται ο γόνος απο απο τα φύλλα κηρήθρας που φτιάχνουμε. Αλλά το χειρότερο είναι η δημιουργία ανθεκτικών στελεχών βαρρόα σε πολλά ακαρεοκτόνα φάρμακα.



Αντιμετώπιση της βαρρόα
Χρειάζεται ο μελισσοκόμος να έχει ένα ετήσιο πρόγραμμα. Πχ μια θεραπεία το χειμώνα χωρίς γόνο, και μια μετά το πεύκο πάλι με ελάχιστο γόνο. Η κάθε περιοχή διαφέρει.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε τη περίοδο που τα μελίσσια εκτρέφουν κηφηνόγονο. Ο κηφήνας δίνει το δικαίωμα να παραπερισσέψει η βαρρόα στα μελίσσια. Πολλές φορές μια έγκαιρη καταπολέμηση πρίν προχωρήσει το κακό είναι απαραίτητη. Προσωπικά βέβαια πιστεύω ότι αν κάνουμε καλή θεραπεία το Χειμώνα δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε την Άνοιξη.

Ευκαιρία καταπολέμησης της βαρρόα το Καλοκαίρι...
Για τους επαγγελματίες μελισσοκόμους που πάνε στο πεύκο. Τα μελίσσια είναι γυμνά απο γόνο. 1 εφαρμογή και τελειώσαμε! Η καλύτερη περίοδος για καταπολέμηση.



Το λιπόσωμα της μέλισσας - Θέλουμε μακρόβιες χειμωνιάτικες μέλισσες..
Η εκτροφή των χειμωνιάτικων μελισσών πρέπει να γίνεται σωστά το χειμώνα. Οι παραμάνες μέλισσες πρέπει να παράγουν μπόλικο βασιλικό πολτό, να ταίσουν πλούσια τον γόνο να χορτάσει, και έτσι να βγούν μακρόβιες μέλισσες.
Κάτι σημαντικό
Οι μέλισσες κάτω απο το δέρμα τους στη κοιλιά, μαζεύουν ένα στρώμα απο "λίπος". Είναι το λεγόμενο λιπόσωμα, στο οποίο αποθηκεύεται μια λιποπρωτείνη που ονομάζεται βιτελογεννίνη. Ανάλογα πόση βιτελογεννίνη έχει στο σώμα της η μέλισσα είναι και το μάκρος της ζωής της. Κακοταισμένες προνύμφες το φθινόπωρο δεν έχουν λιπόσωμα. Εμείς το χειμώνα θέλουμε μακρόβιες μέλισσες. Μην ξεχνάμε ότι οι χειμωνιάτικες μέλισσες, θα πρέπει στις αρχές της Άνοιξης να παράξουν βασιλικό πολτό. Είναι εν αναμονή παραμάνες που μπορεί να περιμένουν και 2 μήνες. Οι υποφαριγγικοί αδένες μόλις δουλέψουν θα πρέπει να ταίσουν το γόνο. Αν δεν υπάρχει λιπόσωμα θα ταίσουν με την ελάχιστη, θα ξοδέψουν ότι έχουν στην αποθήκη τους, και θα πεθάνουν πριν την ώρα τους.



Σκευάσματα που υπάρχουν υπόνοιες ότι αναπτύχθηκαν ανθεκτικά στελέχη βαρρόα
& δε δουλεύουν τόσο καλά:
Περιζίν και ταινίες check mite. (coumaphos) πολλές φήμες οτι δε δουλεύουν
Απιστάν (fluvalinate)
Bayvarol (φλουμεθρίνη) ακούγονται επίσης φήμες
Ταινίες απιτράζ (αμιτράζη) όχι τόσο έντονα

Ηγνώμη που έχει η Ορεινή Μέλισσα: Τα δύο πρώτα όντως δε δουλεύουν όπως παλιά. Ειδικά για το perizin ακούγονται πολλές φήμες. Η αμιτράζη και η φλουμεθρίνη πιστεύω ότι βαστάνε γερά ακόμα, τουλάχιστον σε όσα μελίσσια δεν έχουν γίνει καταχρήσεις. Όχι βέβαια όπως παλιά.

Προτάσεις του Βασίλη Λιάκου για θεραπεία! 

ΧΩΡΙΣ ΓΟΝΟ
Μια καλή πρόταση είναι το οξαλικό οξυ. υψηλή αποτελεσματικοτητα, χαμηλό κόστος, Το οξαλικό είναι 70 φορές πιο τοξικό για τη βαρρόα. βαζουμε 35 γρ στο 1 λίτρο σιρόπι. οχι υπερδοσολογίες παθαίνει ζημιά το στομάχι των μελισσών και δε μπορούν να τραφούν σωστά. Το οξαλικό οξύ σκοτώνει βαρροα 1-2 ημέρες όμως το οξύ μένει για 12 ημέρες στο στομάχι. Άρα δεν είναι και τόσο αθώο. Δεν επαναλαμβάνουμε ποτέ τη θεραπεία. Το οξαλικό οξύ δρά κυρίως με την επαφή.

ΜΕ ΓΟΝΟ
Δραστική ουσία η οποία είναι ενσωματωμένη σε ταινίες πχ ξυλάκι η χαρτόνι η οτιδήποτε. Πρέπει η ουσία να απελευθερώνεται με αργό ρυθμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρειαζόμαστε 14 μέρες συνεχούς και σταθερής απελευθέρωσης της ουσίας. Οι ταινίες μένουν για 30-40 μέρες περίπου. Είναι έγκλημα να αφήνουμε τις ταινίες για 1 χρόνο μέσα στις κυψέλες. Έτσι χαλάσαμε πολλά φάρμακα.

Πολύ σύντομα θα γίνει και μια ανάρτηση για το οξαλικό οξύ και τη γλυκερίνη, και την τοποθέτηση του Βασίλη Λιάκου πάνω στο θέμα. Μέχρι τότε να είστε όλοι και όλες καλά

Βασίλης Λιάκος: Η μάστιγα της βαρρόα στα μελίσσια! Όλα τα μυστικά απο τον μεγάλο καθηγητή μελισσοκομίας! 1ο ΜΕΡΟΣ


Σήμερα θα μιλήσουμε για τη βαρρόα! Αυτά τα πράγματα ίσως να μη τα έχετε ξανά ακούσει ποτέ, σε κανένα blog και σε καμία ομιλία έως σήμερα! Εδώ στην Ορεινή Μέλισσα κρατώντας σημειώσεις...
Διαβάστε περισσότερα »

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. διαφωνω με τον κ. καθηγητη ως προς τον τροπο εφαρμογης του οξαλικου οξεως σε ξεγονιασμενα μελισσια. ο αποτελεσματικοτερος και ασφαλεστερος τροπος εφαρμογης του οξαλικου οξεως ειναι η εξαχνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εξάχνωση είναι πιο αποτελεσματικος τρόπος αλλά πρέπει να ντυθείς σαν αστροναύτης γιατί είναι πολύ επικίνδυνο για τον ανθρωπο...

      Διαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!