Widget Recent Post No.

Επιδοτήσεις μελισσοκομίας που τρέχουν αυτή τη στιγμή και πόσα χρήματα δίνουν



Αυτή τη στιγμή τρέχουν 2 επιδοτήσεις για τη μελισσοκομία. Η πρώτη αφορά και μικρούς μελισσοκόμους, ενώ η δεύτερη μόνο τους επαγγελματίες. Μάλιστα πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι, προσπαθούν με πολύ κόπο να διατηρήσουν πάνω απο 130 μελίσσια, ουτοσώστε να λάβουν την επιδότηση του πετρελαίου, η οποία δίνει και αρκετά καλά χρήματα. Θα μιλήσουμε σήμερα λέγοντας δύο λόγια για αυτές τις επιδοτήσεις και τι δικαιούνται οι μελισσοκόμοι.

1η επιδότηση
Αυτή τη στιγμή έχει ανοίξει το μελισσοκομικό πρόγραμμα 2019 και αφορά την 1η επιδότηση που ειναι για την αντικατάση των κυψελών. Ουσιαστικά το κράτος επιχορηγεί την αντικατάσταση 10% των κυψελών με το ποσό των 30 ευρώ ανα κυψέλη. Για παράδειγμα αν ένας μελισσοκόμος έχει στη κατοχή του 50 μελίσσια, το κράτος επιχορηγεί το ποσό των 150 ευρώ. Ειναι ένα μικρό ποσό, όμως αρκετά σημαντικό. Για να είναι κάποιος δικαιούχος αυτής της επιδότησης πρέπει να είναι κάτοχος μελισσοκομικού βιβλιαρίου, και δεν χρειάζεται να ειναι ασφαλισμένος σε κάποιο ταμείο. Επίσης πρέπει πρώτα να έχει προηγηθεί η δήλωση διαχείμασης, δηλαδή πόσα μελίσσια ξεχειμώνιασαν. Πιο συγκεκριμένα....
Το ποσοστό αντικατάστασης των κυψελών ανέρχεται μέχρι 10% επί του καταγεγραμμένου αριθμού κυψελών διαχείμασης που έχει δηλώσει ο μελισσοκόμος ή το μελισσοκομικό βιβλιάριο, εφόσον αυτό έχει θεωρηθεί το διάστημα μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2018.

Η αίτηση – δήλωση υποβάλλεται: α) αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, β) δια αντιπροσώπου, γ) με συστημένη ταχυδρομική επιστολή πρωτοκολλημένη μέχρι Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 21 η Ιανουαρίου 2019 (ημέρα Δευτέρα). Ως ημερομηνία υποβολής νοείται η ημερομηνία κατά την οποία η αίτηση – δήλωση λαμβάνει πρωτόκολλο εισόδου στο αρμόδιο Κέντρο Μελισσοκομίας ή την αρμόδια ΔΑΟΚ.

2η επιδότηση....
Η δεύτερη επιδότηση αφορά το πετρέλαιο, δηλαδή τις μετακινήσεις των μελισσιών. Δικαιούχοι ειναι οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, που έχουν στη κατοχή τους βιβλιάριο ΟΓΑ και ειναι εγγεγραμένοι στο μητρώο αγροτών ως επαγγελματίες αγρότες. Να έχουν τουλάχιστον 110 μελίσσια στη κατοχή τους. Επίσης χρειάζεται στα δικαιολογητικά και το μελισσοκομικό φορτηγό που έγιναν οι μετακινήσεις.

Κάποια επίσης πολύ σημαντικά στοιχεία για αυτή την επιδότηση...
Ο νομάς μελισσοκόμος είναι ο κάτοχος μελισσοκομικής εκμετάλλευσης που:

  • Μετακινεί παραγωγικά μελίσσια εκτός του συνήθους τόπου μόνιμης εγκατάστασης – διαχείμασης, με σκοπό τη βέλτιστη δυνατή εκμετάλλευση των ανθοφοριών και των μελιτοεκκρίσεων, σε απόσταση τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων για την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια και τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων για τη νησιωτική Ελλάδα, πλην της Κρήτης και της Εύβοιας.
  • Τα παραγωγικά μελίσσια που μετακινεί όλα μαζί ή τμηματικά αποτελούν ποσοστό τουλάχιστον 40% επί του αριθμού των καταγεγραμμένων κυψελών διαχείμασης που διαθέτει κατά την τρέχουσα ετήσια προγραμματική περίοδο.
Το ποσό που δίνει το κράτος για κάθε μετακινούμενη κυψέλη είναι 4,78 € δηλαδή για 110 μελίσσια ο μελισσοκόμος θα πληρωθει 526 ευρώ.


Για να διαβάσετε όλα τα απαραίτητα χαρτιά που χρειάζονται και περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης εδώ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια