Widget Recent Post No.

Πόσο μέλι βγάζει μια κυψέλη; Γιατί μερικοί μελισσοκόμοι δεν λένε την αλήθεια;


Πόσο μέλι παράγει μια κυψέλη; Πόσο αποδοτικό μπορεί να γίνει ένα μελίσσι; Ποιά είναι η μέγιστη παραγωγή που μπορούμε να πάρουμε ανά κυψέλη, και ποιά λιγότερη; Είναι αλήθεια αυτό που λένε πολλοί, ότι το μελίσσι σε μια κακή χρονιά μπορεί να μη βγάλει καθόλου μέλι; Αυτά είναι μερικά πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα απαντήσουμε σήμερα. Αυτή την αναρτήση εκτός απο μελισσοκόμοι ίσως την διαβάσουν και άνθρωποι που θέλουν να ξεκινήσουν τη μελισσοκομία, οπότε δεν έχουμε πάρα να πούμε όλη την αλήθεια, όπως ακριβώς την ζούμε εμείς οι μελισσοκόμοι.

Έχω ακούσει πάμπολλες φορές νέους μελισσοκόμους, αλλά και πελάτες, να ρωτάνε παλιούς μελισσοκόμους την ερώτηση "Πόσο μέλι βγάζει μια κυψέλη". Οι απαντήσεις που έδιναν οι μελισσοκόμοι, ποτέ δεν ήταν κατατοπιστικές, και κανένας δεν έλεγε ένα νούμερο, λίγα λόγια για την εμπειρία του, παρά μόνο μια αρνητική αντίδραση, ότι τα μελίσσια δεν βγάζουν μέλι, και άλλα παρόμοια. Φυσικά αμέσως ο πελάτης η ο νέος μελισσοκόμος σκέφτεται, μα πως ασχολείσαι με τη μελισσοκομία, όταν δεν υπάρχει μέλι και κατά συνέπεια κέρδος; Αμα δεν είναι κερδοφόρο επάγγελμα γιατί συνεχίζεις να ασχολείσαι; Αυτές είναι μερικές απο τις σκέψεις που περνάνε εκείνη τη στιγμή στο μυαλό, και μου τις έχουν εκμυστηρευτεί αρκετοί μελισσοκόμοι.

Η μελισσοκομία φίλες και φίλοι αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα κερδοφόρο επάγγελμα! Χρειάζεται για να ασχοληθεί κάποιος να έχει ταλέντο, να είναι πολυτάλαντος που λέμε, να έχει εργατικότητα, οικονομική άνεση για τα πρώτα βήματα, και το βασικό πολύ διάβασμα αλλά και πρακτική στα μελίσσια. Δεν θα μπορούσα ποτέ να πω σε κάποιον ότι η μελισσοκομία δεν έχει κέρδος, και ότι δεν αξίζει να ασχοληθεί κάποιος. Αυτό που έχω να πω είναι ότι στην αρχή είναι δύσκολα, και ότι για να καταφέρει να επιτύχει κάποιος και να κάνει το επάγγελμα βιώσιμο, να ζήσει την οικογένεια του, πρέπει να έχει επιχειρηματικές ιδέες, και να αγαπάει αυτό που κάνει. Κατά τη γνώμη μου όποιος έχει πάθος για αυτό που κάνει δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα στο εκατομμύριο να μην πετύχει!

Τι συμβαίνει λοιπόν με την παραγωγή μελιού; Πόσο μπορεί να πάρει ο μελισσοκόμος ανα μελίσσι; Εδώ οφείλω να ομολογήσω πως τα πράγματα είναι δύσκολα! Δηλαδή το μέλι για πολλούς μελισσοκόμους έχει γίνει ένα άπιαστο όνειρο στις μέρες μας. Πλέον όποιος θέλει μέλι, πρέπει να καίει πολύ πετρέλαιο. Τα παλαιότερα χρόνια τα μελίσσια έδιναν πολύ μέλι, σήμερα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Οι μέλισσες όπως βλέπουμε απο την εμπειρία μας εμείς οι μελισσοκόμοι, δεν παράγουν όπως παλιά. Για παράδειγμα σε μια κακή χρονιά, ο μελισσοκόμος μπορεί να μετακινεί τα μελίσσια του σε πολλές περιοχές ανα δύο μήνες για να βάλουν μέλι, και στις 5 μετακινήσεις μόνο μια φορά να βάλουν, η οποία παραγωγή να είναι πχ 10 κιλά ανα μελίσσι. Συνεπώς ένας μελισσοκόμος σε μια κακή χρονιά μπορεί να βγάλει 1 τόνο μέλι απο 100 μελίσσια. Πολύ φτωχά δηλαδή αν είσαι επαγγελματίας και πρέπει να ζήσεις την οικογένεια σου!

Ωστόσο δεν είναι όλες οι χρονιές δύσκολες. Ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος μετακινόντας τις κυψέλες σε ανθοφορίες πχ στη πορτοκαλιά τον Απρίλιο, στον Έλατο τον Ιούνιο, στο πεύκο το Σεπτέμβριο, και στο ρείκι-κουμαριά τον Οκτώμβριο, μπορεί να πάρει μια πολύ μεγαλύτερη παραγωγή, η οποία μπορεί να φτάσει κατα μέσο όρο, σε μια μέτρια-καλή χρονιά, τα 30 κιλά ανα κυψέλη. Η πιο σίγουρη μελιτοφορία είναι αυτή του πεύκου, μετά έρχεται το έλατο, και μετά οι ανθοφορίες οι οποίες είναι οι πιο ευαίσθητες. Τις περισσότερες φορές ο μελισσοκόμος που μετακινεί τα μελίσσια σε ανθοφορίες, δεν στοχεύει μόνο το μέλι, αλλά και να κρατήσει δυνατά τα μελίσσια προκειμένου να είναι σε θέση να συλλέξουν μέλι στην επόμενη ανθοφορία. Όσο μεγαλύτερο είναι το μελίσσι τόσο περισσότερο μέλι παράγει. Τα νούμερα που σας είπα παραπάνω αναφέρονται φυσικά σε διόροφα μελίσσια, για μεγαλύτερα μελίσσια μπορούμε να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη παραγωγή.

Όποιος μελισσοκόμος ασκεί στατική μελισσοκομία, και δεν κυνηγάει ανθοφορίες, μπορεί σε μια χρονιά να μην πάρει καθόλου μέλι, η να πάρει μια ελάχιστη ποσότητα πχ 5 κιλά ανα μελίσσι. Γενικά όμως αν η χρονιά είναι καλή, μπορεί να πάρει και μεγαλύτερη ποσότητα πχ 10 έως 15 κιλά. Ωστόσο κατα μέσο όρο η απόδοση για στατική μελισσοκομία είναι κάτω απο 10 κιλά ανα μελίσσι. 

Τέλος να πούμε ότι η παραγωγή μελιού δεν έχει στάνταρ. Εξαρτάται εξ ολοκλήρου απο τους χειρισμούς που θα κάνουμε, τον καιρό που επικρατεί στη φύση, τις μετακινήσεις που θα πραγματοποιήσουμε και πόσο πετρέλαιο θα κάψουμε, δηλαδή πόσο μακριά είμαστε ικανοί να φτάσουμε για μια αποδοτική ανθοφορία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια