Widget Recent Post No.

Μπανάνα κατά της ασκοσφαίρωσης: Όλη η αλήθεια απο εμπειρίες και έρευνες...



Μια ανάρτηση που θα δώσει απαντήσεις σήμερα...
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις της μελισσοκομίας η Ορεινή Μέλισσα αποφασίζει να κάνει μια ανατρεπτική ανάρτηση σήμερα, πάνω στη χρήση της μπανάνας για καταπολέμηση της ασκοσφαίρωσης, και την επίδραση στην ανάτπυξη του μελισσιού. Έχουν δημιουργηθεί πολλές κόντρες στο παρελθόν, με πολλούς μελισσοκόμους να ισχυρίζονται ότι δουλεύει η συγκεκριμένη μέθοδος, και άλλους να ισχυρίζονται ακριβώς το αντίθετο. Αντίπαλα στρατόπεδα, αντίθετες απόψεις, αλλά τι συμβαίνει τελικά στη πραγματικότητα; Τι λένε οι εμπειρίες όσων μελισσοκόμων το δοκίμασαν; Υπάρχουν ερευνητικές πηγές που να πιστοποιούν ότι ισχύει κάτι απο τα παραπάνω; Πάμε λοιπόν να πούμε μερικά λόγια μέσα απο τη δική μας ματιά...

Αρχικά στην Ελλάδα δοκιμάστηκε η μέθοδος απο αρκετούς μελισσοκόμους επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Μερικοί υποστήριξαν ότι μετά απο δοκιμή στα μελίσσια εξαφανίστηκε η ασθένεια και η μπανάνα δούλεψε. Ωστόσο υπήρξαν εξίσου πολλοί μελισσοκόμοι που διέψευσαν όλα αυτά τα αποτελέσματα. Και η αλήθεια είναι ότι καμία πλευρά δεν έχει 100% δίκιο, εφόσον αποτελούν προσωπικές δοκιμές, και κανένα πανεπιστήμιο δεν ανέλαβε να διεξάγει μια τέτοια έρευνα.

Η Ορεινή Μέλισσα δίχως προκατάληψη για τη συγκεκριμένη μέθοδο, έψαξε όλες τις επιστημονικές αναφορές για τη μπανάνα κατά της ασκοσφαίρωσης, σε ολόκληρο το κόσμο. Δυστυχώς καμία χώρα μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιήσει κάποια έρευνα, οπότε κανένας δεν μπορεί να πει τίποτα με σιγουριά. Ούτε ότι η μπανάνα είναι μη αποτελεσματική, αλλά ούτε και το αντίθετο.
Η μοναδική χώρα που έχει ασχοληθεί με το θέμα, είναι η Αυστραλία,. Μερικοι ερευνητές αναφέρουν τα παρακάτω: "Η μπανάνα περιέχει πάνω απο 200 διαφορετικές πτητικές ενώσεις (Palmer, 1971). Πολλές απο τις πτητικές ενώσεις που περιέχονται στη μπανάνα, όπως για παράδειγμα αυτές που παράγονται κατά τη ζύμωση έχουν αντιμικροβιακή δράση (Sureh and Ethiraj, 1991). Τα συστατικά όπως η εθανόλη κατά τη ζύμωση της μπανάνας αναστέλλουν τη δημιουργία μούχλας στα πορτοκάλια (Yuen et al, 1995). Αυτά τα στοιχεία υπήρξαν σαν βάση για να αποδείξουν ότι η μπανάνα καταπολεμάει την ασκοσφαίρωση.

Το ερευνητικό κέντρο της Αυστραλίας, το οποίο ειδικεύεται πάνω στη μελισσοκομεία ( Rural Industries Research and Development Corporation) χαρακτήρισε αυτές τις αναφορές "Γελοίες" εφόσον καμία δεν αποδεικνύει την αντιμυκητιακή δράση της μπανάνας κατά της ασκοσφαίρωσης. Συγκεκριμένα αναφέρει "Υπάρχουν μερικά γελοία στοιχεία στην Αυστραλία για τοποθέτηση μπανάνας μέσα σε μελίσσια και ότι θεραπεύεται η ασκοσφαίρωση. Οι αναφορές που έχουν γίνει δεν περιέχουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα της μπανάνας στις προσβεβλημένες κυψέλες".

Όμως μια αλλη αναφορά μελισσοκόμου απο το εξωτερικό αναφέρει...
Μια πλέον γνωστή μέθοδος για καταπολέμηση της ασκοσφαίρωσης, είναι η ξεφλουδισμένη μπανάνα η οποία τοποθετείτε πάνω απο τα πλαίσια του μελισσιού. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς κάνει, αλλά πολλοί μελισσοκόμοι μου λένε ότι δουλεύει. Ίσως ωθεί τις μέλισσες να αυξάνουν το ένστικτο της καθαριότητας, έτσι διώχνουν τις μούμιες τις ασκοσφαίρωσης απο τον γόνο, με αποτέλεσμα ο γόνος να φαίνεται ότι θεραπεύτηκε. Ίσως πάλι η μπανάνα να έχει κάποιο συστατικό που να θεραπεύει την ασκοσφαίρωση. Ο ίδιος δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά θα το κάνω σύντομα...
Όλα αυτά τα αναφέρει ο Roger Patterson - έμπειρος μελισσοκόμος και πολύ δραστήριο μέλος του τοπικού μελισσοκομικού συναιτερισμού στο Sussex.

Άλλος μελισσοκόμος αναφέρει στο blog του...
Χωρίς αμφιβολία η πιο παράξενη θεραπεία κατά της ασκοσφαίρωσης, είναι η μπανάνα για τροφή στο μελίσσι. Όλοι αναρωτιώμαστε πως ακριβώς δουλεύει αυτή η μέθοδος, και εντύπωση μου κάνει οι μελισσοκόμοι που ορκίζονται ότι η μέθοδος δουλεύει
Αυτά τα γράφει ο Ben στο Bens bees australia

Ένα βίντεο μελισσοκόμου που διαδίδεται ανα το κόσμο. Σε αυτό το βίντεο ένας μελισσοκόμος ισχυρίζεται ότι η μπανάνα επιφέρει ανάπτυξη στα μελίσσια:


Άλλος μελισσοκόμος απο την Ιρλανδία που δοκίμασε τη μέθοδο γράφει:
Παίρνεις μια μπανάνα τη κόβεις στη μέση και η επίπεδη πλευρά να βλέπει τα πλαίσια προς τα κάτω. Αφήνουμε τη κυψέλη 1 μήνα χωρίς επιθεώρηση. Ένα μήνα αργότερα η μπανάνα είτε θα έχει καταναλωθεί είτε θα έχει ξεραθεί πάνω απο τα πλαίσια. Η ασκοσφαίρωση θα έχει εξαφανιστεί.

Η προσωπική μου γνώμη απο όλα αυτά που μου λένε οι μελισσοκόμοι, είναι ότι ίσως η μπανάνα να θεραπεύει την ασκοσφαίρωση. Δυστυχώς όμως όποια και αν είναι η άποψη η δική μου, δεν υπάρχει καμία επίσημη ερευνητική αναφορά που να μπορεί να αποδείξει κάτι τέτοιο. Μπορεί ορισμένοι μελισσοκόμοι να ισχυρίζονται ότι η τροφοδοσία με ομή μπανάνα βοηθάει τα μελίσσια, αυτό βέβαια δεν έχει επιβεβαιωθεί από αρμόδια ερευνητικά εργαστήρια ακόμα, και εάν υπάρξει στο μέλλον σχετική έρευνα θα έχουν πολύ ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα της!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια