Widget Recent Post No.

Αλλεργικό σοκ: Τι κάνουμε αν συμβεί; Όλα τα απαραίτητα φάρμακα!



Ποιά είναι τα συμπτώματα αν μας τύχει αλλεργικό σοκ; Τι φάρμακα πρέπει να αγοράσουμε και πως μπορούμε να θεραπεύσουμε την αλλεργία; Είναι δυνατό να γίνει ποτέ κάτι τέτοιο;

Ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο αφορά άμεσα τόσο τους νέους όσο και τους παλιούς μελισσοκόμους. Η αλλεργία από το δηλητήριο της μέλισσας σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μετά από χιλιάδες τσιμπήματα και χρόνια δουλειάς πάνω στη μελισσοκομία. Αν ο μελισσοκόμος δεν γνωρίζει τα απαραίτητα και δεν έχει τις κατάλληλες προφυλάξεις μπορεί να πάθει κακό, να πάει στο νοσοκομείο η ακόμα να χάσει τη ζωή του. Έχει συμβεί πολλές φορές γι αυτό σήμερα θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω ότι γνωρίζω πάνω στο θέμα. Δεν είμαι ερευνητής, ούτε γιατρός, αλλα μπορώ να σας πώ ότι εμπειρίες έχω καταγράψει μέχρι σήμερα.

Αρχικά για να ξεκινήσει ένας νέος μελισσοκόμος "τη δουλειά" όλοι λέμε ότι πρέπει πρώτα να επισκεφτεί ένα γιατρό και να να κάνει κάποιες εξετάσεις για να δεί αν είναι αλλεργικός στο τσίμπημα της μέλισσας. Η διαφορά είναι ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε εν δυνάμει αλλεργικοί, και η εξέταση μπορεί να δώσει αποτέλεσμα μόνο για το "τώρα". Δηλαδή την ευαισθησία που έχουμε στο δηλητήριο αυτή τη στιγμή και όχι μετά από λίγα χρόνια. Το δηλητήριο λειτουργεί συσσωρευτικά στον οργανισμό, και κάποια στιγμή αν τρώμε πολλά τσιμπήματα μπορεί να τύχει το κακό. Η μεγαλύτερη ζημιά στον οργανισμό γίνεται όταν κάνουμε ένα ξαφνικό λάθος, και τρώμε πολλά τσιμπήματα μαζεμένα, ενώ όλη την προηγούμενη περίοδο δεν τσιμπηθήκαμε καμία φορά. Αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο να προέλθει αλλεργία και απο ένα τσίμπημα.

Ένας αλλεργιολόγος για απευαισθητοποίηση (ίαση της αλλεργίας) ξέρετε τι πρόγραμμα δίνει στους μελισσοκόμους; Να βάζουν επίτηδες νεαρές μέλισσες να τους τσιμπάνε! Αν θυμάμαι καλά 2-3 την ημέρα. Το δηλητήριο μιας νεαρής μέλισσας (είναι εξασθενημένο) και είναι σαν εμβόλιο προστασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτή η αγωγή δίνεται από γιατρούς και σύμφωνα απο όσα έχω ακούσει έχει αποτελέσματα αν κάποιος είναι αλλεργικός.

Πως λειτουργεί το κεντρί της μέλισσας όταν εισχωρήσει στο δέρμα


Πως καταλαβαινουμε οτι δεν είμαστε αλλεργικοί;
Το τσίμπημα της μέλισσας ως γνωστόν έχει πιο ισχυρό δηλητήριο από τη σφήκα. Αυτό συμβαίνει επειδή η μέλισσα ανέπτυξε δηλητήριο για να αποτρέπει μεγαλύτερους εχθρούς όπως οι αρκούδες. Συνεπώς όταν εισχωρήσει το κεντρί στο δέρμα το δέρμα αρχίζει να πρήζεται και μπορεί να κρατήσει έως και 3-4 ημέρες. Το πρήξιμο μπορεί να εμφανιστεί σε ένα ευρύ πεδίο γύρω από το τσίμπημα, όμως είναι απολύτως φυσιολογικό για κάποιον που δεν έχει τσιμπιθεί ξανά. Να μην ξεχάσω να αναφέρω οτι μετά την 2-3 ημέρα αρχίζει και έντονη φαγούρα σα του κουνουπιού.

Όλα αυτά όμως τελειώνουν όταν ο οργανισμός συνηθήσει το δηλητήριο. Ο μελισσοκόμος που εργάζεται στα μελίσσια και έχει φάει τσιμπήματα στο παρελθόν, έχει αντισώματα και δεν πρίζεται απο το δηλητήριο. Ωστόσο ο πόνος και η φαγούρα μερικές φορές δεν φεύγουν.

Πολλοί αλλεργιολόγοι (όταν πηγαίνει ένας άσχετος στο ιατρείο τους) βιάζονται να τον βγάλουν αλλεργικό, μερικές σπάνιες φορές δίχως και εξετάσεις. Ένας φίλος είχε πάρει λίγα μελίσσια και όταν τον πρωτοτσίμπησαν πρίστηκε πολύ στο χέρι. Πήγε στον αλλεργιολόγο και χωρίς να εξεταστεί του είπε οτι είναι αλλεργικός γι αυτό και πρίστικε τόσο πολύ το σημείο. Μάλλον δεν ήξερε τι έστι δηλητήριο. Ο μελισσοκόμος πούλησε τα μελίσσια και δεν ξανα ασχολήθηκε. Αυτό το αναφέρω για να γνωρίζετε ότι πρέπει να γίνουν εξετάσεις για να μάθετε αν είστε αλλεργικοί.

Ξεκίνημα ως μελισσοκόμος
Ο μελισσοκόμος πριν το ξεκίνημα του πρέπει να κάνει την ειδική εξάταση για το δηλητήριο της μέλισσας και να μάθει κατα πόσο είναι αλλεργικός. Προσοχή υπάρχουν και γενικές εξετάσεις για όλα τα έντομα, εμείς πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα για το δηλητήριο της μέλισσας. Αν βγει αρνητικό το test τότε συνεχίζουμε άφοβα με τη μελισσοκομία!

Παλιός μελισσοκόμος
Πρέπει να έχει πάντα μαζί του ενέσεις αδρεναλίνης, η αντισταμινικά χάπια. Μπορούν να σώσουν την ζωή, και να προλάβετε να φτάσετε ως το νοσοκομείο σε περίπτωση αλλεργικού σοκ. Ξέρετε σύμφωνα με έρευνες ένα 5% των μελισσοκόμων μπορεί κάποια στιγμή να παρουσιάσει αλλεργία. Δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος τι είναι να σε χτυπήσει σοκ και να είσαι μοναχός σου στα μελίσσια.

Συμπτώματα αλλεργικού σοκ
Δυσκολία στην αναπνοή, φραγή αναπνευστικής όδου, φαγούρα σε όλο το δέρμα κλπ.

Φαρμακα που πρέπει να έχουμε
Ένεση αδρεναλίνης για ενήλικες. Μόλις νιώσεις συμπτώματα αλλεργίας την καρφώνεις πάνω απο το παντελόνι, και δίνει παράταση μέχρι να φτάσεις στο νοσοκομείο. Μπορεί κυριολεκτικά να σου σώσει τη ζωή. Η πράσινη είναι για τους ενήλικες.





Αντισταμινικά χάπια. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πάρουμε και ο κάθε γιατρός συνταγογραφεί διαφορετικά. Όποιο και να πάρουμε κάνει την ίδια δουλειά!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. εαν καποιος παθει αλλεργικο σοκ και βρισκεται πανω απο 15 λεπτα απο καποιο ιατρικο κεντρο ή νοσοκομειο πιο σωστο ειναι να αρχισει να γραφει την διαθηκη του γρηγορα γρηγορα για να μην δημιουργηθουν μετα προβληματα με τους κληρονομους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!