Widget Recent Post No.

Βαρρόα: Τα ποιο δραστικά φάρμακα που υπάρχουν με θνησιμότητα έως και 99%



Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα μια έρευνα για την αποτελεσματικότητα όλων των σκευασμάτων (χημικών & βιολογικών) που κυκλοφορούν στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα οι μελισσοκόμοι είναι πολύ πίσω στο θέμα, εφόσον τα περισσότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται και κυκλοφορούν είναι μη εγκεκριμένα. Για παράδειγμα το γνωστό τακ τικ (δραστική ουσία amitraz) όπως και οι ταινίες βαροστόπ (δραστική ουσία φλουμεθρίνη) είναι οικονομικές λύσεις στις οποίες καταφεύγουν πολλοί μελισσοκόμοι. Χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους αλλά κανείς δεν μιλά διότι απαγορεύεται η χρήση τους εφόσον είναι μη εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.


Ένας συνειδητοποιημένος μελισσοκόμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει την βαρρόα με όσο το δυνατόν περισσότερο με βιολογικές μεθόδους. Διότι τα χημικά αφήνουν υπολείματα στο μέλι και όσο περνάνε τα χρόνια η βαρρόα γίνεται περισσότερο ανθεκτική. Παρόλα αυτά σήμερα θα σας απαριθμήσουμε όλα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εξωτερικό με την αποτελεσματικότητα τους όπως και την δραστική ουσία που περιέχουν. Η έρευνα δημοσιεύτηκε το 2015 από το Tehran University.

Αυτό που βλέπουμε στην παρακάτω έρευνα είναι ότι οι χημικές μέθοδοι έχουν αποτελεσματικότητα της τάξης 90-99% ενώ οι βιολογικές (θυμόλη, οξαλικό οξύ, μυρμικικό οξύ) έχουν 60-80%. Εννοείτε σε μελίσσια που είναι ξεγονιασμένα διότι αν υπάρχει γόνος τα βαρρόα που είναι εσωτερικά δεν επηρεάζονται.

Επίσης ένα σημαντικό συμπέρασμα από την έρευνα είναι ότι το πιο δραστικο σκευάσμα που κυκλοφορεί είναι αυτό της Bayer (bayvarol) το οποίο σύμφωνα με το πείραμα δεν άφηνε καθόλου υπολείμματα στο μέλι και είχε αποτελεσματικότητα έως 99% πράγμα που δεν παρατηρήθηκε σε κανένα άλλο σκεύασμα. Το bayvarol κυκλοφορεί στην Ελλάδα είναι εγκεκριμένο, αλλά πανάκριβο! Δείτε τα στοιχεία της έρευνας...








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια