Widget Recent Post No.

Αυτά είναι τα "δείγματα" ότι ένα μελίσσι ΔΕΝ εξαφανίστηκε τυχαία, αλλά χάθηκε απο λεηλασία...



Η λεηλασία είναι ένα συχνό φαινόμενο στα μελίσσια. Όταν τα μελίσσια πεινάνε και δεν βρίσκουν φαγητό έξω, "την πέφτουν" σε άλλα μελίσσια αν βρουν τη κατάλληλη ευκαιρία. Τέτοιες περιπτώσεις μελισσιών είναι τα αδύναμα, αυτά που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τις προμήθειες τους. Για να καταλάβετε πως γίνετε: Έχουμε ένα 3άρι μελισσάκι το οποίο λόγω μικρού πλυθησμού δεν φρουρεί καθόλου την είσοδο, η οποία είναι ανοιχτή χωρίς πορτάκι. Μια μέλισσα απο άλλο μελίσσι πλησιάζει, μπαίνει ανενόχλητη μέσα στη κυψέλη, κλέβει μέλι, και γυρίζει στη κυψέλη της. Και εκεί γίνετε το κακό! Θα δώσει σε 10-20 μπορεί και 50 μέλισσες ακριβή συνταταγμένες που έκλεψε το μέλι, για να πάνε και άλλες. Σε 4 ώρες οι λεηλάτριες μέλισσες είναι χιλιάδες, και αυξάνονται. Το μελίσσι είναι χαμένο απο χέρι.

Για να εξαλλείψουμε αυτό το φαινόμενο, έχουμε τοποθετημένα τα πορτάκια σε όλα τα μελίσσια μας, φροντίζουμε να μη παρατάμε ανοιχτά μελίσσια, και κηρήθρες με μέλι εκτεθημένες. Φροντίζουμε τα μελίσσια μας να μη λιμοκτονούν. Τα πολύ αδύναμα μελίσσια τα ενισχύουμε με πλυθησμό ή γόνο, η εναλλακτικά τα συνεννώνουμε έτσι ώστε να μην υπάρχουν στο μελισσοκομείο μας και γίνονται λεηλασίες.

Το χειρότερο με τις λεηλασίες δεν είναι ότι χάνονται μελίσσια τσάμπα, αλλά χάνονται και μέλια, τα οποία μπορούν να πάνε σε άλλο μελισσοκομείο, και όχι στο δικό μας.

Δείτε τα συμπτώματα μετά απο λεηλασία σε μελίσσι....


Βλέπουμε τρίμματα και μέλισσες νεκρές στο πάτο της κυψέλης. Αν περάσουν μέρες οι νεκρές μέλισσες τρώγονται απο σφήκες σαύρες ακόμα και μυρμήγκια. Αρα εν τέλη μένουν μόνο τα τρίμματα κεριού.

Τα τρίμματα κεριού απο λεηλασία έχουν ακριβώς αυτή την εικόνα που βλέπουμε

Η κηρήθρα που έχει λεηλατηθεί έχει τέτοια τρίμματα επάνω της. Φαίνεται ότι εκλάπη το μέλι με βιαίο τρόπο απο επάνω...

***Υπαρχει και το ενδεχόμενο, το μελίσσι να εγκαταλείψει τη κυψέλη του, η να πεθάνει απο κάποια αρρώστια, και στη συνέχεια αφού η κυψέλη μείνει άδεια να γίνει λεηλασία. Στη περίπτωση αυτή δεν βλέπουμε καθόλου νεκρές μέλισσες στη κυψέλη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια