Widget Recent Post No.

Πόσους γόνους έχουν τα μελίσσια και γιατί μειώνονται



Τον Οκτώβριο τα μελίσσια ρίχνουν μπόλικους γόνους. Μέσα στα τέλη σεπτεμβρίου περίπου, μέχρι και τις πρώτες δύο εβδομάδες του Οκτωβρίου βλέπουμε ένα πολύ όμορφο φαινόμενο στο μελισσοκομείο μας. Τα μελίσσια βλέποντας τις γύρες και τα μέλια που αρχίζουν να έρχονται μετά τις έντονες βροχοπτώσεις, αρχίζουν να απλώνουν γόνους, οι οποίοι ποικίλουν ανάλογα με την δυναμικότητα του μελισσιού. Συνήθως για ένα 4άρι μελίσσι βλέπουμε 2 πολύ καλούς απλωμένους και σφαιράτους γόνους. Ο μελισσοκόμος προσομοιάζει αυτή την εικόνα σαν μια μικρού μήκους Άνοιξη, όπου τα μελίσσια αναπτύσσονται, φτιάχνουν κηφήνες και σε σπάνιες περιπτώσεις φτιάχνουν και βασιλικά κελιά σμηνουργίας.

Ωστόσο καθώς μπαίνουμε στη καρδιά του φθινοπώρου και μπαίνει ο Νοέμβριος η βασίλισσα λαμβάνοντας το μήνυμα του "ήλιου", η μέρα λιγοστεύει και η θερμοκρασία πέφτει, αρχίζει σταδιακά να υποχωρεί απο πλευράς γέννας. Ξαφνικά εκεί που γεννούσε κατα μήκος όλου του πλαισίου, εγκαταλείπει σχεδόν το μισό, και εκεί που γεννούσε πολλά πλαίσια, αρχίζει να αφήνει μερικά. Όταν επιθεωρούμε βλέπουμε με λίγα λόγια, μια συρρίκνωση του γόνου, ο οποίος πλέον μαζεύεται κεντρικά, και το μελίσσι μας δίνει το μύνημα, ότι ο χειμώνας έρχεται! Και το προστάδιο του χειμώνα είναι η μείωση του γόνου, έτσι ώστε να μπορεί να τον καλύπτει η μελισσόσφαιρα, η ζεστή μπάλα που κάνουν οι μέλισσες στη κυψέλη όταν πέφτει η θερμοκρασία.

Μια κλασσική εικόνα λοιπόν τον Νοέμβριο στα μελίσσια μας, είναι εκεί που γεννιούνται καινούργιες μέλισσες, η βασίλισσα δεν εναποθέτει ξανά αυγά. Συνεπώς αυτά τα πλαίσια εγκαταλείπονται, ο χώρος απελευθερώνεται και οι μέλισσες σφίγγουν τον κλοιό γύρω απο τον γόνο για να ζεσταίνεται σωστά. Με την σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας η θέρμανση του γόνου είναι δύσκολη υπόθεση. Μην ξεχνάμε ότι η επώαση εσωτερικά πρέπει να μένει σταθερά στους 34 βαθμούς, κάτι σχεδόν αδύνατο αν έξω επικρατούν βοριάδες και κρύα. Γι αυτό γίνεται και η μελισσόσφαιρα, όπου οι μέλισσες μπορούν με λίγο γόνο να αντιμετωπίσουν τα καιρικά φαινόμενα!

Ένα πλαίσιο με ασφραγισμένο γόνο αρχίζει να βγάζει μέλισσες. Αυτό το πλαίσιο ίσως να μη ξαναγεννηθεί άλλη φορά μέσα στο Νοέμβριο


Συνεπώς εκεί που τον Οκτώβριο τα μελίσσια είχαν πολλούς  γόνους τον Νοέμβριο μειώνονται δραματικά, και είναι απολύτως φυσιολογικό. Για παράδειγμα ένα 5άρι μελίσσι είχε τον Οκτώβριο 3 γόνους, και μέχρι τα τέλη Νοεβρίου έχει 1. Μέσα στο Δεκέμβριο δεν θα έχει καθόλου. Και απο μέσα Ιανουαρίου θα ξεκινήσει πάλι η βασίλισσα. Το μυστικό της βασίλισσας είναι ότι η γέννα μειώνεται και αυξάνεται σταδιακά. Η κοιλιά της βασίλισσας έχει κάποιες διεργασίες, που πρέπει να γίνουν για να σταματήσει να γεννά. Αυτά δεν γίνονται απο τη μια μέρα στην άλλη. Έχετε ακούσει άλλωστε ότι αν σοκάρουμε μια βασίλισσα την Άνοιξη που γεννά 1500 αυγά τη μέρα, μπορεί να διακόψει την γέννα της, και αυτό σημαίνει ότι θα κάνει πολλές μέρες να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα.

Κλείνοντας το συμπέρασμα είναι ότι τώρα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας τα μελίσσια θα μειώνουν σταδιακά τις γέννες τους. Η μέγιστη ανάπτυξη για το ξεχειμώνιασμα έχει ήδη περάσει, και για τους περισσότερους μελισσοκόμους ήταν στο ρείκι και τη κουμαριά. Η κουμαριά βέβαια καλά κρατεί έως τον Νοέμβριο, και αν δουλέψει τα μελίσσια κρατούν και εκεί γόνους. Όμως δεν δίνει τόση γύρη και αν τα μελίσσια δεν έχουν αποθηκεύσει δεν βλέπουμε και τόσο καλή εικόνα.

Όσα μελίσσια κατάφεραν να αποθηκεύσουν γύρες, είναι πολύτιμες. Στις αρχές της Άνοιξης που υπάρχει έλλειψη οι μέλισσες θα χρειαστούν μέχρι και το τελευταίο γραμμάριο. Τα μέλια επίσης καλό είναι να τα αφήνουμε ειδικά αυτά που προέρχονται απο ανθοφορία. Όσο καλύτερα ξεχειμωνιάσουν τα μελίσσια μας τόσο πιο δυναμικό το ξεκίνημα την Άνοιξη. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια