Widget Recent Post No.

Μεταφορά μελισσιών για ξεχειμώνιασμα: Πως επιλέγει ένας παλιός μελισσοκόμος το μέρος;



Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι ασκούν κατά κύριο λόγω νομαδική μελισσοκομία. Δηλαδή μεταφέρουν τα μελίσσια τους στις ανθοφορίες για να αυξήσουν την παραγωγή μελιού. Κύριος σκοπός είναι να σκορπίσουν τα μελίσσια σε "παρτίδες" σε όσες περισσότερες ανθοφορίες γίνετε, και έτσι να τρυγηθεί μέλι, ακόμα και αν πολλές ανθοφορίες δεν πήγαν καλά. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται έντονα ειδικά τη σημερινή εποχή που η παραγωγή μελιού έχει μειωθεί δραματικά.


Μόλις όμως πλησιάζει ο καιρός για το χειμώνα, μπεί ο Οκτώβριος και γίνει ο τελευταίος τρύγος μελιού σε Πεύκο, ρείκι κλπ αρχίζει η περίοδος που ξεκινά η μεταφορά για το ξεχειμώνιασμα. Ξέρετε όλοι οι έμπειροι μελισσοκόμοι έχουν ειδικό μέρος που ξεχειμωνιάζουν τα μελίσσια τους, και το έχουν επιλέξει μέσα σε πολλά χρόνια πείρας. Είχα ρωτήσει ένα παλιό μελισσοκόμο γιατί ξεχειμωνιάζεις εδώ τα μελίσσια και μου είπε "τοσα χρόνια εδώ βγαίνει καλύτερα ο χειμώνας. Τα μελίσσια ξεκινούν πολύ γρήγορα την ανάπτυξη, και έχω λίγες απώλειες".

Το μέρος που ξεχειμωνιάζουμε τα μελίσσια δεν πρέπει να είναι τυχαίο, αλλά πρέπει να το έχουμε μελετήσει καιρό πρίν. Ένας μελισσοκόμος πάντα δοκιμάζει περιοχές και βλέπει πως πηγαίνουν τα μελίσσια του. Εγώ έχω παρατηρήσει για παράδειγμα, ότι όσα μελίσσια ξεχειμωνιάζουν κοντά σε πόλη, και παίρνουν πολύ ήλιο, αναπτύσσονται με διαφορά καλύτερα, και η επιτυχία στο ξεχειμώνιασμα είναι πολύ μεγαλύτερη. Ξέρετε αυτοί οι 1-2 βαθμοί θερμοκρασία πάνω δίπλα στη πόλη και σε ένα πεδινό μέρος, είναι σωτήρια υπόθεση για τα μελίσσια. Όλα αυτά που ακούμε για πρώιμη ανάπτυξη, κατανάλωση τροφών, σηψηγονίες και αρρώστιες και ένα σωρό άλλα εξαρτώνται άμεσα απο τη θερμοκρασία.

Συνεπώς ο καλύτερος τρόπος να βρούμε το ιδανικό μέρος για το χειμώνα είναι να κάνουμε εμείς οι ίδιοι τη δική μας έρευνα και να μην περιμένουμε να μας το δώσει έτοιμο στο πιάτο κανένας. Όμως όλοι μα όλοι έχουμε ανάγκη απο μερική καθοδήγηση. Για το πως θα αρχίσουμε να επιλέγουμε μέρη για ξεχειμώνιασμα. Στο ίντερνετ έχουμε διαβάσει αρκετές αναρτήσεις "επιλογή θέσης μελισσοκομείου" και αν μπορούσαμε να τηρήσουμε αυτές τις συνθήκες το μέρος θα μας έβγαινε στη Βουλγαρία και όχι στην Ελλάδα. Εδώ τα μέρη μας έχουν εντελώς διαφορετικές συνθήκες, και οι έμπειροι μελισσοκόμοι είναι οι μόνοι που μπορούν να μας καθοδηγήσουν σωστά πάνω στο θέμα.

Το πρώτο πράγμα που βλέπουμε σε ένα μέρος για να ξεχειμωνιάσουμε τα μελίσσια, είναι τι συμβαίνει με τα τριγύρω μελισσοκομία. Υπάρχουν μελισσοκόμοι που ξεχειμωνιάζουν σε αυτό το μέρος; Συνήθως όταν υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι με πολλά μελίσσια, αυτό συνήθως σημαίνει ότι το μέρος είναι το πλέον ιδανικό. Ένας μεγάλος μελισσοκόμος ποτέ δεν ρισκάρει να αφήσει πολλά μελίσσια σε κάποιο άκυρο μέρος. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Ένας νέος μελισσοκόμος ρωτά έναν έμπειρό, να ξεχειμωνιάσω μελίσσια στο τάδε μέρος; "Όχι του απαντά ο μελισσοκόμος. Εκεί έχει ρεματιά δίπλα, και η ρεματιά φαίρνει υγρασία στα μελίσσια. Θα χαθούν μελίσσια και θα πιάσουν ασθένειες". Αληθεύει κάτι τέτοιο; Μα φυσικά και Ναί!

Ένα απο τα μυστικά στο ξεχειμώνιασμα είναι να έχουν πολύ ήλιο, να έχουν σχεδόν μηδενικό υψόμετρο έως 100 μέτρα το πολύ, η τοποθεσία να έχει κάποιο εμπόδιο στη βορεινή πλευρά για να μην χτυπούν οι αέριδες, να μην υπάρχει κοντά ποτάμι που μπορεί να πλυμμηρήσει, το έδαφος να μην κρατά νερό, να μην είναι πολύ επίπεδο και γεμίζει νερά. Γενικά είναι εύκολο με το μάτι να κόψουμε πόσο κατάλληλη είναι η θέση. Αυτά είχαμε να πούμε σήμερα για την μεταφορά των μελισσιών για το ξεχειμώνιασμα. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια