Widget Recent Post No.

Ένα μυστικό για να μπούμε με δυνατά μελίσσια στο χειμώνα...


Αυτή τη περίοδο όλοι οι έμπειροι μελισσοκόμοι φροντίζουν τα μελίσσια να "κατεβαίνουν" υψόμετρο. Στόχος κάθε μελισσοκόμου είναι να πάει τα μελίσσια του στη πιο ζεστή μεριά της περιοχής του, με το χαμηλότερο υψόμετρο και τους λιγότερους αέριδες. Η περιοχή ξεχειμωνιάσματος παίζει τεράστιο ρόλο στην επιτυχία που θα έχουμε στη χρονιά. Δηλαδή με πόσα μελίσσια θα καταφέρουμε να μπούμε στην Άνοιξη.

1-2 βαθμοί πιο πάνω, 10 βαθμοί υγρασία λιγότερο, ξέρετε πόσο σημαντικά είναι για τα μελίσσια; Ξέρετε πόση τροφή μπορεί να καταναλώσει ένα 10άρι μελίσσι αν έχει συνεχώς αέριδες και κρύο να το χτυπάνε; Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι για να γλιτώσουν τα έξοδα ξεχειμωνιάσματος, ταξιδεύουν ακόμα και 400 χιλιόμετρα για να βρουν τη κατάλληλη περιοχή. Ξέρω για παράδειγμα μελισσοκόμους που έρχονται απο βόρεια ελλάδα στη καλαμάτα, και στη πελοπόνησσο που εκεί υπάρχουν περιοχές που φημίζονται για τη καλοκαιρία τους, και την ανάπτυξη των μελισσιών μέσα στο χειμώνα και πολύ νωρίς την Άνοιξη.

Πρίν λίγο καιρό είχαμε τα μελίσσια με ένα μεγάλο μελισσοκόμο, στο ρείκι. Η περιοχή ήταν αρκετά ψηλά για τα φθινοπωρινά δεδομένα. Ήταν περίπου στα 400 υψόμετρο. Στη περιοχή μετά το πέρας του Σεπτεμβρίου, άρχιζε να κάνει κρύο, πράγμα που καθήλωνε τα μελίσσια. Ξέρετε αφού περάσει ο Σεπτέμβριος η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει το βράδυ. Και όσο πιο ορεινά είμαστε τόσο πιο χάλια είναι τα πράγματα. Μερικοί μελισσοκόμοι έχουν σαν όριο, να μεταφέρουν τα μελίσσια για το ξεχειμώνιασμα στα μέσα Οκτωμβρίου. Μερικοί ίσως και λίγο νωρίτερα. Εκτός απο αυτούς που κυνηγάνε σημαντικές νομές όπως το πεύκο το ρείκι η κουμαριά, οι άλλοι δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να μείνουν στα ορεινά. Και ο κάμπος έχει αρκετά να δώσει αυτή τη περίοδο, και φυσικά να μη ξεχάσουμε και το περιβόητο κισσό, που ευδοκιμεί σε πολλά πεδινά αλλά και ήμιορεινά μέρη.

Αυτή τη στιγμή είναι πολύ κρίσιμο να ταΐσουμε με δίκιλες τροφές όλα μας τα μελίσσια, και η τροφή να είναι μαλακή έτσι ώστε τα μελίσσια να καταφέρουν να τη καταναλώσουν γρήγορα και να τη μετατρέψουν σε γόνο. Αν έβρεξε στο μέρος που βρίσκονται τα μελίσσια, και έρχεται γύρη απο έξω, σε συνδιασμό με το ταίσμα τα μελίσσια θα ρίξουν γόνους. Απο αυτούς τους γόνους θα προκύψει πλυθησμός για το ξεχειμώνιασμα. Όσους πιο καλοθρεμμένους γόνους καταφέρουμε να αποκτήσουμε τη περίοδο Σεπτέμβριος - Οκτώμβριος.

Μελίσσια με κάτω απο 3 πλαίσια πλυθησμό χρειάζονται επειγόντως ενίσχυση με τροφή και γόνο απο δυνατότερα μελίσσια για να βγάλουν το χειμώνα. Ειδάλλως τα συνεννώνουμε με άλλα μικρά μελίσσια. Στόχος είναι όσα μελίσσια μπούν στο χειμώνα να είναι δυνατά, έτοιμα για όλα. Ένας δύσκολος χειμώνας μπορεί να "σκοτώσει" πολύ εύκολα τα αδύναμα μελίσσια, ακόμα και σε πιο Νότιες περιοχές. Στην Κεντρική Ελλάδα πολλές χρονιές ο χειμώνας δεν είναι και τόσο βαρύς, όμως υπήρξαν και χρονιές που έπεσαν χιόνια. Ο μελισσοκόμος δεν πρέπει ποτέ να πιάνετε απροετοίμαστος απο το καιρό. Των φρονίμων τα παιδιά πρίν πεινάσουν μαγειρεύουν! Τώρα λοιπόν πρέπει να πιάσουμε δουλειά... Και οι κόποι μας θα μας έρθουν ως ανταμοιβή πολλαπλά την Άνοιξη!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια