Widget Recent Post No.

Πως διαλέγουμε τόπο για τα μελίσσια μας: Όποιος δεν γνωρίζει αυτά τα μυστικά...



Η επιλογή της θέσης του μελισσοκομείου είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες για να πετύχει η μελισσοκομική μας "επιχείρηση"! Από αυτή θα εξαρτηθεί αν τα μελίσσια μας θα είναι παραγωγικά, πόσο γρήγορα θα αναπτυχθούν, αν θα νοσήσουν και πολλά άλλα.

Ποιά είναι όμως τα κριτήρια που πρέπει να προσέξει ο μελισσοκόμος, προκειμένου να πετύχει στη μελισσοκομία; Σήμερα θα σας απαριθμήσουμε τα βασικότερα! Που αν τα τηρήσετε θα έχετε δυνατά υγιή μελίσσια ικανά να συλλέξουν και να προσφέρουν το μέγιστο!



Η εγκατάσταση του μελισσοκομείου μας θα πρέπει να γίνει σε ένα μέρος που να μην κεντρίζει τα βλέματα και να είναι όσο πιο διακριτικό γίνετε έτσι ώστε να αποτρέψουμε τυχών κλέφτες που θα βάλουν στο μάτι τις κυψέλες μας. 

Δίνουμε μεγάλη προσοχή στις ανθοφορίες, τις μελιτοφορίες και την χλωρίδα της περιοχής. Προσέχουμε τα άνθη, μαθαίνουμε αν δίνουν γύρη, νέκταρ η και τα δύο, έτσι ώστε να εξασφαλήσουμε στις μέλισσες μια καλή πηγή τροφής όλο το χρόνο! Χωρίς ανθοφορίες μελίσσια δεν γίνονται! Όσες περισσότερες οι ανθοφορίες τόσο μεγαλύτερα δυνατά και υγιή μελίσσια θα κάνουμε.

Η θέση του μελισσοκομείου μας θα πρέπει να είναι σε μέρος που να το χτυπά ο ήλιος πολλές ώρες κάθε μέρα. Τα μελίσσια εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια για την ανάπτυξη τους, είναι γνωστό εξάλλου οτι δουλεύουν και περισσότερο!



Το έδαφος που θα τοποθετήσουμε τα μελίσσια μας θα πρέπει να είναι επίπεδο, και να υπάρχει πρόσβαση με αμάξι ακόμα και στο τελευταίο μελίσσι. Προσέχουμε στις εισόδους των μελισσιών να μην υπάρχουν μπροστά στην είσοδο χόρτα και άλλα εμπόδια.

Τα μελίσσια θα πρέπει να είναι προστατευμένα το χειμώνα από τους δυνατούς βορινούς ανέμους , και το καλοκαίρι από τον καυτό ήλιο. 

Εξίσου σημαντικό ρόλο πρέπει να δώσουμε στην υγρασία. Είναι "ύπουλη" και μπορεί να προκαλέσει στα μελίσσια ανεπανόρθωτες ζημιές. Με σύμμαχο την υγρασία μπορούν να ευδοκιμήσουν γρήγορα πολλές ασθένειες όπως η ασκοσφαίρωση, η νοσεμίαση κλπ. Σίγουρα ένα καλό ηλιόλουστο μέρος μακριά απο ρεματιές και στάσιμα νερά, είναι ιδανικό σε αυτή τη περίπτωση!

Το μελισσοκομείο θα πρέπει να τηρεί κάποια απόσταση από τα ξένα μελισσοκομεία. Θα πρέπει να αποφεύγουμε αυστηρά να τοποθετήσουμε τα μελίσσια μας κοντά σε συναδέλφους. Όχι μόνο γιατί δεν θα δουλεύουν καλά (σε ανθοφορίες) αλλά για να μην προκληθούν λεηλασίες με καταστροφικές συνέπειες.

Η διάταξη των κυψελών θα πρέπει είναι με τέτοιο τρόπο ουτοσώστε να μην μπερδεύονται οι μέλισσες. Η παραπλάνηση των συλλεκτριών αλλά και των βασιλισσών - όταν βγαίνουν για γονιμοποιήση -  είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείτε όταν τα μελίσσια είναι τοποθετημένα κοντά και είναι το ίδιο χρώμα.

Αν έχουμε τη δυνατότητα να περιφράξουμε το μελισσοκομείο μας θα βοηθούσε πάρα πολύ σε θέμα προστασίας από ζώα και κλέφτες. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια