ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ 

Σάββατο, 11 Αυγούστου 2018

Έχω πρόβλημα σε αρκετά μελίσσια με την κιμωλίαση. Πέστε μου τι να κάνω.
Η ασκοσφαίρωση ή κιμωλίαση ευνοείται από βροχερή και υγρή άνοιξη, ξηρό καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες, άσκοπους ή πρόωρους χειρισμούς νωρίς την άνοιξη, τροφοδοσία των μελισσιών με γύρη που περιέχει σπόρια της ασθένειας (μουμιοποιημένες προνύμφες) ή με ξινισμένα μέλια, η παραμονή στις κυψέλες μαύρων παλιών κηρηθρών, η κακή διατροφή, ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς μήνες, οι κακές συνθήκες ξεχειμωνιάσματος και η μεγάλη προσβολή από βαρρόα. Η γενετική προδιάθεση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της αρρώστιας.


Για την αντιμετώπισή της διατηρούνται δυνατά μελίσσια, απομακρύνονται οι μουμιοποιημένες προνύμφες από τη βάση και την είσοδο της κυψέλης, ανανεώνονται οι κηρήθρες, αντικαθίστανται οι βασίλισσες κάθε δεύτερη χρονιά, το μελισσοκομικό υλικό απολυμαίνεται με φλόγιστρο, ή ποτάσα, οι κηρήθρες με βαριά προσβολή καίγονται, αποφεύγονται οι συχνές επιθεωρήσεις και οι επεμβάσεις νωρίς την άνοιξη και διευκολύνεται ο αερισμός και η απομάκρυνση της υγρασίας από την κυψέλη.

Όσο αφορά την αντιμετώπιση με χημικά μέσα, δεν υπάρχει εγκεκριμένο σκεύασμα εναντίον της Ασκοσφαίρωσης στην Ελλάδα και γενικά στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε το σορβικό κάλι, ο θειικός χαλκός, μίγμα από πυροθειώδες νάτριο, βενζοϊκό νάτριο, σαλικυλικό νάτριο και προπιονικό κάλι, ή μίγμα σορβικού καλίου και προπιονικού νατρίου (Θρασυβούλου και συν. 1988). Οι ουσίες αυτές βοηθούν στον περιορισμό της ασθένειας, επηρεάζουν όμως αρνητικά το γόνο και μετά την διακοπή της θεραπευτικής αγωγής  η ασθένεια επανεμφανίζεται.

Σε περιπτώσεις βαριάς προσβολής απομακρύνονται τα προσβεβλημένα πλαίσια, περιορίζεται το μελίσσι στα πλαίσια που μπορεί να καλύψει και τροφοδοτείται για ένα περίπου μήνα με ζαχαροζύμαρο. Το συχνό καθάρισμα της βάσης βοηθά σημαντικά γι’ αυτό και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κυψέλες με κινητές βάσεις.

Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Συνήθως την ασκοσφαιρωση την ξεπερνούν, αλλά αν είναι βαριάς μορφής και δεν μπορούν είχα ένα μελίσσι δυνατό που ήταν άρρωστο 1,5 χρόνο, του άλλαξα βασίλισσα του έβαλα μπανάνα κομμένη στην μέση γιατί έτσι διάβασα κάπου αλλά τίποτα , τελικά τιναξα τον πληθυσμό σε μια καινούργια κυψέλη, έβαλα πλαίσια χτισμένα και το πρόβλημα ληθηκε τα παλιά πλαίσιο τα έκαψα και απολυμανα την κυψέλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *