Widget Recent Post No.

Εχθρός προ το πυλών στα μελίσσια: Πολύτιμες συμβουλές αντιμετώπισης!!!


Γράφει η μελισσοκόμος Μαρία Βαλαβάνη...

Φέτος δεν έχει μέλι.
Έχει όμως πολλά άδεια πλαίσια χωρίς μέλια που γυρίζουν από το μελισσοκομείο για τακτοποίηση στην αποθήκη, όμως αφού περάσουν πρώτα από τον καταψύκτη...για να μην τα φάει ο κηρόσκορος...


Θεωρητικά αυτό πρέπει να γίνεται.

Φέτος που τα μελίσσια βάλλονται από πείνα και ασθένειες, τα πλαίσια προς αποθήκευση έρχονται κάθε φορά με τη...σέσουλα.

Αρκετές ξαφνικές απώλειες μικρών αλλά και μεγάλων κυψελών έχουν σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση πολλών πλαισίων με κτισμένες κερήθρες προς αναμονή απολύμανσης στο μικρό μου καταψύκτη και μετά προς τακτοποίηση και αποθήκευση.

Η κατάψυξη των πλαισίων εκτός από τον κηρόσκορο, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, βοηθά και στην αντιμετώπιση της Nosema ceranae

Όλα αυτά Αύγουστο μήνα, μήνα διακοπών και επισκέψεων, και επιπλέον μήνα...ελαφριάς τεμπελίτιδας και μπερδεμάτων...

Ο κηρόσκορος όμως που πολύ αγαπάει τις κτισμένες κερήθρες μας...δεν κάνει διακοπές, ψάχνει τόπο να αφήσει τα αυγουλάκια του και αν δεν κάνουμε σήμερα, αυτό που πρέπει να κάνουμε και το αφήσουμε για αύριο, μεθαύριο, παραμεθαύριο...θα φάει και τα ξύλα, όχι μόνο τα κεριά στα πλαίσια.






Για να πούμε όμως και τη μαύρη αλήθεια, είχα μια επιπλέον αργοπορία στη τελική γενική τακτοποίηση, λόγω Αυγούστου και άλλων υποχρεώσεων, πιστεύοντας ότι θα αντέξουν τα πλαίσια ένα χρονικό διάστημα αναμονής χωρίς να γίνει σημαντική ζημιά που να μην μπορούν να επισκευάσουν οι μέλισσες.

Οι περισσότερες κυψέλες προς αποθήκευση είναι καλά, με ελάχιστες ή καθόλου ζημιές, όμως τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα για 2-3 κυψέλες που τις είχα μπερδέψει και πίστευα ότι ήταν κενές από πλαίσια.

Νόμιζα λάθος ότι ήθελαν μόνο ένα πέρασμα με το φλόγιστρο μια απλή απολύμανση.
Πίστευα ότι είχα κάνει στο παρελθόν το άδειασμα τους και είχα συμπτύξει τα πλαίσια σε άλλες κυψέλες περιμένοντας να βγει η προηγούμενη "φουρνιά" πλαισίων από τον οικιακό καταψύκτη για να απολυμανθούν και αυτές με την σειρά τους από τα αυγά του κηρόσκορου.

Ω, τι "χαρά και ευτυχία" όμως όταν άνοιξα τα καπάκια και είδα ότι είχα ξεχάσει πλαίσια μέσα, γιατί μόνο πλαίσια βρήκα, τα κεριά τα είχαν καταβροχθίσει τα...κηροσκοράκια φτιάχνοντας τεράστιες αποικίες με τα παιδάκια τους.

Γκρι πεταλουδίτσες φτερούγιζαν στον αέρα όταν άνοιξα τα καπάκια από τις ξεχασμένες και μπερδεμένες κυψέλες...αποκαρδιωτική η συνολική εικόνα, σκέτο δράμα...φωτογραφία δεν έχει, ντρέπομαι να την αναρτήσω.

Φλόγιστρο, ξέστρο, τσάπα και γρήγορα στον κήπο, η μόνη λύση για να σωθούν τουλάχιστον τα ξύλα...






Δυο κυψέλες ήταν σχετικά καλές, με λίγα "τραύματα"...







μια όμως ήταν κυριολεκτικά τα χάλια της, θα πρέπει να την είχα αφήσει έτσι μήνες ολόκληρους..."έργο ξυλογλυπτικής" έκαναν εκεί μέσα!







Το φλόγιστρο πήρε φωτιά στη κυριολεξία, πρώτα να εξολοθρευτεί ότι ήταν ακόμα ζωντανό...






και στη συνέχεια να θαφτεί στο χώμα...






μετά κάψιμο και ξύσιμο...







μέχρι να μαυρίσει το ξύλο.










Ελάχιστα κεριά σώθηκαν που να είναι ικανά να πάνε για λιώσιμο...






Τα ξύλινα πλαίσια, αμφίβολα είναι και αυτά...θα πάνε προσεχώς για αξιολόγηση αντοχής...






Συμπέρασμα, ο κηρόσκορος πραγματικά δεν αστειεύεται !

Το ξέχασα, το μπέρδεψα, δεν πρόλαβα...δεν έχει.

Το πληρώνεις μαζεμένο και με τόκο !

Έχασα τουλάχιστον 20 πλαίσια κτισμένα με τα κεριά τους, αδυνάτισαν τα ξύλα σε δυο κυψέλες, άρα και η μελλοντική αντοχή τους, το σημαντικότερο όμως είναι ότι "έφαγα" άπειρες άχρηστες ώρες εργασίας για να τα καθαρίσω όλα αυτά.

Ας πρόσεχα!

Τεμπελίτιδες, αργοπορίες και μπερδέματα...εδώ πληρώνονται όλα.
Προσοχή λοιπόν, ότι μπορείς να κάνεις σήμερα...απλά καν΄το σήμερα, μην το αφήνεις για αύριο!

Επιμέλεια: Μαρία Βαλαβάνη - Μελισσοκόμος

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Τι ειναθ αυτα που λετε οτι δεν εχει μελι:Στην Εδεσσα η τραχεια πευκη τον αυγουστο μας εδωσε τι περισσοτερο πευκομελο των της πενταετιας .400 κιλα απο 45 μελισσια .Βα λετε την περιοχη που δεν εχει μελι κ'μην παραπληροφοεειτε το κοσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!