Widget Recent Post No.

Καλοκαιρινές παραφυάδες τον Ιούλιο! Και όμως υπάρχουν κίνδυνοι!



Διανύουμε την πιο ζεστή περίοδο του Καλοκαιριού! Αν και τόση ανομβρία τα μελίσσια κάτι δουλεύουν, φέρνουν λίγη γύρη, και λίγο περισσότερο μέλι. Ωστόσο απο θέμα ανάπτυξης "πέφτουν" κατακόρυφα. Δηλαδή βλέπουμε μελίσσια με πάρα πολύ πλυθησμό να έχουν 2-3 γόνους και μικρούς σε έκταση. Γενικά αυτή την εποχή τα μελίσσια ξεκουράζονται, σταματούν την ανάπτυξη τους, και οι πλυθησμοί πέφτουν. Τα τριόροφα μελίσσια γίνονται διόροφα ενώ τα διόροφα γίνονται 13άρια μπορεί και 10άρια. Οι παραφυάδες αυτή την εποχή μένουν στάσιμες σε θέμα ανάπτυξης, εκτός αν βρίσκονται σε κάποια καλή ανθοφορία και δουλεύουν γύρη νέκταρ.

Η συμβουλή των παλιών μελισσοκόμων είναι να μη κόβετε παραφυάδες τέτοια εποχή, απο εδώ και πέρα. Όπως μου είπε χαρακτηριστικά ένας παλιός μελισσάς "Εδώ στη Βόρεια Ελλάδα είναι έγλημα να χαλάμε τα μελίσσια τέτοια εποχή. Πρέπει να τα βρεί το φθινόπωρο δυνατά και με καλούς πλυθησμούς πάνω απο 8 πλαίσια. Αν κοπούν μελίσσια τωρα το Καλοκαιρι μπορεί να μη προλάβουν να αναπτυχθούν και να χαθούν το χειμώνα. Ποιός ο λόγος να έχουμε πολλά αδυναμα μελίσσια που θα χαθούν στο κρύο του χειμώνα".

Η αλήθεια είναι πως στη Βόρεια Ελλάδα πράγματι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κόβονται τα μελίσσια. Ωστόσο προς τα Νότια, αν ένα μελίσσι είναι πολύ δυνατό και έχει αρκετούς γόνους μπορούμε να το κόψουμε. Υπόψιν ότι οι παραφυάδες που κόβουμε πρέπει να είναι πάνω απο 5 πλαίσια με 2-3 γόνους απαραιτήτως. Ο λόγος που είναι ριψοκίνδυνο να κόβουμε μελίσσια το Καλοκαίρι, είναι ότι τα μελίσσια δεν αναπτύσσονται και δεν μπορούν να αναπληρώσουν τους πλυθησμούς για το Χειμώνα. Έχουν περιθώριο μόνο το φθινόπωρο για να αναπτυχθούν και αν κάτι δε πάει καλά ίσως δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ειδικά αν έρθει κρύος χειμώνας πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να μη τρέχουμε τελευταία στιγμή, έχοντας αδύναμα μελίσσια.

Θα σας πω μια άσχημη εμπειρία που είχα παλιά, για να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε δυνατά τα μελίσσια μας, και ότι ο κανόνας λίγα και δυνατά ισχύει πάντα και όλες τις εποχές. Ήταν μια χρονιά πιο παλιά που ήθελα να κάνω μεγάλη αύξηση στα μελίσσια. Έτσι απο 13 μελίσσια τα έκανα 50! Όσο και να φαίνεται τρελό τα κατάφερα! Όμως η στιγμή που το μετάνιωσα δεν άργησε να ρθεί... Μόλις έφτασε το φθινόπωρο όλα κυλούσαν καλά τα μελίσσια είχαν καλή ανάπτυξη. Ωστόσο πολλά μελίσσια ήταν 4άρια ή 5άρια, όμως για τα δεδομένα της Νότιας Ελλάδας αυτά τον βγάζουν το χειμώνα. Έλα που όμως εκείνη τη χρονιά έκανε ένα τόσο βαρύ χειμώνα που γονάτισε κυριολεκτικά και τα πιο δυνατά μελίσσια. Όλα τα εσπεριδοειδή δέντρα πάγωσαν και ξεράθηκαν απο  το κρύο. Οι πλυθησμοί των μελισσιών έπεφταν, και αν προσπαθούσα με μόνωση και με χειρισμούς να τα βοηθήσω αυτό ήταν αδύνατο. Πολλά μελίσσια χάθηκαν και απο τότε αποφάσισα να μην ξανακόψω μικρά μελίσσια, και ότι στο φθινόπωρο πρέπει πάντα να μπαίνουμε με μελίσσια άνω των 5 πλαισίων πλυθησμό, και όχι λίγοτερο, ΠΟΤΕ!

Συμπαιρένοντας θέλω να σας πω ότι, αν έχετε σκοπό να κόψετε μελίσσια τη Περίοδο Ιούλιο Αύγουστο, κάντε το μόνο σε μελίσσια απο 10 πλαίσια και άνω, και να έχουν γόνους μέσα. Αν δεν έχουν γόνους πιθανόν να μην είναι κατάλληλα τα μελίσσια για κόψιμο παραφυάδων. Και να ξέρετε ότι αν και φαίνετε νωρίς, εμείς πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας το Χειμώνα, ο οποίος φυσικά εξαρτάται και απο το μέρος που ξεχειμωνιάζει ο καθένας μας.



Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Φιλε η ηαναρτηση ειναι παλια η εισαι εκτος τοπου και χρονου να μας πεις που την ειδες την ανομβρια κοντεβει να μας πνιξει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!