Widget Recent Post No.

Μείωση του πληθυσμού των μελισσιών και διακοπή της γέννας της βασίλισσας, να ανησυχήσω;


Απότομη μείωση του πληθυσμού των μελισσιών. Τι είναι αυτό που συμβαίνει; Είναι φυσιολογικό; Υπάρχει κάποιος τρόπος, κάποιος χειρισμός που μπορώ να εφαρμόσω για να αναπτυχθούν και πάλι τα μελίσσια; Όλοι γνωρίζουμε ότι τα μελίσσια αναπτύσσονται την Άνοιξη ενώ το Καλοκαίρι και το Χειμώνα οι πληθυσμοί πέφτουν. Αυτό λοιπόν συμβαίνει και τώρα! Όταν τα μελίσσια σταματήσουν να φέρνουν γύρη και νέκταρ αρχίζουν να μην αναπτύσσονται, ο γόνος λιγοστεύει και ο πλυθησμός παίρνει μια πτωτική πορεία, η οποία δεν πρέπει να μας ανησυχεί διότι είναι απολύτως φυσιολογική!

Για παράδειγμα: Έχουμε ένα τριόροφο μελίσσι τον Ιούνιο. Και τώρα τον Ιούλιο ο τρίτος όροφος είναι σχεδόν εγκαταλελημένος, μια χουφτούλα μέλισσες σε κάθε πλαίσιο. Αν τινάξουμε τον όροφο το μελίσσι γίνεται λιγότερο απο 20άρι. Ο γόνος βρίσκεται στον δεύτερο όροφο και είναι λίγος. Συγκεκριμένα υπάρχουν λιγοστά αυγά ημέρας, και ελάχιστος ανοιχτός γόνος. Αυτό τι λέτε είναι φυσιολογικό; Μα φυσικά! Τα μελίσσια φτάνουν στο απόγειο της ανάπτυξης τους τον Ιούνιο, και μετά αρχίζει πάλι η πτώση, και μέχρι το Χειμώνα ο πληθυσμός θα είναι λιγότερος από 10 πλαίσια. Έτσι γίνετε στα μελίσσια πάντα! Μόνο το φθινόπωρο έχουμε πάλι ένα "κύμα" μικρής ανάπτυξης και ανανέωσης του πλυθησμού για το Ξεχειμώνιασμα.

Ένα άλλο παράδειγμα: Έχουμε μια παραφυάδα η οποία κόπηκε μέσα στον Απρίλιο, και ενώ αρχικά είχε πάρα πολύ γόνο, τώρα με τις πολλές τις ζέστες σταμάτησε η ανάπτυξη. Όπως είπαμε και πιο πρίν, το Καλοκαίρι έχουμε πτώση στην ανάπτυξη. Επειδή όμως η παραφυάδα έχει νέα και ξεκούραστη μάνα, με λίγη ώθηση μπορεί να αυξήσει τον γόνο. Έτσι λοιπόν ένας έμπειρος μελισσοκόμος είτε μεταφέρει αυτά τα μελίσσια σε περιοχή με ανθοφορία, πχ κοντά σε καλαμπόκια τριφύλλια για Νότια Ελλάδα, είτε σε βαμβάκι, κεντρική Ελλάδα, είτε σε ηλίανθο για Βόρεια Ελλάδα. Είναι και η λυγαριά που δίνει μέχρι τον Αύγουστο σε πολλές περιοχές και τα μελίσσια πέρνουν γύρη. Εναλλακτικά αν δεν έχουμε ανθοφορία πρέπει να βάλουμε ζυμαράκι, και να βάλουμε και ένα κομμάτι γυρεόπιτα για να αυξηθεί ο γόνος. Χωρίς πρωτείνική υποστήριξη δηλαδή γύρη δεν κάνουμε δουλειά!

Υπάρχει και μια άλλη περίπτωση! Πτώση του πλυθησμού μπορούμε να έχουμε και από δηλητηρίαση απο φυτοφάρμακα. Το καλοκαίρι πάντως είναι σχεδόν απίθανο να έχουμε δηλητηρίαση, εφόσον οι καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, τα τρυφύλλια κλπ, δεν ραντίζονται, και δεν κινδυνεύουν οι μέλισσες. Όπως επίσης και ο Φοίνικας δεν είναι ανθισμένος για να έχουμε πρόβλημα με τα νεονικοτοειδή. Αλλά επειδή καμιά φορά δεν ξέρεις τι γίνετε μπορεί να τύχει. Μια χρονιά ένας μελισσοκόμος είχε χάσει τους πλυθησμούς των μελισσιών του απο δηλητηρίαση, και έστειλε δείγμα στο ΑΠΘ για εξέταση. Ξέρετε τι βρήκαν; Δηλητηριάση απο μεταλλαγμένη ζωοτροφή. Μάλλον οι μέλισσες έπερναν φύραμα που ταίζουν στους στάβλους. Επειδή πολλοί κτηνοτρόφοι ταίζουν μεταλλαγμένα μπορεί να συμβεί στο καθένα, αλλα είναι σπάνιο.

Ένα άλλο δείγμα που συνδέεται με την πτώση του πλυθησμού και την "λιγοστή" τροφή που έρχεται απο έξω είναι το "κόψιμο" των κηφήνων. Όταν η κυψέλη δυσκολεύεται να βρεί τροφή, δεν επιτρέπει στους κηφήνες να μπουν μέσα και να καταναλώσουν πολύτιμες προμήθειες. Οπότε καμιά φορά το Καλοκαίρι, ακόμα και την Άνοιξη σε μια πολύ κακή νομή, μπορούμε να δούμε κομμένους κηφήνες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια