Widget Recent Post No.

Ληστρικός τρύγος το Καλοκαίρι και συνέπειες στα μελίσσια: Μερικές κουβέντες παλιού...



Όταν πάρουμε όλο το μέλι απο τα μελίσσια μπορούν να χάσουν την ζωή τους. Να πεθάνουν οι μέλισσες και να μην έχει να ταϊστεί ο γόνος. Οι συνέπειες μετά απο ένα ληστρικό τρύγο μπορεί να είναι ολέθριες. Για παράδειγμα όταν ένας παλιός επαγγελματίας μελισσοκόμος τρυγάει θυμαρίσιο μέλι το Καλοκαίρι, και κάνει ληστρικό τρύγο, δηλαδή αφαιρεί όλο το μέλι από το μελίσσι ακόμα και απο τη γονοφωλιά, στην συνέχεια βάζει ζυμάρι ζαχαρόπιτας, για να μην ψοφήσει το μελίσσι από την πείνα!

Τέτοιος ληστρικός τρύγος γίνεται κυρίως στο θυμαρίσιο μέλι επειδή έχει μεγάλη εμπορική αξία (20 ευρώ το κιλό) και οι μελισσοκόμοι είναι πλήρως οικονομικά εξαρτημένοι απο ένα και μόνο ένα τρύγο τον χρόνο. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι ακόμα και 20 γραμμάρια μέλι απο ένα πλαίσιο είναι σημαντικά χρήματα. Τέτοιους επαγγελματίες μελισσοκόμους έχουμε στην Κρήτη στα Νησιά του Αιγαίου, του Ιουνίου, αλλά και σε ορισμένες περιοχές στη Πελοπόνησσο.

Μια από τις άμεσες συνέπειες ενός ληστρικού τρύγου είναι το φούντωμα των ασθενειών! Μόλις οι μέλισσες τρέφονται με ζάχαρη, δηλαδή "fast food" με τα λόγια τα δικά μας, γίνονται αδύναμες, ευάλωτες, ζούν λιγότερο και αυτό έχει ως άμεσο αντίκτυπο την εμφάνιση ασθενειών που μεχρι στιγμής ζούσαν μέσα στο μελίσσι σε λανθάνουσα μορφή (δεν τις βλέπαμε).

Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα: Έχουμε ένα μελίσσι με ασκοσφαίρωση. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα της ασθένειας, επειδή το μελίσσι καθαρίζει γρήγορα τις κηρήθρες, οι προνύμφες τρέφονται με πολύ θρεπτικό μέλι κλπ. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το μελίσσι μπορεί να αντιμετωπίζει μόνο του ακόμα και τις πιο ισχυρές ασθένειες. Μετά απο λίγο καιρό, τρυγάμε όλο το μέλι, και για να μην χαθούν τα μελίσσια, πετάμε ένα ζυμάρι απο επάνω. Πλέον όμως οι μέλισσες έχασαν το "φαρμακείο" τους, και δεν μπορούν να τα βάλουν με την ασθένεια. Τις αφήνουμε άοπλες...

Κάποτε ένας παλιός μελισσοκόμος είχε κάνει ένα πολύ εύστοχο ερώτημα. Είχε πεί, αν πάρουμε και δώσουμε μέλι μολυσμένο με αμερικάνικη σηψηγονία σε 50 διαφορετικά μελίσσια, θα εμφανίσουν όλα την ασθένεια; Όχι συνάδελφοι! Αν τα μελίσσια είναι καλοθρεμμένα, έχουν δυνατό ανοσοποιητικό, οι προνύμφες τρέφονται με πλούσιο βασιλικό πολτό, επικρατεί έντονη καθαριότητα, υπάρχουν πολύς νεαρός πλυθησμός, τότε υπάρχουν πιθανότητες να μην εμφανιστεί η ασθένεια. Το μέλι η γύρη η πρόπολη μπορούν να πολεμήσουν τις ασθένειες! Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις που μελίσσια νοσούν αλλά δεν έχουν σύμπτωμα γιατί μαθαίνουν να το αντιμετωπίζουν.

Όσον αφορά τον τρύγο, ενας μεγάλος κίνδυνος δημιουργείτε όταν τρυγήσουμε και τα φρύδια που έχει ο γόνος. Οι μέλισσες συνιθίζουν να παίρνουν την τροφή τους απο το στεφάνι γύρω απο το γόνο και να το διαθέτουν κατευθείαν μέσα στις προνύμφες. Αν εμείς το τρυγήσουμε χαλάμε τελείως αυτή τη διάταξη. Για αυτό πολλές φορές οι μελισσοκόμοι αποφεύγουν να πάρουν μέλι που έχει και γόνο επάνω.

Τέλος, αν θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα "ληστρικό τρύγο" χωρίς να χρειαστεί να ταίσουμε τότε αυτός μπορεί να γίνει λίγες ημέρες πριν λήξει η ανθοφορία - μελιτοφορία. Δηλαδή τα μελίσσια να κερδίσουν λίγο χρόνο προκειμένου να αποθηκεύσουν και πάλι μέλι!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια