Widget Recent Post No.

Νέα απο τα μελίσσια στο κάμπο και στο έλατο. Τι κάνουν τα μελίσσια στη καρδιά του καλοκαιιριού...



Σήμερα 17 Ιουλίου και βρισκόμαστε στη καρδιά του καλοκαιριού!!!

Τι κάνουν τα μελίσσια στο βουνό, στα Έλατα
Οι τελευταίες 10 μέρες κινούνται σταθερά και τα μελίσσια βάζουν πολύ λίγα μελάκια της τάξης των 100 γραμμαρίων. Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι τα μελίσσια σταμάτησαν να δουλεύουν τελείως για ένα διάστημα, και τώρα παραμένουν σταθερά σε βάρος, αλλά βάζουν και λίγο μελάκι.

Τελικό συμπέρασμα...
Μέχρι στιγμής αποδεικνύεται μια καλή λύση το ξεκολακαίριασμα στο βουνό. Τα μελίσσια παραμένουν δροσερά, και κρατάν περισσοτερους γόνους. Επιπροσθέτως όλοι οι μελισσοκόμοι έχουν φύγει, και τα μελίσσια δουλεύουν πιο άνετα, χωρίς κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών, αλλα και τα λουλούδια δίνουν περισσότερη γύρη, ότι έχει απομείνει λόγω του καύσωνα. Να μην ξεχάσουμε και μια σημαντική ανθοφορία της περίοδου, την αγράμπελη, η οποία κρατά μεγάλη περίοδο πάνω στα έλατα.

Νέα απο τον κάμπο
Ο καύσωνας έχει μπεί μπροστά, και τα μελίσσια δεν δουλεύουν. Λιγοστά μελάκια έρχονται στις κυψέλες. Τα μελίσσια λόγω ζέστης τρέχουν για να φέρουν μεγάλες ποσότητες σε νερό. Εντύπωση μου έκανε φέτος ότι τα στατικα μελίσσια μέσα στον Ιούνιο κατάφεραν να σουλέξον απο μισό πάτωμα μέλι, πράγμα πολύ ενθαρρυντικό για τη χρονιά. Γενικά η κατάσταση στο κάμπο τωρα δεν ειναι καλη. τα μελίσσια εχουν 4 γονους και πάνω, και σιγά σιγά αρχίζουν να ξεγονιάζουν. Πλησιάζει και η περίοδος για την θεραπεία κατά της βαρρόα...

Νέα απο το Πεύκο....
Το πεύκο ξεκίνησε πάρα πολύ δυναμικά. Όπως με ενημερώνουν μελισσοκόμοι απο περιοχές στη Θάσο, Χαλκιδική, Εύβοια, υπάρχουν πολύ ενθαρρυντικά δείγματα. Όσοι μελισσοκόμοι έχουν καθαρά απο βαρρόα μελίσσια, με αρκετή δυναμικότητα έχουν πολλές ελπίδες να πάρουν πολλά μέλια. Όμως για να επιβιώσουν αυτά τα μελίσσια που θα επισκεφτούν το πεύκο πρέπει να φροντίσουμε απο τώρα την Υγεία τους, δηλαδή να κάνουμε πρώτα πρόληψη για βαρρόα και νοζεμίαση, και έπειτα να δώσουμε υποκατάστατο γυρης για να πέσουν γόνοι.

Αυτά τα λίγα για σήμερα....

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια