Widget Recent Post No.

Μέθοδος για να χτίζουν γρήγορα τις κηρήθρες τα μελίσσια...



Ένα κόλπο για γρήγορο χτίσιμο κηρηθρών έχουμε σήμερα! Πολλοί συνάδελφοι πάνω στον ενθουσιασμό τους μπορεί να αγοράσουν αμφιβόλου ποιότητας κηρήθρες τις οποίες βρήκαν φτηνές, και νόμιζαν ότι είναι και καλές. Μια κακής ποιότητας κηρήθρα είναι φτιαγμένη απο διάφορα συνθετικά υλικά, όπως πχ παραφίνη η άλλες ουσίες που δεν αναγράφονται στη συσκευασία. Το αποτέλεσμα με αυτές τις κηρήθρες είναι οι μέλισσες να μην τις πιάνουν, να μένουν άχτιστες, και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε. Σήμερα λοιπόν θα μοιραστούμε έναν εγγυημένο τρόπο για να τις πιάσουν και να τις ολοκληρώσουν γρήγορα.

Ο λόγος που οι μέλισσες δεν χτίζουν εύκολα τις νοθευμένες κηρήθρες είναι επειδή δεν τις αναγνωρίζουν ως κερί. Δεν αναγνωρίζουν το υλικό, νομίζουν ότι είναι κάτι ξένο. Αντίστοιχα κακά αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε απο άχτιστα πλαίσια, που έχουμε παρατήσει για πολύ καιρό, και έχουν χάσει το άρωμα τους. Ούτε αυτά τα πιάνουν εύκολα οι μέλισσες.

Ας μπούμε λοιπόν στο ζουμί της σημερινής ανάρτησης. Υπάρχει ένα κόλπο που μπορούμε να εφαρμόσουμε, και να έχουμε τέλεια αποτελέσματα και στις χειρότερες κηρήθρες του κόσμου. Και ξέρετε ποιό είναι; Ακούστε προσεκτικά. Παίρνουμε το πλαίσιο με την άχτιστη κηρήθρα, και σε ένα μπρικάκι πιο δίπλα λιώνουμε δικό μας κερί απο απολεπίσματα. Αφού λιώσει, πασαλίβουμε ένα ένα τα άχτιστα πλαίσια με πινελάκι, ετσι ώστε να καλύψουμε με μια λεπτή επιφάνεια κεριού. Οι μέλισσες αυτή τη κηρήθρα θα την πιάσουν μετά μέσα σε λίγες ώρες, δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να μην την χτίσουν. Αυτό φυσικά εξαρτάται και με τις τροφές, να υπάρχουν νεαρές εργάτριες, γύρη μέλι κλπ.

Το καλύτερο κόλπο για να έχουμε χτίσιμο κηρηθρών είναι να βάλουμε ένα ζυμαράκι επάνω απο τη κυψέλη μας, και ακόμα και οι μικρότερες παραφυάδες θα χτίσουν αμέσως την κηρήθρα. Με το ίδιο κόλπο δηλαδή πασαλίβοντας με λιωμένα απολεπίσματα, μπορούμε να κάνουμε τις μέλισσες να πιάσουν και τις πλαστικές κηρήθρες οι οποίες προσφέρουν μεγάλη πληθώρα απο πλεονεκτήματα.

Υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι, που για να ωθήσουν τις μέλισσες να χτίσουν καινούργιες κηρήθρες, πασαλίβουν το πλαίσιο με σιρόπι ζάχαρη, προκειμένου οι μέλισσες γλείφοντας τη ζάχαρη να κάτσουν επάνω στη κηρήθρα και στη συνέχεια να παρασυρθούν και να τη χτίσουν. Αυτή η μέθοδος φυσικά και λειτουργεί, απλώς τις περιόδους με έντονη τάση λεηλασίας μπορούμε να δημιουργήσουμε τεράστιο πρόβλημα και να χαθούν μεγάλοι πλυθησμοί χωρίς λόγο.

Πριν κλείσω την σημερινή ανάρτηση ήθελα να αναφέρω και κάτι άλλο. Αν στα μελίσσια μας δεν υπάρχει καθόλου ανθοφορία καθόλου γύρη, τότε για να δημιουργήσουμε καλές συνθήκες για χτίσιμο κηρηθρών χρειαζόμαστε γυρεόπιτα, δηλαδή πρωτείνες να ταίσουμε. Επιπλέον χρειάζεται και ζαχαροζύμαρο έτσι ώστε τα μελίσσια να έχουν ενέργεια για να βγάλουν κερί.

Τις περιόδους που κάνει ζέστη δεν αφήνουμε ποτέ στα πλάγια πολλές κηρήθρες, διότι απο την ζέστη παραμορφώνονται, και λιώνουν. Το αποτέλεσμα σε μια τέτοια περίπτωση είναι να αχρηστεύονται τα πλαίσια. Για παράδειγμα αν βάλουμε ένα πάτωμα τώρα γεμάτο άχτιστα πλαίσια, όπως κάνουμε την Άνοιξη τότε, λόγω μεγάλης ζέστης θα λιώσουν και θα παραμορφωθούν σίγουρα.

Ένα καλό κόλπο για να προστατεύουμε το μελίσσι αλλά και τις κηρήθρες απο την ζέστη είναι να βάλουμε κηρόπανο μέσα στη κυψέλη το οποίο προστατεύει απο την έντονη θερμότητα που αναβλίζει το καπάκι.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια