Widget Recent Post No.

Περίεργο φαινόμενο σε μελίσσι: Ενώ όλα είχαν φυσιολογικά αυτό είχε έντονη κίνηση video



Φίλοι της Ορεινής Μέλισσας γεια σας και πάλι. Τράβηξα βίντεο ένα 7αρι μελισσάκι το μεσημέρι. Θερμοκασία πάνω από 30 βαθμούς. Γύρω του υπάρχουν άλλα 5-6 λίγο πιο δυνατά, ή όμοια. Πάντως όχι μεγάλες διαφορές. Την προηγούμενη ταίστηκαν με σιρόπι. Ενω όλα είχαν φυσιολογικά πετάγματα αυτό είχε αυτήν την έντονη κίνηση που φαίνεται στο βίντεο. Δεν είδα νεκρές μέλισσες, ενώ φαίνεται παρά το συνωστισμό να μπαίνουν μέσα. Τι μπορεί να εξηγεί αυτή τη διαφορετική συμπεριφορά; Δείτε το βίντεο και ευχαριστώ:



Απάντηση:
Σίγουρα θα υποπτεύεσαι οτι γίνεται λεηλασία η κάτι τέτοιο, όμως σε διαβεβαιώνω ότι δεν πρέπει να ανησυχείς καθόλου για κάτι τέτοιο. Αν το μελίσσι λεηλατούσε κάποιο άλλο μελίσσι θα είχε πολύ μεγαλύτερη κίνηση και οι εξερχόμενες μέλισσες θα ήταν πολύ περισσότερες. Όταν ένα μελίσσι λεηλατεί δίνεται εντολή να βγούν όλες οι συλλέκτριες ακόμα και οι πιο νεαρές.

Στην αντίθετη περίπτωση δηλαδή όταν έχουμε λεηλασία στο ίδιο το μελίσσι, βλέπουμε συλλέκτριες οι οποίες προσπαθούν σαν μανιακές να μπούν απο τα παράθυρα την είσοδο. Η αναστάτωση είναι μεγάλη. Οι μέλισσες είναι πολύ νευρικές. Η βαβούρα είναι τεράστια και ο μελισσοκόμος καταλαβαίνει κατευθείαν τι συμβαίνει.

Στην περίπτωση σου βλέπω ένα μελισσάκι το οποίο πετάει κανονικά, με ίσως λίγο παραπάνω κίνηση λόγω της ώρας. Η τροφοδοσία να ξέρεις παίζει μεγάλο ρόλο σε μερικά μελίσσια όσον αφορά την κίνηση στην είσοδο. Μόλις ταίσεις σιρόπι, κατευθείαν πετάγονται έξω για να βρούν την πηγή που έρχεται η τροφή τους. Το ότι αυτή η κυψέλη έχει παραπάνω κόσμο σημαίνει οτι έχει περισσότερες συλλέκτριες, η οτι το μελίσσι έχει βρεί καλή πηγή νέκταρ και έχουν ειδοποιηθεί εσωτερικά κάνοντας τον ειδικό τελετουργικό χωρό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια