Widget Recent Post No.

Ευκάλυπτος: H ανθοφορία και το πλούσιο ανθόμελο που δίνει



O ευκάλυπτος είναι μια Καλοκαιρινή ανθοφορία μεγάλης διάρκειας και πλούσιας νεκταροέκκρισης - μελιτοέκκρισης ταυτόχρονα. Δηλαδή δίνει πολύ γύρη, πολύ νέκταρ αλλά και μελίτωμα. Η ανθοφορία του ξεκινά τον Ιούνιο και τελειώνει τον Αύγουστο. Τον συναντάμε σχεδόν παντού, και οι μέλισσες τον προτιμούν τόσο πολύ που επισκέπτονται τα άνθη του απο τα χαράματα μάλιστα.

Ο ευκάλυπτος είναι ένα πολύ υδρόφιλο δέντρο. Δηλαδή απο τις ρίζες του τραβάει πολύ νερό, και για να αποδόσει στο μέγιστο πρέπει να έχει ποτιστεί καλά. Ωστόσο επειδή το συναντάμε συχνά δίπλα σε ρεματιές πηγές, ακόμα και λίμνες η θάλασσες, το νερό που απορροφά απο το έδαφος μπορεί ανα πάσα στιγμή να το μετατρέψει σε τροφή για τις μέλισσες μας. Σαν δέντρο απλώνει τις ρίζες του βαθιά μέχρι να βρεί νερό, και να αρχίζει να πίνει με μεγάλη μανία.

Οι ιδανικές συνθήκες για να αποδώσει ο ευκάλυπτος είναι να έχει ζέστη και υγρασία. Τις χρονιές που έχει έντονη ζέστη και υγρασία ταυτόχρονα βλέπουμε να μελώνει ακόμη και στα φύλα. Πράγμα που σημαίνει ασταμάτητη συλλογή απο τις μέλισσες. Ο ευκάλυπτος δεν είναι μόνο για συλλογή μελιού αλλά και ανάπτυξη των παραφυάδων. Λόγω οτι το νέκταρ του είναι πολύ θρεπτικό, και η γύρη πλούσια τα μελίσσια συνεχίζουν να ρίχνουν γόνους και να αναπτύσσονται.

Σαν αρνητικά αυτής της ανθοφορίας αναφέρεται απο μελισσοκόμους ότι αν η περίοδος είναι άνυδρη το νέκταρ του μπορεί να γίνει τοξικό για τις μέλισσες, όμως στην πράξη τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί. Επίσης λόγω οτι το μέλι του είναι αραιό, και ανοιχτόχρωμο έχει χαμηλή εμπορική αξία, όπως επίσης κρυσταλλώνει και γρήγορα. Τίποτα όμως απο αυτά δεν υποβιβάζει την ποιότητα του και τα θρεπτικά συστατικά που είναι πολύ καλά και το κατατάσσουν σε ένα πολύ καλό ανθόμελο.

Ο ευκάλυπτος κατάγεται απο την Αυστραλία και συναντάται σε 500διαφορετικές ποικιλίες, με διαφορετικό χρώμα λουλουδιών και φυσικά μελισσοκομική σημασία. Ως το πιο "μελοπαραγωγικό" είδος έχει χαρακτηριστεί η ποικιλία ευκαλύπτου melliodora την οποία προσπαθούν με δεντροφυτεύσεις να διαδώσουν οι μελισσοκόμοι στην Ελλάδα. Ο ευκάλυπτος θεωρείτε η πλέον ιδανική επιλογή φύτευσης διότι έχει απίστευτα γρήγορη ανάπτυξη. Μέσα σε 3 χρόνια γίνεται πλήρες δέντρο. Το είδος melliodora δίνει τόσο νέκταρ, που αν τινάξουμε τα κλαριά του θα πέσει το νέκταρ σαν να τινάζουμε κηρήθρα. Μιλάμε για μια τεράστιας σημασίας ανθοφορία με πολύ τροφή, και μεγάλη διάρκεια. Αυτό που μένει απο τους μελισσοκόμους είναι να παραγγείλουν σπόρους και να πραγματοποιήσουν μόνοι τους δεντροφυτεύσεις όπου και όπως μπορούν.








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια