ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ 

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018

Χάνονται οι βασίλισσες: Συμβαίνει και σε άλλους μελισσοκόμους;
Καλησπέρα. Σε μερικά μελίσσια,σε αρκετά μεγάλο ποσοστό,χάνονται οι βασίλισσες.Ανοίγω την κυψέλη για να κάνω επιθεώρηση και βρίσκω βασιλικά κελιά. Στην αρχή πίστεψα πως κάνω κάτι λάθος και σκοτώνω την βασίλισσα όμως κοιτώντας καλύτερα,παρατήρησα πως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υπήρχε γόνος 3-5 ημερών ενώ εγώ είχα κάνει επιθεώρηση πριν 8 μέρες. Μάλιστα σε μια παραφυάδα συνυπήρχε γόνος 12 ωρών περίπου και Β.Κ. Επίσης μίλησα με γνωστό μου μελισσοκόμο και μου είπε πως κι αυτός έχει χάσει αρκετές βασίλισσες.Μπορείτε να βοηθήσετε? Τι συμβαίνει και χάνονται στα καλά καθούμενα? Ευχαριστώ!


ΥΓ. Εάν επιθυμείτε μπορείτε και να το δημοσιεύσετε!

1η Απάντηση απο το μελισσοκόμο Παναγιώτη: Πολλά μπορεί να έχουν συμβεί. Αν δεν υπάρχει άλλο ανοιγμένο ή χαλασμένο βασιλοκελί, μπορεί να την κουβάριασαν οι μέλισσες και να την σκότωσαν. Αν υπάρχει άλλο κελί ανοιχτό, έπεσε θύμα μονομαχίας. Νομίζω συμβαίνει σε όλους. Οι μέλισσες για άγνωστους λόγους και με ασαφή σ' εμάς κριτήρια αλλάζουν τις μάνες, ακόμη και τις πρώτες μέρες της ωοτοκίας τους. Περίπου στο 40% των παραφυάδων που έκοψα φέτος, παρότι οι μάνες που προέκυψαν ήταν άψογα ταϊσμένες από το ορφανό, ακόμη και μικρές παραφυάδες του ενός-δύο πλαισίων, επέλεξαν να δοκιμάσουν την δική τους εκτροφή.

2η Απάντηση: Κακή γονιμοποίηση λόγο του καιρού φέτος. Η μέλισσες καταλαβαίνουν την κακά γονιμοποιημένη βασίλισσα από την χαμηλή φερορμόνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *