Widget Recent Post No.

Πως καταλαβαίνουμε την καλή και ποιοτική βασίλισσα από το μέγεθος της!



Με ποιους τρόπους ξεχωρίζουμε μια ποιοτική βασίλισσα στο μελίσσι; Τι κοιτάει πρώτα ένας παλιός μελισσοκόμος για να καταλάβει ότι θα γίνει μεγάλη και καλή αποικία; Όπως γνωρίζουμε όλα όσα συμβαίνουν στη κυψέλη είναι λόγω της βασίλισσας. Τα έχουμε πεί ενα προς ένα εδώ στο blog, όμως υπάρχουν και μερικά μυστικά για το πώς μπορούμε να την διακρίνουμε από την εμφάνιση της, το μέγεθος της, το μάκρος της κοιλιάς της, ακόμη και το χρώμα της!


Όταν επιθεωρούμε τη κυψέλη, η μια νέα παραφυάδα για παράδειγμα το πρώτο που θέλουμε να ελέγξουμε είναι ο γόνος και μετά η βασίλισσα. Απο τον γόνο άλλωστε μπορούμε να καταλάβουμε αμέσως την ποιότητα της βασίλισσα που έχει το μελίσσι. Πρέπει να είναι σφαιρικός, χωρίς κενά, απλωμένος κλπ. Αν όμως θέλουμε να ελέγξουμε την ίδια τη βασίλισσα, τι κοιτάμε και με ποιό τρόπο μπορούμε να την αξιολογήσουμε αν είναι καλή, μέτρια ή κακή;

Όταν η βασίλισσα είναι καλή, έχει μακριά ομοιόμορφη κοιλιά, είναι "φουσκωμένη" και φαίνεται εμφανώς μεγαλύτερη από τις συλλέκτριες. Στην κοιλιά είναι το μεγάλο μυστικό τις περισσότερες φορές. Δηλαδή σπάνια θα δούμε μικροκαμμωμένη βασίλισσα, να φτιάχνει καλό μελίσσι. Μερικοί παλιοί μελισσοκόμοι λένε ότι αν δούμε μια μικρή βασίλισσα και δεν προχωράει πρέπει αμέσως να την σκοτώσουμε. Μελίσσι με κακή βασίλισσα δεν κάνει για το μελίσσι. Μόνο τρώει και δεν παράγει. Αυτές οι κουβέντες φυσικά είναι απόλυτα σωστές, εφόσον είναι απόσταγμα εμπειρίας.

Το μέγεθος της βασίλισσας συνδέεται με τη διατροφή της βασίλισσας στη βρεφική της ηλικία (προνύμφη) και πόσο νωρίς ξεκίνησαν οι μέλισσες να την ταίζουν με πλούσιο βασιλικό πολτό βασίλισσας και όχι εργάτριας. Όσο πιο νωρίς γίνονται τα ταίσματα τόσο μεγαλύτερη κοιλιά γίνεται, δηλαδή τόσο μεγαλύτερη ανάπτυξη έχουμε. Συνεπώς όταν κάνουμε βασιλοτροφία, και ξέρουμε τι κάνουμε είναι δύσκολο να τύχουν κακές βασίλισσες στα μελίσσια. Ωστόσο επειδή κανείς δεν μπορεί να δαμάσει τη φύση πάντα θα υπάρχουν και μερικά μελίσσια που αποκλείνουν απο το στόχο μας!

Η κακή βασίλισσα συναντάται συνήθως στο μελισσοκομείο μας ώς κοντόχοντρη, δηλαδή η κοιλιά της δεν είναι μακρουλή όπως μιας καλής βασίλισσας. Μερικοί μελισσοκόμοι αναφέρουν μάλιστα ότι οι κακές βασίλισσες βγαίνουν πιο σκούρες, δηλαδή μαύρες, όμως επειδή οι βασίλισσες Χαλκιδικής είναι απο φυσικού τις σκούρες δεν μπορούμε να το λάβουμε ως κριτήριο επιλογής.

Δείτε πως επιλέξαμε μερικές καλές βασίλισσες με ωραίο στρωτό γόνο, για να καταλάβετε πότε είναι ποιοτικές και θα φτιάξουν μεγάλα δυνατά μελίσσια...








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια