Widget Recent Post No.

Κηρήθρες που χρειάζονται άμεσα αντικατάσταση



Το να έχουμε καθαρές νέες κηρήθρες στα μελίσσια μας είναι το σημαντικότερο πράγμα! Το να αντικαθιστούμε τις μαύρες σκούρες κηρήθρες στην ώρα τους είναι ακόμα σημαντικότερο. Αυτό είναι ένα θέμα που αμελούν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι, όχι επίτηδες ή επειδή βαριούνται αλλά επειδή δεν γνωρίζουν πόσο σοβαρό είναι. Η μαύρη κηρήθρα γίνεται μαύρη απο τον γόνο,  απο τα κουκούλια που πλέκονται σε κάθε εκκόλαψη. Όπως έχουμε πεί η πολυκαιρία στο κερί συγκεντρώνει ασθένειες. Σπόρους ασθενειών που κρύβονται στο κερί και περιμένουν μια αδύναμη στιγμή για να επιτεθούν στο μελίσσι.
Ο καλός και έμπειρος μελισσοκόμος περιποιείται τα μελίσσια του και αντικαθιστά αυτές τις κηρήθρες. Γι αυτό σήμερα εβγαλα φωτογραφίες μια κατάμαυρη κηρήθρα η οποία μάλιστα είναι και γεννημένη. Το ότι τις προτιμούν οι βασίλισσες δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να τις αφήνουμε μέσα!

Για να καταλάβουμε μια κηρήθρα που χρειάζεται άμεσα αντικατάσταση βλέπουμε τη μαυρίλα που έχει συγκεντρώσει στο κάτω μέρος αν κοιτάξουμε προσεκτικά. Αυτή η κηρήθρα είναι 3-4 χρονών, έχει γεννηθεί πάρα πολλές φορές και δεν πρέπει να την αφήσουμε άλλο στο μελίσσι. Γι αυτό μόλις έρθει η ώρα και είναι άδεια, ή στον τρύγο την αφαιρούμε απο το μελίσσι, δεν την ξανα επιστρέφουμε. Η επόμενη κίνηση είναι να τη λιώσουμε στο κηροτήκτη ή να την δώσουμε σε κάποιο κατάστημα να μας τη λιώσει και να πάρουμε έτοιμο φύλο κηρήθρας!

Δείτε φωτογραφίες...




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια