Widget Recent Post No.

Το μεγάλο μυστικό για να παράγουν περισσότερο τα μελίσσια: Τι κάνει ένας παλιός μελισσοκόμος;




Σήμερα θα μάθουμε πως δουλεύει ένας παλιός μελισσοκόμος και καταφέρνει να εξασφαλίσει περισσότερη παραγωγή από τα μελίσσια του. Νομίζετε τυχαία οι παλιοί μελισσοκόμοι έχουν μεγάλη παραγωγή απο κάθε μελίσσι; Πως γίνετε μελίσσια ενός έμπειρου μελισσοκόμου να παράγουν περισσότερο απο τα μελίσσια ενός νέου που βρίσκονται στην ίδια μεριά; Μα φυσικά επειδή ο επαγγελματίας ακολουθεί μια διαδικασία. Κρατάει σημειώσεις απο τα πιο παραγωγικά του μελίσσια, και όταν αυτά βγάλουν το μέλι ο μελισσοκόμος τα καταγράφει προκειμένου να κάνει βασιλοτροφία μόνο απο αυτά. Φροντίζει να διαιωνίσει το γεννετικό υλικό των καλύτερων του μελισσιών!

Ξέρετε κάθε χρόνο όταν κάποιος έχει πολλά μελίσσια παρατηρεί την παραγωγή τους. Υπάρχουν μερικά μελίσσια που παράγουν λίγο μέλι, μερικά που εκτρέφουν πολύ γόνο και τρώει το μέλι, και μερικά που τη κατάλληλη στιγμή ρίχνουν τον γόνο τους και το μέλι έρχεται με πολύ μεγάλους ρυθμούς. Ξεχωρίζουν! Ο πεπειραμένος μελισσοκόμος παρατηρεί τα μελίσσια που ξεχωρίζουν όχι μόνο στην ανάπτυξη τους αλλά και στη παραγωγή μελιού! Ποιός ο λόγος να διαλέξουμε ένα μελίσσι που κάνει γόνο και δεν κάνει μέλι; Όπως λένε οι παλιοί μελισσοκόμοι δεν θέλουμε μελίσσια που κάνουν κρεατοπαραγωγή. Και όταν λένε κρεατοπαραγωγή εννοούν τον γόνο την πιο ακατάλληλη στιγμή.

Για παράδειγμα η ιταλική φυλή έχει την τάση όταν έρχεται το μέλι να ρίχνει γόνο και να μην συλλέγει. Σχεδόν όλες οι φυλές του εξωτερικού δεν μπορούν να αποδώσουν όπως οι ντόπιες. Όλα τα μπασταρδέματα που έχουν γίνει στο παρελθόν απο άγνοια των μελισσοκόμων έχουν οδηγήσει στη δημιουργία πολλών υποβαθμισμένων φυλών που έχουν πολύ χαμηλή παραγωγή μελιού.

Έτσι λοιπόν η λύση για να έχουμε αύξηση της παραγωγής είναι η επιλογή των καλύτερων μελισσιών μας για αναπαραγωγή. Και κάθε χρόνο θα γινόμαστε όλο και καλύτεροι. Μερικοί μελισσοκόμοι αναρωτιούνται πως τα παλαιότερα χρόνια οι μέλισσες έβγαζα ολόκληρους χειμώνες χωρίς τροφές, πως γινόταν αυτοί οι εξωπραγματικοί τρύγοι και τώρα τίποτα. Πέρα απο την αλλαγή της φύσης, παλιά έκανε επιλογή η ίδια η φύση. Δηλαδή όσα μελίσσια δεν συλλέγαν αρκετό μέλι δε επιβίωναν. Τώρα ο μελισσοκόμος επεμβαίνει δίνει τροφή, και διαιωνίζει το είδος ενός κακού μελισσιού που τα γονίδια δεν πρέπει να μεταδοθούν ποτέ, ακόμα και απο τους κηφήνες του.

Παρακολουθώντας τον επαγγελματία μελισσοκόμο θα δείτε πως στον τρύγο δεν παίρνουμε μόνο τα πλαίσια αλλα σημειώνουμε και τι πήραμε απο κάθε μελίσσι. Πόσο μέλι έβγαλε η κάθε κυψέλη ανάλογα με το πλυθησμό της φυσικά. Έτσι μπορούμε να εντοπίσουμε το πιο παραγωγικό μελίσσι στο μελισσοκομείο μας. Να ξέρετε φίλες και φίλοι πως πάντοτε κάποιο θα ξεχωρίζει! Εκεί που επιθεωρείτε τις κυψέλες, κάποιο θα έχει τεράστια διαφορά απο τα υπόλοιπα. Εμάς δεν μας νοιάζει και πολύ το γιατί ξεχωρίζει τόσο πολύ. Εμείς θέλουμε να το πολλαπλασιάσουμε και να κάνουμε έτσι και τα υπόλοιπα μελίσσια. Ξέρετε τα γονίδια απο το ένα μελίσσι στο άλλο μεταδίδονται απίστευτα εύκολα. Δηλαδή αν πάρουμε μια βασίλισσα απο γόνο ενός κακού μελισσιού θα γίνει και αυτή κακή όπως η μαμά της. Ενώ αν πάρουμε γόνο απο ένα καλό μελίσσι, η βασίλισσα θα είναι εξίσου καλή.

Τα καλά μελίσσια όταν συλλέγουν μέλι έχουν μια μεθοδικότητα. Ξέρουν να εκμεταλλεύονται τις μελιτοφορίες τις ανθοφορίες, να πηγαίνουν παντού, και να βρίσκουν τροφές εκεί που τα άλλα μελίσσια δεν μπορούν. Δεν είναι μόνο η ικανότητα στη μνήμη των μελισσών, αλλά όλος ο χάρτης που έχει η μέλισσα στον εγκέφαλο της, το πως το μεταδίδει στις υπόλοιπες μέλισσες, και ποιό μέρος απο όλα προτιμά έτσι ώστε να αποφέρει αποτελέσματα στη κυψέλη. Είναι πάρα πολλά αυτά

Οπότε αν δείτε κάποιο ξεχωριστό μελίσσι, ένα που πήρε μέλι πολύ περισσότερο απο τα υπόλοιπα, μην ξεχάσετε να το σημειώσετε στις μελισσοκομικές σας σημειώσεις. Αν δεν έχετε εύκαιρο χαρτί βάλτε ένα σημάδι πάνω στο καπάκι, μια πέτρα προκειμένου να γνωρίζετε πάντα ποιό ήταν το μελίσσι που ξεπέρασε όλα τα υπόλοιπα! Γιατί ο μελισσοκόμος πρέπει πάντα να βελτιώνει το αίμα των μελισσιών του και να μην τα αφήνει στο έλεος του θεού, διότι έτσι δεν πηγαίνει κανένας μπροστά!

Ακόμα και στις πιο πιο φτωχές χρονιές μερικά μελίσσια αποθηκεύουν μέλι. Είναι ιδανικά για την επιλογή μας...



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια