Widget Recent Post No.

Μέθοδος MILLER για παραγωγή βασιλισσών και δημιουργία παραφυάδων με καλές μάνες



Μια απο τις πιο απλές μεθόδους για βασιλοτροφία και δημιουργία παραφυάδων είναι αυτή του Δρ. Μίλερ. Εφαρμόζεται απο μελισσοκόμους για να καλύψουν τις ανάγκες του μελισσοκομείου τους και μόνο. Είναι κατάλληλη για αρχάριους καθώς δεν απαιτεί τεχνητό εμβολιασμό των κελιών.
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της μεθόδου είναι το σχήμα που παίρνει η κηρήθρα στο πλαίσια με γόνο που εισάγουμε για την εκτροφή των Βασιλικών Κελιών.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι να έχουμε επιλέξει μια καλή βασίλισσα. Αυτή είναι που θα μας δώσει το γενετικό υλικό προς αναπαραγωγή.

Ο Δρ. Μίλερ αυτό που κάνει είναι να παρακολουθεί επί 2 χρόνια τις υποψήφιες παραφυάδες, χωρίς να τους στερεί την τροφή καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους. Ο ίδιος τονίζει οτι η κατάλληλη εποχή για να εφαρμοστεί η μέθοδος είναι η εποχή της φυσικής σμηνουργίας. Θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί περιμένοντας να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία του περιβάλλοντος την Άνοιξη.

Κατά τον Morse, δεν αναφέρεται απο τον Miller καμία τροφοδότηση. Απο τα γραπτά του γνωρίζουμε ότι υπήρχε αφθονία τροφών στην περιοχή που εφαρμόστηκε.

Ο Νικολαϊδης μας δίνει την αναλογία που θα εφαρμόσουμε κατά την μέθοδο, μιας και την θεωρεί απαραίτητη ιδικά σε αυτούς που η περιοχή τους στερείτε απο ανθοφορίες. Η αναλογία που εφαρμόζει είναι 2:1 (2 μέρη ζάχαρη : 1 μέρος νερό). Άλλοι μελισσοκόμοι προσαρμόζουν την αναλογία ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος στην περιοχή που βρίσκονται, συχνά θα ακούσουμε να εφαρμόζεται η αναλογία 1:1.


Εκτός της παραφυάδας που θα χρησιμοποιήσουμε θα χρειαστούμε επίσης μια δυνατή και υγιής κυψέλη που θα έχει άφθονες τροφές και γόνους. Αυτό το δυνατό μελίσσι θα χρησιμοποιηθεί για την εκτροφή του πλαισίου με τα Βασιλικά Κελιά που θα εισάγουμε αργότερα.

Ας δούμε τώρα την διαδικασία βήμα-βήμα
Την 1η ημέρα τροφοδοτούμε την παραφυάδα και την δυνατή μας κυψέλη.
Την 2η ημέρα αφαιρούμε απο την παραφυάδα όσα πλαίσια με γόνο έχει εκτός απο αυτό που γεννάει η βασίλισσα, τινάζοντας μέσα όλον τον πληθυσμό που βρίσκεται επάνω στα πλαίσια. Προσοχή μην χαθεί η βασίλισσα.
Αντικαθιστούμε το-τα πλαίσια που πήραμε απο την παραφυάδα με ένα νέο πλαίσιο, στο οποίο το φύλο της κηρήθρας θα κοπεί με τους τρόπους που δείχνει η Eικόνα.1



Εικόνα 1. (Δύο τρόποι που μπορούμε να κόψουμε την κηρήθρα)


Την 3η ημέρα οι μέλισσες θα έχουν ξεκινήσει να χτίζουν φύλλα κηρύθρας στο πλαίσιο που εισάγαμε, γεφυρώνοντας τα κενά, παίρνοντας έτσι ένα ακανόνιστο σχήμα. Η βασίλισσα επειδή δεν έχει χώρο γεννάει πάνω σε αυτό το πλαίσιο ακατάπαυστα.
Την 5η με 6η ημέρα θα παρατηρήσουμε να έχει γεμίσει την κηρήθρα αυγά και προνύμφες.. Τότε αφαιρούμε το πλαίσιο τινάζοντας ελαφρά να φύγουν όλες οι μέλισσες, προσέχοντας την βασίλισσα.

Κόβουμε το κάτω μέρος της κηρήθρας όπως βλέπουμε παραπάνω, τα κελιά που περιέχουν αβγά 1-3 ημερών ή προνύμφες μεγαλής ηλικίας και κρατάμε τα κελιά με προνύμφες 12-24 ωρών οι οποίες θα δούμε να πλέουν μέσα σε Βασιλικό Πολτό όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.



Ο αρχάριος μπορεί να χρησιμοποιήσει μεγεθυντικό φακό για να τις διακρίνει ευκολότερα.
Πλέον είμαστε έτοιμοι να τοποθετήσουμε το πλαίσιο αυτό στο κέντρο της γονοφωλιάς απο το δυνατό μελίσσι. Όταν θα αρχίσουν να εκκολάπτονται αυτές οι προνύμφες απο το κάτω μέρος της κηρήθρας, οι μέλισσες θα χρειαστούν χώρο για να χτίσουν τα κελιά, γι αυτό δεξιά και αριστερά απο κάθε υποψήφια προνύμφη-βασίλισσα αφήνουμε ένα με δύο κελιά κενό.

«Δέκα ημέρες μετά την τοποθέτηση στο δυνατό μελίσσι τα Βασιλικά Κελιά θα είναι καλοαναθρεμμένα και έτοιμα για να τα εισάγουμε σε παραφυάδες για να γονιμοποιηθούν οι νέες μας βασίλισσες.»

Το δυνατό μελίσσι, που θα υποδεχτεί το πλαίσιο με τις υποψήφιες βασίλισσες, θα πρέπει να πρέπει να προετοιμαστεί καταλλήλως.
Τρεις μέρες πριν αφαιρούμε την βασίλισσα και τροφοδοτούμε.
Τοποθετούμε το πλαίσιο με την κηρήθρα μέσα σε αυτό το δυνατό και ορφανό μελίσσι. Δεν έχει άλλη επιλογή απο το να αρχίζει να χτίζει συνέχεια Βασιλικά Κελιά. Δεν σταματάει η τροφοδότηση για ακόμη τέσσερις ημέρες μέχρι να σφραγιστούν τα κελιά.


Την 8η ημέρα μετά την τοποθέτηση του πλαισίου στο ορφανό μελίσσι, ανοίγουμε την κυψέλη και επιθεωρούμε όλα τα πλαίσια μήπως έχουν βγει Βασιλικά Κελιά όπου και καταστρέφονται – Εδώ θέλει προσοχή να μην μας διαφύγει κάποιο. Το πλαίσιο με την κηρήθρα γεμάτη Βασιλικά Κελιά δεν το πειράζουμε.
Δέκα ήμέρες μετά την τοποθέτηση του πλαισίου στην δυνατή ορφανή κυψέλη τα Βασιλικά Κελιά είναι έτοιμα να τα μοιράσουμε στις παραφυάδες μας όπου θα βγούν οι νέες μας βασίλισσες και αργότερα θα γονιμοποιηθούν.
Το καλό με την μέθοδο Μίλερ είναι ότι μπορούμε να επιλέξουμε μόνοι μας το γονιδιακό υλικό που θα πολλαπλασιάσουμε, οι νέες βασίλισσες εκτρέφονται υπο άριστες συνθήκες περιβάλλοντος την πιο κατάλληλη εποχή. Είναι ιδανική μέθοδος για όλους τους αρχάριους αλλά και για παραγωγούς που έχουν απο 50 μέχρι 100 μελίσσια.


Πηγές: MelissokomiaNet.gr via ΝΙΚ.Ι.ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ, ROGER A. MORSE, ROGGER PATTERSON, MARK SWEATMAN

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια