Widget Recent Post No.

Αρρενοτόκο μελίσσι με κηφηνόγονο: Πως το αντιμετωπίζουν οι παλιοί μελισσοκόμοι



Σε όλους τους μελισσοκόμους και κυρίως όσους έχουν πολλά μελίσσια τυχαίνουν αρρενοτόκα μελίσσια. Δηλαδή μελίσσια που έχασαν τη βασίλισσα τους και οι μέλισσες στην απόγνωση τους για σωτηρία ανέπτυξαν ωοθήκες, και ξεκίνησαν να γεννούν αυγά από τα οποία γίνονται μόνο κηφήνες. Οι κηρήθρες του μελισσιού αποκτούν ανομοιομορφία, ο γόνος έχει μια πολύ άσχημη μορφή με πολλές τρύπες, προεξέχουν όλα τα κελιά, και πολλά κελιά έχουν 3 η παραπάνω αυγά τα οποία είναι κολλημένα στα τοιχώματα (η εργάτρια έχει μικρή κοιλιά και δεν φτάνει στο πάτο όπως η βασίλισσα). Το μελίσσι αυτό γνωρίζει ότι τελειώνει, και προσπαθεί εκ φύσεως να αξιοποιείσει την δύναμη του, να αξιοποιείσει τις τροφές και θα βγάλει αποκλειστικά κηφήνες!
Πολλοί νέοι μελισσοκόμοι κάνουν λανθασμένη "διάγνωση" της αρρενοτοκίας. Θα μιλήσω συγκεκριμένα. Ήταν ένας μελισσοκόμος και καθώς επιθεωρούσε τις κυψέλες του μια παραφυάδα είχε μέσα στον γόνο 2-3 αυγά ανα κελί. Μου λέει είναι σίγουρα αρρενοτόκο, είδα πολλά αυγά. Μόλις έλεγξα το μελίσσι είδα ότι συνέβαινε κάτι απολύτως φυσιολογικό. Υπήρχε βασίλισσα η οποία λόγω απειρίας γένναγε παραπάνω απο 1 σε κάθε κελί. Αυτό είναι το πρώτο λάθος που γίνεται.


Το δεύτερο είναι λόγω κακοκαιρίας η βασίλισσα να μην γονιμοποιηθεί και να μείνει χωρίς ζευγάρωμα. Μια τέτοια βασίλισσα μπορεί να γεννά μόνο κηφήνες, και η εικόνα που βλέπουμε στο μελίσσι είναι φούλ κηφηνόγονος. Σε αυτή τη περίπτωση ο γόνος είναι γεννημένος σφαιρικά δηλαδή φαίνεται ότι ειναι απο βασίλισσα. Μπορούμε να το δούμε και απο τα αυγά που γεννιούνται. Μια βασίλισσα γονιμοποιείτε απο την 5η έως την 15η μέρα της ζωής της. Αν σε αυτό το διάστημα έχει πολύ άσχημο καιρό η βασίλισσα θα μείνει για πάντα αζευγάρωτη.

Το θέμα μας όμως σήμερα είναι η αρρενοτοκία. Και ο τίτλος της σημερινής ανάρτησης θα μας αποκαλύψει τι κάνουν οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι με αυτό το πρόβλημα. Με όλους τους επαγγελματίες που θα μιλήσετε, όλοι θα σας πούν ότι το αρρενοτόκο μελίσσι είναι μέσα στο πρόγραμμα. Δηλαδή κάθε χρόνο υπάρχει έστω και μια περίπτωση. Οι περισσότεροι λοιπόν υποστηρίζουν ακράδαντα ότι τα αρρενοτόκα είναι "χαμένη υπόθεση" και ότι δεν αξίζει να ασχοληθούμε μαζί τους.

Όπως λένε οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι η λύση είναι τίναγμα του πληθυσμού έξω απο το μελισσοκομείο σε απόσταση πάνω απο 20 μέτρα, μοίρασμα του κηφηνόγονου σε άλλα μελίσσια, και τέλος απομάκρυνση της κυψέλης του αρρενοτόκου, έτσι ώστε όλες οι συλλέκτριες να μοιραστούν στα γύρω μελίσσια. Αυτή είναι μια καλή λύση. Οι παραφυάδες που κόβουμε για να έχουν επιτυχία πρέπει να έχουν νεαρό πλυθησμό, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στην ανατροφή βασίλισσας πριν την γέννηση αλλά και μετά.

Όπως μου είχε πεί φίλος βασιλοτρόφος είναι εγκληματικό να βάζουμε να φτιάχνουν βασίλισσες μελίσσια με γέρικες μέλισσες. Οι μέλισσες είναι αποδοτικές σε βασιλικό πολτό μόνο όταν είναι νεαρές. Αυτό είναι και το μυστικό στη βασιλοτροφία. Οι παραμάνες. Δηλαδή οι μέλισσες που θα πιάσουν τις βέργες μας με το που θα τις τοποθετήσουμε στα μελίσσια!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια