Widget Recent Post No.

Μερικά μελίσσια έμειναν στάσιμα στην ανάπτυξη. Πως αντικαθιστώ τη βασίλισσα;



Υπάρχουν μερικά μελίσσια που για κάποιο λόγο δεν αναπτύσσονται. Τι χειρισμό πρέπει να κάνουμε; Πως μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη βασίλισσα τους; Και ποιοι λόγοι οδήγησαν το μελίσσι σε αυτή τη στάσιμη κατάτασταση. Όπως γνωρίζουμε η Άνοιξη είναι η εποχή που τα μελίσσια αναπτύσσονται περισσότερο. Η βασίλισσα αυξάνει σταδιακά τη γέννα της η οποία φτάνει στο απόγειο της γεννώντας έως και 2000 αυγά τη μέρα! Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν η βασίλισσα είναι καλή. Αν δεν είναι καλή δεν μπορεί να γεννήσει με τέτοιους ρυθμούς.

Δηλαδή μια κακή βασίλισσα δεν μπορεί από τον οργανισμό της να δημιουργήσει τόσα αυγά, έτσι ώστε να αναπτυχθεί το μελίσσι και να πάρει δεύτερο τρίτο πάτωμα. Όμως ο μελισσοκόμος δεν θέλει να έχει στο μελισσοκομείο του προβληματικές βασίλισσες. Άρα η αντικατάσταση είναι απαραίτητη, εφόσον ένα τέτοιο μελίσσι είναι αβέβαιο αν θα μπορέσει μόνο του να ξεχειμωνιάσει και να αντέξει μέχρι την επόμενη χρονιά. Πριν μιλήσουμε για τους χειρισμούς καλό είναι να πούμε τους πιθανούς λόγους που μπορεί να οδηγήσουν στην δημιουργία μιας κακής βασίλισσας.

Όταν φτιάχνουμε παραφυάδες με 1-5 πλαίσια πλυθησμό οι βασίλισσες που βγαίνουν δεν είναι καλές. Είναι μικρόσωμες και δεν έχουν αναπτυχθεί όπως πρέπει. Φυσικά αυτό δεν είναι κανόνας και μπορούμεει να δούμε απο τέτοια μελισσάκια να βγαίνουν οι καλύτερες βασίλισσες. Όμως εμείς θα μιλήσουμε για το τι συμβαίνει τις περισσότερες φορές. Σύμφωνα με έρευνες ένα βασιλικό κελί χρειάζεται δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις και ταίσματα απο μέλισσες, και για να γίνει καλή η βασίλισσα, δεν πρέπει να πιεστούν οι μέλισσες να βγάλουν πολύ βασιλικό πολτό, αλλά να παραχθεί λίγος από χιλιάδες μέλισσες. Όταν η μέλισσα βγάζει λίγο βασιλικό πολτό είναι πιο θρεπτικός γεμάτος πρωτείνες και η βασίλισσα γίνετει μεγαλύτερη δυνατότερη και κατά συνέπεια καλύτερη!

Επίσης πολύ σημαντικό οι βασίλισσες να παράγονται την στιγμή που υπάρχει ανθοφορία, και μάλιστα καλή. Δηλαδή να έρχεται γύρη και νέκταρ. Εξίσου σημαντικό να έχει καλές θερμοκρασίες και ο πλυθησμός της παραφυάδας να είναι μπόλικος κατά την εκκόλαψη της βασίλισσας. Η βασίλισσα συνεχίζει να αναπτύσσεται όταν γεννιέται, και χρειάζεται πάλι ποιοτικό βασιλικό πολτό για να ολοκληρωθεί το σώμα της. Οι βασιλοτρόφοι που παράγουν βασίλισσες μέσα σε κυψελίδια σα σπιρτόκουτα, έχουν πολύ λίγες μέλισσες οι οποίες αδυνατούν να θρέψουν σωστά τη βασίλισσα και αυτή δεν γίνεται τόσο καλή.

Όπως καταλαβαίνετε έχουμε πολλά να πούμε για την κακή βασίλισσα. Το θέμα μας όμως είναι πως θα την αντικαταστήσουμε; Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ο πρώτος τρόπος είναι να σκοτώσουμε τη βασίλισσα και να δώσουμε έτοιμο βασιλοκελί για να εκκολαφθεί νέα βασίλισσα. Έτσι πετυχαίνουμε μελίσσι με επιλεγμένη βασίλισσα, απο βασιλοτροφία. Αν το μελίσσι κάνει δικά του βασιλικά κελιά η βασίλισσα που βάλαμε θα σκάσει πρώτη και θα τα χαλάσει όλα. Θα τα τρυπήσει με το κεντρί της.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να δώσουμε ανοιχτό γόνο απο ένα καλό μας μελίσσι και να αφήσουμε το μελίσσι να κάνει μονο του βασιλοκελιά. Μετά απο μια εβδομάδα πάμε και χαλάμε όλα τα βασιλοκελιά που έγιναν εκτός του πλαισίου που προσθέσαμε. Αφήνουμε τα 2-3 μεγαλύτερα βασιλοκέλια. Ο λογος που κάνουμε αυτό το πράγμα, δηλαδή δίνουμε γόνο απο ξένο μελίσσι, είναι επειδή δεν θέλουμε να διαδωθούν τα γονίδια μιας κακής βασίλισσας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια