Widget Recent Post No.

Χειρισμοί για χτισμένα καπάκια! Όταν οι μέλισσες αυτοσχεδιάζουν κάνοντας δικές τους κηρήθρες



Σήμερα θα μιλήσουμε για χειρισμούς σε καπάκια που οι μέλισσες έχτισαν κηρήθρες. Όπως γνωρίζουμε όταν οι μέλισσες είναι στριμωγμένες, και δεν έχουν χώρο για να χτίσουν νέες κηρήθρες, τότε προεκτείνονται προς τα επάνω, δηλαδή στο καπάκι. Ο λόγος που πολλοί μελισσοκόμοι αφήνουν το κηρόπανο την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, πέρα απο την ρύθμιση της θερμοκρασίας - που διατηρείτε πιο σταθερή - είναι και για να εμποδίζουν τις μέλισσες να χτίζουν το καπάκι. Ξέρετε αν κάνουμε πολλές μέρες να επιθεωρήσουμε μια κυψέλη, αυτή μπορεί να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα, και αν καθυστερήσουμε παραπάνω μπορεί να χτίσει ολόκληρο το καπάκι με κηρήθρες.

Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι έχουν δει καπάκια χτισμένα στα μελίσσια τους. Και περισσότερο είναι οι παλιοί που έχουν πολλές κυψέλες και μπορεί καμιά φορά, να ξεχάσουν μια κυψέλη και να μείνει χωρίς επιθεώρηση για μεγάλο διάστημα. Αυτή η κυψέλη αν έχει και τα 10 πλαίσια μέσα, αναπτυχθεί και το μελίσσι γίνει 10άρι, και δεν μπεί όροφος έγκαιρα, θα χτίσει στο καπάκι. Όσο πιο πολύ αργήσουμε τόσο περισσότερες κηρήθρες θα χτίσει επάνω. Αντίστοιχα μπορεί να γίνει και σε ένα διόροφο τριόροφο μελίσσι, που έχει χτίσει όλες τις κηρήθρες, και βρίσκεται σε μια καλή μελιτοφορία. Οι μέλισσες άλλωστε έχουν την τάση να αναπτύσσονται προς τα πάνω, και όταν τρεφονται καλά με μέλι και γύρη φτιάχνουν καλό λιπόσωμα στο σώμα τους το οποίο στη συνέχεια θέλουν να μετατρέψουν σε κερί και βασιλικό πολτό!

Το ερώτημα όμως που δημιουργείτε είναι τι κάνουμε με το χρισμένο καπάκι; Δύο είναι οι επιλογές. Αν προλάβαμε νωρίς τα χτισίματα, τότε τα κόβουμε με το ξέστρο και τα κρατάμε για κεραλοιφές. Είναι το πιο καθαρό κερί γι αυτή τη δουλειά!! Αν οι κηρήθρες έχουν βάλει και μέλι, τότε τις κρατάμε για να τις φάμε εμείς και οι οικογένεια μας ή οι κοντινοί συγγενείς μας.

Η τρίτη επιλογή αν έχει περάσει αρκετός καιρός και έγινε γόνος μέσα στις κηρήθρες, τότε κόβουμε τις κηρήθρες και τις βάζουμε σε παραφυάδες για να πάρουν δύναμη με καινούργιο πλυθησμό. Μπορούμε να τις στηρίξουμε εύκολα πάνω σε ενα πλαισιο, δένοντας τες η εναλλακτικά να τι τοποθετήσουμε έτσι που να είναι κοντά στις μέλισσες για να τις ζεσταίνουν, και αργότερα να μπορούν να εκκολαφθούν οι νεαρές μέλισσες.

Επίσης μια καλή λύση αν δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία είναι να τοποθετήσουμε βασιλικό διάφραγμα ανάμεσα απο τον όροφο και το καπάκι, έτσι ώστε να περιμένουμε να εκκολαφθεί ο γόνος και να πάρουμε τις κηρήθρες. Αν έχουν μέλι μπορούμε να τις καναλώσουμε δεν υπάρχει πρόβλημα που γεννήθηκε γόνος πριν.

Δείτε και μερικές φωτογραφίες με χτισμένο καπάκι από τον μελισσοκόμο Παναγιώτη...



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια