Widget Recent Post No.

Πότε πάμε τα μελίσσια στον έλατο, ποιες περιοχές δίνουν μέλι;



Ο έλατος άρχισε να φτιάχνετε με πολύ όρεξη και φέτος αναμένετε πολύ (βαρύς) σύμφωνα με τις ενδείξεις και την εμπειρία παλιών μελισσοκόμων. Θα δώσει πολύ μέλι εφόσον ήδη άρχισε να στάζει πάνω στις πέτρες από τα κλαριά, η χρονιά είναι των μελισσοκόμων φέτος όπως όλα δείχνουν!

Ο μελιτοφορία του έλατου είναι εξέχουσας σημασίας για την Ελληνική Μελισσοκομία. Μεγάλο μέρος της παραγωγής μας εξαρτάται από τα δάση της Ευρυτανίας, αλλά και το Μαίναλο όπου βγαίνει η περιβόητη βανίλλια (ελατίσιο μέλι ΠΟΠ σε χρώμα και υφή βανίλλιας).
Οι συνθήκες που ευνοούν την μελιτοέκκριση είναι μέτριες θερμοκρασίες (ούτε κρύο, ούτε καύσωνα) και να μην βρέχει διότι ξεπλένει τα σάκχαρα που εκκρίνουν τα έντομα. Ο έλατος μπορεί να δώσει τεράστιες ποσότητες μελιού και μπορεί να θρέψει δεκάδες μελίσσια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ίσως αναρωτιέστε πως γίνεται τόσα πολλά μελίσσια μαζεμένα να παράγουν μέλι. Στον έλατο όλα μπορούν να γίνουν! Διότι τα μέλια στάζουν στο έδαφος όπως γίνεται και φέτος σε πολλές περιοχές. Είναι αδύνατο να συλλεχθεί τόσο μέλι ακόμα και από χιλιάδες μελίσσια.

Μια πανέμορφη φωτογραφία με μελίσσια τοποθετημένα στον έλατο. Απο Τσακώνικο Μέλι Πουτσελάς


Ο έλατος δίνει μέλι από τρία διαφορετικά έντομα. Στον κόμπο, στην φούντα, και υπάρχει και ο κοριός (μελίγκρα των βουνών). Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ξεκάθαρα πως αρχίζει να προσβάλλεται η φούντα από το έντομο και οι μελισσούλες θα ξεκινήσουν δουλειά. (Εικόνες 1&2)Ο κόμπος δίνει κάθε χρόνο μέλι ενώ ο κοριός κάθε 3-4 χρόνια.

Υπάρχουν έλατα που δεν δίνουν μέλι;
Υπάρχουν δάση που είναι πολύ φτωχά σε μέλι. Για να δώσει ο έλατος πέρα από τις κλιματολογικές συνθήκες εξαρτάται και από την σύσταση του εδάφους. Αν ο έλατος δεν ανεβάσει χυμούς "θρεπτικούς" τα έντομα δεν θα μπορέσουν να αποδώσουν σχεδόν καθόλου. Επίσης οι ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας μπορούν να καταστρέψουν την αναπαραγωγή αλλά και την παραγωγή των εντόμων. Για να μάθουμε αν μια περιοχή δίνει μπορούμε να τοποθετήσουμε μελίσσια δείκτες ή να ρωτήσουμε ντόπιους μελισσοκόμους (οι οποίοι δύσκολα θα μας δώσουν πληροφορίες).

Τι σάκχαρα παίρνουν οι μέλισσες από το έλατο;
Τα έντομα που δουλεύουν στο έλατο, ρουφούν τους χυμούς από τα κλαδιά και μέρος από το περίσσευμα αυτό το εκκρίνουν σε γλυκές σταγόνες. Ουσιαστικά όμως δεν είναι μέλι, δεν έχει καμία σχέση με μέλι. Για να γίνει μέλι πρέπει να το επεξεργαστεί η μέλισσα. Αφού το πάρει θα του προσθέσει ένζυμα βιταμίνες μέταλλα  και το μελίτωμα θα γίνει ένα εξαιρετικής ποιότητας μέλι! Το στομαχάκι της μέλισσας θα το μετατρέψει σε αυτό που βλέπουμε στο βαζάκι μας. Το μέλι!

Το μέλι ελάτου είναι φτωχό σε γλυκόζη (δεν είναι πολύ γλυκό), είναι παχύρευστο και δεν κρυσταλλώνει ΠΟΤΕ. Είναι το μοναδικό μέλι που δεν κρυσταλλώνει

Έτσι λοιπόν, πολύ σύντομα ετοιμάζουμε τα μελίσσια μας και φεύγουμε για τα ψηλά βουνά, εκεί που η άνοιξη τώρα έρχεται! Οι μελισσοκόμοι πρέπει να μεταφέρουν τα μελίσσια τους στον Έλατο μέχρι τα τέλη του Μαΐου. Η μελιτοφορία τελειώνει μετά από ένα μήνα συνήθως μέσα στον Ιούλιο!



Εικόνα 1: Φούντα μελιτοέκκριση στο έλατο


Προσοχή: Τα μελίσσια που πηγαίνουν στο έλατο μπορούν να παρουσιάσουν μελανίαση. Είναι μια "ασθένεια" που παρουσιάζεται έπειτα από την υπερκόπωση των συλλεκτριών μελισσών. Η μέλισσα δεν είναι σχεδιασμένη να συλλέγει μελιτώματα που είναι παχύρευστα. Η προβοσκίδα της είναι φτιαγμένη για να συλλέγει νέκταρ που ειναι σαν νεράκι. Έτσι οι μέλισσες που κουράζονται συλλέγοντας υπέρβαρες ποσότητες μελιτώματος σκουραίνουν (γερνάνε) πιο γρήγορα. Το φαινόμενο αντιμετοπίζεται αν τα μελίσσια μεταφερθούν σε ανθοφορία και ανανεωθεί γρήγορα ο πλυθησμός.

Για να δείτε περιοχές που δίνει ο έλατος διαβάστε:

Δείτε περιοχές για να πάτε μελίσσια στον Έλατο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια