Widget Recent Post No.

Τρόπος καταπολέμησης σμηνουργίας και δημιουργία παραφυάδας ταυτόχρονα!! Τι κάνουμε όταν το μελίσσι φτιάχνει συνέχεια βασιλικά κελιά σμηνουργίας;


Η σμηνουργία αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τους μελισσοκόμους. Όποιος έχει παρατηρήσει μελίσσι να φτιάχνει συνεχώς βασιλικά κελία και να μην σταματά με τίποτα δεν είναι καθόλου παράξενο διότι είναι το κάλεσμα της μητέρας φύσης για πολλαπλασιασμό. Είναι ο μόνος τρόπος διαιώνισης του είδους γι αυτό και είναι τόσο ισχυρό, βαθιά χαραγμένο το ένστικτο. Οι μέλισσες θέλουν πάρα πολύ να σμηνουργήσουν είναι η χαρά τους να πετάξουν με τη βασίλισσα και να χτίσουν ένα νέο σπιτικό απο την αρχή. Αφού να φανταστείτε ότι κατα τη σμηνουργία τα οσφρητικά καλέσματα είναι τόσο δυνατά που παρασέρνονται και ξένες μέλισσες οι οποίες παρατάνε τα καθήκοντα τους και σπέυδουν να ενισχύσουν τον αφεσμό που ύπταται στον ουρανό!
Τι γίνετε όμως με εμάς τους μελισσοκόμους που θέλουμε να μην σμηνουργήσουν τα μελίσσια και να μη χάσουμε τις μάνες; Πολλοί μελισσοκόμοι κόβουν συνεχώς τα βασιλικά κελιά προκειμένου να μην μπορούν να δημιουργηθούν νέες βασίλισσες, όμως αυτό δίνει μια απλή παράταση στο πρόβλημα. Τι γίνετε αν θέλουμε να σταματήσουμε "οριστικά" το φαινόμενο, και ταυτόχρονα να κόψουμε μια παραφυάδα; Σήμερα σας έχω μια πολύ εύκολη αποτελεσματική μέθοδο.

Η λύση είναι η εξής. Παίρνουμε τη μητρική κυψέλη λίγα μέτρα μακριά και βάζουμε στη θέση της μια νέα άδεια κυψέλη στην οποία θα δημιουργήσουμε τη παραφυάδα. Το μόνο που θα χρειαστούμε απο το μητρικό μελίσσι είναι ένα πλαίσιο που να έχει επάνω βασιλικό κελί σμηνουργίας. Προσέχουμε να ΜΗΝ πάρουμε και τη βασίλισσα μαζί. Η εμπειρία λέει ότι ένα 10άρι μελίσσι έχει περίπου 3-4 πλαίσια συλλέκτριες ενώ ένα 20άρι τις διπλάσιες περίπου. 

Άποτέλεσμα...
Το μητρικό μελίσσι που μετακινήθηκε λίγα μέτρα μακριά θα χάσει το 90% από τις συλλέκτριες. Υπάρχουν αρκετές συλλέκτριες που μυρίζουν τη βασίλισσα και ακολοθούν το μητρικό τους μελίσσι αν βρίσκεται κοντά. Όμως το σοκ από την απώλεια εργατριών συλλεκτριών είναι τόσο μεγάλο που μέσα στην ίδια μέρα σταματάει το ένστικτο της σμηνουργίας και η βασίλισσα αρχίζει να γεννά πάλι για να αναπτυχθεί το μελίσσι. Συνεπώς σταματάει κατευθείαν η τάση για σμηνουργία και ταυτόχρονα προκύπτει ένα μελίσσι.

Να ξέρετε ότι οι βασίλισσες που προέρχονται απο βασιλικά κελιά σμηνουργίας έχουν τάση για σμηνουργία όποτε όποιος μελισσοκόμος θέλει να μην έχει μελίσσια που σμηνουργούν δεν πρέπει να φτιάχνει παραφυάδες απο τέτοια μελίσσια. Προσωπικά μπολιάζω βασιλοκέλια με γόνο απο το καλύτερα μελίσσια και έτσι προκύπτουν πολύ ποιοτικές μάνες.

Ο Γιώργος ρωτάει...
αν κόψουμε τα φτερά της βασίλισσας πως θα φύγει? Η αν βάλουμε κάτι σαν διάφραγμα στην πόρτα να μην μπορεί να βγει? Τα έχει δοκιμάσει κανείς?

Ο.Μ απαντάει...
περνά καμια φορα απο το διαφραγμα η μπορει να κοπεί κατα τη διαρκεια της σμηνουργιας και το μελισσι να φυγει με παρθενα βασιλισσα. αν κοψεις τα φτερα θα φυγει και θα κατσει χαμω ο αφεσμος. Τα έχουν δοκιμασει μεγαλοι μελισσοκομοι αρκετες φορες τα παραπανω και εκει στηριζονται όσα υποστηρίζω

Στη φωτογραφία βλέπουμε μελίσσι με βασιλικά κελιά σμηνουργίας. Το μελίσσι φτιάχνει βασιλικά κελιά στα περισσότερα πλαίσια με τον γόνο περιμετρικά στο πλαίσιο! 'Ενα χαλάμε 10 ξεφυτρώνουν!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!