Widget Recent Post No.

Να ανεβάσω τρίτο πάτωμα η να κόψω μια παραφυάδα: Πως αναπτύσσονται γρηγορότερα τα μελίσσια:



Μελισσοκόμοι που έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένα 20άρια μελίσσια είναι στο δίλημμα για την προσθήκη τρίτου ορόφου. Τι είναι καλύτερο σύμφωνα με την εμπειρία των παλιών μελισσοκόμων; Συνάδελφοι όλοι γνωρίζουμε ότι τα μεγάλα μελίσσια είναι τα πιο παραγωγικά σε μέλι. Συγκεκριμένα τα τριόροφα μελίσσια δίνουν πάντα ένα πάτωμα μέλι όταν η ανθοφορία - μελιτοφορία πάει μέτρια. Ενώ όταν πάει πολύ καλά πχ στον Έλατο τότε μπορούμε να πάρουμε ακόμα και 40 κιλά μέλι απο κάθε κυψέλη. Ναι συνάδελφοι αυτά τα νούμερα δεν είναι αδύνατα, αρκεί να παλέψουμε για να στήσουμε μελίσσια "τεράστια".


Το ερώτημα όμως είναι όταν έχουμε ένα φουλ διόροφο μελίσσι τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε μεγάλη ανάπτυξη; Αν έχουμε σκοπό να πάρουμε μέλι τότε χωρίς δεύτερη σκέψη σηκώνουμε τρίτο πάτωμα. Το ανέβασμα του τρίτου πατώματος γίνεται με τον ίδιο τρόπο που βάλαμε και το δεύτερο. Δηλαδή παίρνουμε δύο γόνους και τους βάζουμε στο κέντρο, και αντικαθιστούμε κάτω με άκρτιστα πλαίσια τα οποία τοποθετούμε ανάμεσα απο τους γόνους (κατα προτίμηση στη θέση 3 και 7). Στην προσθήκη τρίτου πατώματος δεν έχει σημασία αν θα πάρουμε σφαριγισμένους ανοιχτούς γόνους, διότι η βασίλισσα θα ανέβει κατευθείαν επάνω. Η διαθεσή της για γέννα είναι τόσο μεγάλη που δεν κρατιέται. Όποιο πλαίσιο χτίζεται γεννιέται με μιας χωρίς καθυστέρηση. Αυτός είναι άλλωστε που θέλουμε εμείς οι μελισσοκόμοι. Μεγάλη ανάπτυξη.

Για να γίνει πολύ παραγωγικό το μελίσσι μας πρέπει να μείνει τριόροφο για κάποιο διάστημα έτσι ώστε να αυξηθούν ραγδαία οι συλλέκτριες! Να ξέρετε ότι όσο μεγαλώνει ένα μελίσσι και αυξάνονται οι συλλέκτριες τόσο πιο επιθετικό είναι. Οι συλλέκτριες είναι που επιτίθονται που μεταδίδουν τις φερομόνες έκτακτου κινδύνου και παρασέρνουν και τις υπόλοιπες μέλισσες μέσα στη κυψέλη. Συνεπώς αν φτιάξουμε τριόροφα μελίσσια η επιθετικότητα είναι δεδομένη πολλές φορές. Ωστόσο οι παλιοί μελισσοκόμοι λένε ότι όσο πιο επιθετικό είναι ένα μελίσσι τόσο περισσότερο μέλι θα βγάλει.

Επίσης κάτι πολύ σημαντικό για τρομερή ανάπτυξη στα 10αρια+ μελίσσια. Έχουμε ένα μελίσσι το οποίο είναι 14 πλαίσια πλυθησμό, και η βασίλισσα έχει ανέβει επάνω για να γεννήσει. Σε μια τέτοια περίπτωση βάζουμε φούλ σφήνες μέσα στον γόνο κάθε 5 ημέρες, προκειμένου να χτίζουν οι μέλισσες και να επεκτείνει τη γέννα η βασίλισσα. Αυτός ο χειρισμός κάνει θαύματα στην ανάπτυξη και στο χτίσιμο νέων πλαισίων. Επίσης αν δεν δούμε να δουλεύει η ανθοφορία τροφοδοτούμε για να μη πέσει η γέννα και να στήσουμε 30άρια μελίσσια. Και ένα μικρό παράδειγμα: Κάθε χρόνο πηγαίνω τα μελίσσια μου στην πορτοκαλιά. Η πορτοκαλιά σταματάει την ανθοφορία της μέχρι τις 20 Απριλίου. Απο εκεί και έπειτα τα μελίσσια έχουν μεγάλη πτώση στην ανάπτυξη τους και χρειάζονται άμεσα μεταφορά σε άλλη περιοχή. Εγώ αρχές Μαίου τα ανεβάζω κατευθείαν στον Έλατο, και βρίσκουν μια νέα άνοιξη η οποία τα τροφοδοτεί με μέλι γύρη και όλες τις προμήθειες.

Αυτά όσον αφορά τα τριόροφα μελίσσια όταν θέλουμε να πάρουμε πολύ μέλι. Τι γίνετε στη περίπτωση που θέλουμε να κόψουμε και παραφυάδες; Αν πάρουμε 2-3 πλαίσια μέλισσες απο το 20άρι μελίσσι θα το πάμε πίσω σε θέμα ανάπτυξης; Σχεδόν ελάχιστα είναι η αλήθεια. Θα παρατηρήσετε ότι αν κλέψετε 3 πλαίσια πλυθησμό απο 20άρι μελίσσι δεν θα αλλάξει τίποτα μέσα στη κυψέλη. Είναι τόσες πολλές οι μέλισσες που δεν μπορεί να επηρεαστεί σχεδόν καθόλου. Οπότε δεν υπάρχει κάποιος καταναγκασμός να μην κόψουμε και καμια παραφυάδα.

Τώρα ένα μυστικό. Σε περίπτωση που θέλουμε να κόψουμε παραφυάδα τριών πλαισίων δίπλα στο 20άρι μελίσσι τι κάνουμε; Ακούστε λοιπόν. Παίρνουμε τρία πλυθησμό εκ των οποίων 1 σφραγισμένος γόνος, και το βάζουμε λίγα μέτρα μακριά απο τη μητρική κυψέλη. Για βασιλικό κελί μπορείτε να βάλετε είτε δικά σας κελιά που έχετε μπολιάσει, είτε να πάρετε ένα βασιλικό κελί σμηνουργίας κόβωντας το κομμάτι μαζί με τη κηρήθρα. Δυστυχώς τρία πλαίσια μελίσσι δεν μπορεί να φτιάξει μόνο του κελί καλό. Για να κόψετε παραφυάδα δύο πλαισίων πρέπει να πάρετε τρία πλυθησμό διότι οι συλλέκτριες θα γυρήσουν πίσω στη μητρική κυψέλη.

Εγώ προσωπικά όταν εφαρμόζω τη μέθοδο τινάζω ένα επιπλέον πλαίσιο με πλυθησμό στο μελίσσι που θέλω να κόψω. Αλλά το μυστικό όταν κόβουμε επι τόπου παραφυάδες είναι να κλείσουμε καλά την είσοδο αφήνοντας μόνο μια μικρή τρυπούλα να περνάνε οι μέλισσες. Αυτό το κάνουμε για να μην μπορεί να λεηλατηθεί η παραφυάδα. Επίσης ποτέ δεν βάζουμε πολλά απροστάτευτα μέλια στις παραφυάδες επειδή μπορεί να αυξήσουμε τις δυνατότητες να γίνει λεηλασία. Όλα αυτά που λέω θα σας τα δείξω σύντομα με φωτογραφίες για να τα καταλάβετε καλύτερα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια