Widget Recent Post No.

Καταπολέμηση βαρρόα με πατέντα, για όλη την Άνοιξη



Παρακολουθώντας σεμινάριο μελισσοκομίας, μας παρουσίασαν μια μέθοδο καταπολέμησης βαρρόα, χωρίς φάρμακα, χρησιμοποιώντας μια απλή τεχνική. Σήμερα λοιπόν θα την δείξουμε και θα πούμε όσο πιο απλά μπορούμε πως να την εφαρμόσει κάποιος. Τώρα βρισκόμαστε στη καρδιά της άνοιξης, και όπως καταλαβαίνουμε, η καταπολέμηση βαρρόα, δεν μπορεί να γίνει όπως πρέπει να γίνει. Όμως ένα καλό ξελάφρωμα, για όσα μελίσσια είναι βαριά προσβεβλημένα, μπορεί αν γίνει σχετικά εύκολα, χωρίς να ρισκάρουμε ούτε να μολύνουμε το μέλι με φάρμακα, αλλά και την ανάπτυξη του μελισσιού

Το κόλπο για μια ακόμα φορά βασίζεται στη παγίδευση της βαρρόα με χρήση κηφηνόγονου. Ουσιαστικά βάζουμε ένα μισό-πλαίσιο, στη θέση του γόνου στο μελίσσι μας, την περίοδο της Άνοιξης, το οποίο "μισό" πλαίσιο, έχει κανονικό φύλλο κηρήθρας και είναι συρματωμένο. Τέτοια μισά πλαίσια πουλάνε σε πολλά μαγαζία. όμως αν δεν βρούμε, μπορούμε μόνοι μας να βγάλουμε το ξυλαράκι να το κόψουμε και αν το φτάσουμε στη μέση ακριβώς. Την κηρήθρα επίσης τη κόβουμε στη μέση για να τη χωρέσει το πλαίσιο. Αυτό το πλαίσιο λοιπόν που μόλις φτιάξαμε, μπορεί να μπεί μέσα στο γόνο, και όταν οι μέλισσες το χτίσουν, το πάνω μέρος θα έχει εργατικά κελιά, και το κενό απο κάτω θα γίνει προέκταση με κηφηνόγονο απο τις ίδιες τις μέλισσες.

Όταν χτιστεί απο τις μέλισσες το γεννήσει η βασίλισσα, και περάσουν 5-6 μέρες, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο μαγνήτη, για όλα τα βαρρόα της κυψέλης. Όλα τα βαρρόα θα μαζευτούν μέσα στον κηφηνόγονο που είναι και η μεγαλύτερη αδυναμία τους. Και όταν σφραγιστούν τα κελία δηλαδή μετά απο μια εβδομάδα, απομακρύνουμε το πλαίσιο, κόβουμε τη προέκταση και την πετάμε, και μαζί της θανατώνονται και όλα τα βαρρόα. Η τεχνική αυτή σύμφωνα με έρευνες θεραπεύει έως και 60% και εξαρτάται το πόσο γόνο έχει το μελίσσι, πόση προσβολή βαρρόα και άλλους παράγοντες. Αν επαναλάβουμε, δηλαδή επανατοποθετήσουμε το πλαίσιο, τότε η αποτελεσματικότητα μπορει να φτάσει και το 70 έως και 80% σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις.

Η τεχνική αυτή ίσως παραμένει η πιο φιλική προς τις μέλισσες, χωρίς την χρήση φαρμάκων, και με ένα καλό ξελάφρωμα τη πιο δύσκολη περίοδο, δηλαδή την άνοιξη, που οι μέλισσες έχον και την μεγαλύτερη έκτροφη γόνου. Για τους νέους μελισσοκόμους πιστεύω είναι μια πολύ καλή μέθοδος, ωστόσο εφαρμόζοντας την υπάρχει και ένα μικρό μειωνέκτημα.

Μειώση της ανάπτυξης! Οι κηφήνες τρώνε πολύ, και μην ξεχνάμε ότι χρειάζονται για να αναπτυχθούν σημαντικούς πόρους ανάπτυξης του μελισσιού. Θα μπορούσε αντί για κηφηνόγονος να είναι κανονικός γόνος, άρα περισσότερη ανάπτυξη. Σύμφωνα όμως με τη γνώμη των περισσότερων μελισσοκόμων, εξισώνουμε τις απώλειες αυτές, με τις μελλοντικές απώλειες λόγω βαρρόα. Και πιστέψτε με είναι πολύ μεγαλύτερες! Εφαρμόστε τη μέθοδο λοιπόν, και τσεκάρετε να δείτε πόση βαρρόα θα παγιδέψετε...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια