Widget Recent Post No.

Νέα απο τον Έλατο και τις ανθοφορίες! Προβλέψεις που δε περιμέναμε...



Σήμερα έχουμε μια ανασκόπηση για τις πιο σημαντικές ανθοφορίες της Άνοιξης... Μπαίνουμε κατευθείαν στο θέμα χωρίς πολλά πολλά... Η πορτοκαλιά ήδη τερμάτισε στις περισσότερες περιοχές, και πλέον έχει πάρει την κάθοδο. Τα μελίσσια όμως συνεχίζουν να δουλεύουν με πολύ μεγάλη όρεξη. Ένα διόροφο μελίσσι έχει αρκετές προμήθειες τώρα, και αυτό γιατί όλες αυτές οι βροχές που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τώρα οι μέλισσες δουλεύουν άλλες ανθφορίες στο κάμπο, και το δείγμα που έχουμε εμείς μέχρι στιγμής στα μελίσσια, είναι ότι πάει μέτρια. Εννοείτε ότι θα μπορούσαν τα μελίσσια να γεμίσουν μελάκια, αλλά αυτό δύσκολα γίνετε πλέον στην εποχή που διανύουμε. Τα μέλια μπαίνουν πάντα το Καλοκαίρι, ειδικά για όσους μελισσοκόμους δεν εφαρμόζουν συνεννώσεις και δεν προετοιμάζουν εντατικά τα μελίσσια τους.

Οι προβλέψεις για τον έλατο φέτος είναι πολύ καλές. Όλες οι βροχές που προηγήθηκαν, και η ξαφνική ανομβρία με αύξηση της θερμοκρασίας στο στάδιο αναπαραγωγής του εντόμου, ίσως το βοηθήσουν πάρα πολύ. Να ξέρετε πως το έλατο δεν επηρεάζεται σχεδόν καθόλου απο τις βροχές, αλλά απο την πτώση θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι παλιοί μελισσοκόμοι λένε ότι φέτος θα είναι μια καλή χρονιά, και όλοι προετοιμάζουν τα πιο δυνατά τους μελίσσια, διόροφα τριόροφα ακόμα και τετραόροφα για αυτούς που εφαρμόζουν συνεννώσεις.

Όλα δείχνουν πως η χρονιά φέτος ίσως είναι λιγάκι πιο πρώιμη. Οι μελισσοκόμοι σκέφτονται να ξεκινήσουν τις πρώτες μεταφορές μελισσιών απο τις 10 Μαίου, όπου και τα μελίσσια θα αρχίσουν να συλλέγουν μέλι απο χορτονομές και απο έλατο. Οι ενδείξεις που έχουμε έως τώρα, με τον καιρό επάνω στα βουνά είναι οι ιδανικές. Μάλιστα αυτό λέγεται και σε πιο Νότιες περιοχές. Για παράδειγμα στον Μαίναλο έχει να δώσει πολλά χρόνια μέλι, και φέτος οι μελισσοκόμοι είναι πολύ αισιόδοξοι.

Τα πράγματα όπως βλέπουμε είναι πολύ ελπιδοφόρα φέτος. Όσοι ετοιμάζεστε για τον έλατο, προλαβαίνετε ακόμα και τώρα να φτιάξετε δυνατότερα μελίσσια, γιατί αυτά θα μας φέρουν το μέλι. Εύχομαι σε όλους καλά μέλια!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια