Widget Recent Post No.

Κόψιμο παραφυάδων με σούπερ αποτελέσματα! Σήμερα λύνουμε απορίες...


Γράφει μελισσοκόμος στην Ορεινή Μέλισσα...
Καλημέρα Χάρη, Σε ευχαριστώ για τα όσα μας δείχνεις με τα βίντεο σου και την βοήθεια που προσφέρεις ιδιαίτερα σε εμάς τους νέους μελισσοκόμους που δεν έχουμε ανάλογη εμπειρία. Με αφορμή το βίντεο με το κόψιμο παραφυάδων, θα ήθελα να σε ρωτήσω 2-3 πραγματάκια:

Πρίν απαντήσουμε τα ερωτήματα θα σας εξηγήσω στα γρήγορα πως εφαρμόσαμε την μέθοδο για διπλασιασμό των μελισσιών μας...

Πήγαμε και διαλέξαμε ένα καλό 10άρι μελίσσι, με σκοπό να το κόψουμε στη μέση και να φτιάξουμε μια καλή παραφυάδα.




Χωρίζουμε το μελίσσι ακριβώς στη μέση. Το μυστικό είναι να βάλουμε τις 2 κυψέλες (την παλιά και 1 κανούργια της παραφυάδας) κολλητά μεταξύ τους έτσι ώστε να μπερδευτούν οι συλλέκτριες και να μοιραστούν ισότιμα και στα δύο μελίσσια





Για να δείτε με κάθε λεπτομέρεις τη μέθοδο μπορείτε να δείτε το βιντεάκι...


Και τώρα ας απαντήσουμε τα ερωτήματα του φίλου μας του Γιάννη...
1)Απ' ότι είδα στο βίντεο, όταν χώρισες το μελίσσι έβαλες τα 5 πλαίσια να "ακουμπούν" δίπλα στα άλλα 5 πλαίσια της διπλανής κυψέλης (σαν να ήταν σε μια νοητή συνέχεια). Επειδή εγω για λόγους ομοιομορφίας βάζω πάντα τα πλαίσια στην κυψέλη σε μια συγκεκριμένη πλευρά, παίζει κάποιο ρόλο αυτός ο χειρισμός που έκανες ή μπορεί κάποιος να τα βάλει σε οποιαδήποτε πλευρά της κυψέλης επιθυμεί (π.χ. χωρίς να "ακουμπούν" μεταξύ τους)?
Απάντηση... Εγώ έβαλα τις δύο κυψέλες κολλητά, εκεί που έμπαιναν οι περισσότερες μέλισσες. Ο λόγος είναι ότι οι φερομόνες των κηρηθρών προσελκύουν πολύ έντονα τις συλλέκτριες μέσα. Δηλαδή μια συλλέκτρια δε μπαίνει στη κυψέλη μόνο απο τη θέση και το χρώμα της αλλά και απο τη μυρωδιά. Βάζοντας δίπλα δίπλα τις κηρήθρες, κυριολεκτικά μπερδεύουμε τις συλλέκτριες οι οποίες χωρίζονται στα δύο. Αν έβαζες στην άλλη πλευρά, για λόγους ομοιομορφίας, ίσως να μη χωριζόταν τόσο ομοιόμορφα οι συλλέκτριες.

2)Στο βίντεο αναφέρεις ότι είναι καλύτερο να τροφοδοτήσουμε με σιρόπι. Εάν βάλουμε ζαχαροζύμαρο ή/και γυρεόπιτα θα βοηθήσουμε επιπλέον σε ανάπτυξη το μελίσσι ή όχι? Εσυ προτιμάς σε αυτή την αρχική φάση (μόλις το χωρίσεις) να βάλεις σιρόπι ή είναι προτιμότερο να μπει αρχικά το ζαχαροζύμαρο και το σιρόπι να μπει μετά, όταν πια θα έχει γονιμοποιηθεί η νέα βασίλισσα και θα αρχίσει την γέννα?
Απάντηση...
Όταν εκτρέφουμε βασίλισσες δίνουμε σιρόπι και σε μεγάλες ποσότητες. Έχεις δεί ποτέ βασιλοτρόφο, να βοηθάει τα μελίσσια του με ζαχαροζύμαρο; Όχι γιατί δεν έχουν καμία σχέση. Το σιρόπι κάνει τούρμπο τα μελίσσια και ερεθίζει τους υποφαριγγικούς αδένες να παράγουν βασιλικό πολτό. Οπότε παράγονται καλύτερες βασίλισσες. Γυρεόπιτα δεν βάζουμε τέτοια περίοδο, είναι άχρηστη με τόση γύρη που έρχεται απο έξω. Αν όμως υπάρχει έλλειψη όπως πχ το Καλοκαίρι, τότε ναι χρειάζεται.

3)Στο παράδειγμα του βίντεο χώρισες ένα 10αρι μελίσσι στα δυο (δίνοντας από 5 πλαίσια στο καθένα). Πιστεύεις ότι για ένα νέο μελισσοκόμο είναι προτιμότερο να χωρίσει ένα 10αρι στα δύο τώρα ή να περιμένει λίγο ακόμα να γίνει 20αρι το μελίσσι και να το χωρίσει σε 3 νέες παραφυάδες. Εσύ ποιό πιστεύεις ότι είναι καλύτερο από αυτά τα 2 σενάρια?
Σε ευχαριστώ και πάλι για τα όσα μας μεταφέρεις και το γεγονός ότι έχεις την καλή διάθεση να μας δείξεις την δουλειά σου!
Καλή συνέχεια!
Γιάννης
Απάντηση...
Πιστεύω ότι για έναν νέο συμφέρει με 1000, να το κάνει 20άρι και να το κόψει στα 4. Η μέθοδος για να κόψουμε ένα τόσο μεγάλο μελίσσι αλλάζει. Θα τα πω στα γρήγορα πως γίνετε.
1ο βήμα
ορφανεύουμε το 20άρι μελίσσι παίρνοντας τη βασίλισσα με 3-4 πλαίσια πλυθησμό.
2ο βήμα 
ταίζουμε καλά το μελίσσι, και το αφήνουμε να φτιάξει κελιά μόνο του
3ο βήμα
Δεν χαλάμε κανένα κελί, και περιμένουμε 8 μέρες περίπου.
4ο βήμα 
κοιτάμε πόσα πλαίσια έχουν επάνω βασιλοκελιά, και χωρίζουμε σε παραφυάδες το μελίσσι, φροντίζοντας κάθε παραφυάδα να έχει τουλάχιστον 2 βασιλοκελιά
Η τοποθέτηση των παραφυάδων γίνετε με τον ίδιο τρόπο που δείχνω επάνω, με μόνη διαφορά ότι μετακινούμε τις κυψέλες που είναι όλες σε μορφή "βεντάλιας" μισό μέτρο πιο πίσω. Η με οποιο άλλο τρόπο μπορούμε να χωρίζουμε τις συλλέκτριες έτσι ώστε να μπούν σε όλα τα μελίσσια...


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια