Widget Recent Post No.

Κατακόρυφη αύξηση μελισσιών: Πως θα κάνετε πολλές παραφυάδες με καλές βασίλισσες, γρήγορα



Σήμερα θα σας πω όλα τα μυστικά για να αυξήσετε κατακόρυφα τον αριθμό των μελισσιών σας, και οι παραφυάδες που θα φτιάξετε να έχουν ποιοτικές βασίλισσες έτοιμες να χτίσουν τεράστια μελίσσια. Ξέρετε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η βασίλισσα στο μελίσσι; Αυτή θα καθορίσει την ανάπτυξη του μελισσιού, τη συλλογή μελιού, την τάση για σμηνουργία και όλα αυτά που κάνουν ένα καλό μελίσσι. Σήμερα λοιπόν θα σας εξηγήσω βήμα βήμα πως μπορούμε να φτιάξουμε πολλές παραφυάδες με σούπερ βασίλισσες.

Το βασικότερο βήμα για να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τις παραφυάδες μας είναι η βασιλοτροφία. Σαν λέξη μας έρχονται στο μυαλό ένα σωρό δύσκολα πράγματα, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Και επειδή πιστεύω πως είναι αρκετά εύκολο να το κάνουμε μόνοι μας θα σας δώσω όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Πως θα φτιάξουμε βασίλισσες λοιπόν; Το πρώτο βήμα είναι να σιγουρευτούμε ότι ο καιρός έχει θερμοκρασίες 20 και πάνω, και ότι τα μελίσσια μας είναι αρκετά δυνατά 10 πλαίσια και πάνω. Έτσι λοιπόν αφού σιγουρευτούμε οτι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για βασιλοτροφία πάμε και αγοράζουμε πλαστικές βέργες και πλαστικά βασιλικά κελιά για να κάνουμε εμβολιασμούς. Είναι πολύ εύκολο να το κάνουμε, θας σας πω τον τρόπο!

Αφού αγοράσουμε τις βέργες και τα πλαστικά βασιλικά ξεκινάμε διαδικασία. Πρώτο και κυριότερο είναι να φροντίσουμε την αποδοχή της πλαστικής βέργας και των κελιών απο το μελίσσι. Γι αυτό λιώνουμε λίγο κεράκι και βουτάμε τα βασιλικά κελιά ίσα ίσα στο στόμιο για να πάρουν κεράκι. Μετά πέρνουμε έτσι άδεια που είναι τα κολλάμε στη βέργα και τα τοποθετούμε στο μελίσσι για 24-48 ώρες να πάρουν τα αρώματα του μελισσιού και να επικαλυφθεί το άρωμα του πλαστικού. Για να τοποθετήσουμε τη βέργα μέσα στο μελίσσι, μπορούμε να πάμε σε ξυλουργό να φτιάξει ειδική αποδοχή πάνω στο πλαίσιο, αλλιώς με ξυλαράκι ανάμεσα απο το κηρηθροφορέα. Θα σας δείξω φωτογραφίες στη συνέχεια.

Δεύτερο βήμα λοιπόν είναι ο εμβολιασμός των πλαστικών κελιών και η προσθήκη τους σε ορφανό μελίσσι. Το ορφανό μελίσσι μας πρέπει να έχει πολύ πλυθησμό, και να είναι πολύ σφιχτό. Για παράδειγμα 10 πλαίσια πλυθησμός για 10-15 βασιλικά κελιά. και να έχει πολύ λίγο έως καθόλου ανοιχτό γόνο προκειμένου να δώσει περισσότερο βασιλικό πολτό στις βασίλισσες.  Καλό είναι το ορφανό μελίσσι να είναι ορφανό για τουλάχιστον 24 ώρες έτσι ώστε να νιώσει καλύτερα την ορφάνια και την έλλειψη βασίλισσας. Πάντως η μέλισσες καταλαβαίνουν ότι τους λείπει η βασίλισσα μέσα σε 15-20 λεπτά. Συνεπώς ένας που κάνει εμβολιασμούς κάθε χρόνο μπορεί και τότε.

Για τον εμβολιασμό. Πάμε και διαλέγουμε ανοιχτό γόνο απο το καλύτερο μας μελίσσι. Ο γόνος που είναι κατάλληλος για εμβολιασμό είναι οι προνύμφες μιας ημέρας. Δηλαδή το μικρότερο σκουληκάκι που είναι δυνατό να βρούμε μέσα στη κυψέλη. Συνήθως βρίσκουμε τέτοιες προνύμφες εκεί που βρίσκονται τα αυγά, ακριβώς δίπλα τους. Πρέπει να επιλέξουμε οπωσδήποτε τα μικρότερα σκουληκάκια διότι αυτά θα μας δώσουν τις δυνατότερες και μεγαλύτερες βασίλισσες.

Τον εμβολιασμό μπορούμε να τον κάνουμε με βασιλικό πολτό αλλά και χωρίς. Στη περίπτωση του βασιλικού πολτού βουτάμε τη βάση απο το βελονάκι και ακουμπάμε μέσα στο βασιλικό κελί. Ο βασιλικός πολτός πρέπει να είναι αραιωμένος με ένα μέρος νερό. Χωρίς βασιλικό πολτό δεν υπάρχει μεγάλη επιτυχία στον εμβολιασμό, ειδικά αν ο μελισσοκόμος είναι άπειρος και δεν το έχει ξανα κάνει. Για να πιάσουμε την προνύμφη με το βελονάκι πρέπει ακουμπάμε ελαφρά την κοιλιά και την ακουμπάμε στο έτοιμο κελί.

Ένας έξυπνος μελισσοκόμος που θέλει να φτιάξει καλές βασίλισσες μπορεί να κάνει το εξής κόλπο. Να βάλει για 24 ώρες τα εμβολιασμένα κελιά σε ορφανό μελίσσι - για να τα ξεκινήσουν οι μέλισσες, και στη συνέχεια να τα μεταφέρει σε 20άρι μελίσσι με χρήση διαφράγματος. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο πρέπει να κατεβάσουμε τη βασίλισσα στον γονοθάλαμο να ανεβάσουμε επάνω αριστερά και δεξιά - απο τη βέργα δυο ανοιχτόυς γόνους και ανάμεσα διάφραγμα βασίλισσας. Ο ανοιχτός γόνος προσελκύει τις παραμάνες που ταίζουν με βασιλικό πολτό. Οι μέλισσες θα ολοκληρώσουν τα βασιλικά κελιά τα οποία θεωρούνται αντικατάστασης και όχι ορφάνιας - έκτακτης ανάγκης. Απο αυτά τα κελιά λόγω του πολύ μεγάλου πλυθησμού θα προκύψουν πολύ δυνατές βασίλισσες.

Βασιλικά κελιά που μπολιάσαμε έπειτα απο 1-2 ημέρες




Στερεώσαμε τη βέργα με ξυλαράκια και τα βασιλικά κελιά βρίσκονται στη καλύτερη θέση για να τα πιάσουν οι μέλισσες και να τα γεμίσουν βασιλικό πολτό.



Κανονικά βάζουμε τη βέργα επάνω και τη βασίλισσα κάτω. Όμως εγώ επειδή εφαρμόζω κάποια πειράματα έκανα ακριβώς το αντίθετο. Θα δείξει το αποτέλεσμα...





Κάθε βασιλικό κελι τοποθετείτε σε παραφυάδες 2-3 πλαισίων. Απο αυτό το κελί θα προκύψει μια καλή επιλεγμένη βασίλισσα. Με αυτό το τρόπο μπορούμε να κάνουμε τόσες παραφυάδες όσες και τα βασιλικά κελιά. Βάζουμε ένα σε κάθε παραφυάδα σφηνώνοντας το ανάμεσα από τις κηρήθρες.







Παραφυάδες που φτιάχτηκαν φέτος 
Έσπασα ένα κελί για να σας δείξω ότι οι βασίλισσες που τοποθέτησα στα μελίσσια είναι ηλικίας 11 ημερών απο τον εμβολιασμό. Σε λίγα 24ωρα θα εκκολαφθούν. Γενικά μπορούμε να τοποθετήσουμε τα κελιά απο την 7η-8η ημέρα. Όσο μεγαλύτερη τόσο καλύτερα. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια