Widget Recent Post No.

Πόσα βασιλοκελιά αφήνουμε στις παραφυάδες και γιατί;



Έχει συμβεί αρκετές φορές μελισσοκόμοι να κόψουν παραφυάδες αφήνοντας παραπάνω από ένα βασιλοκελιά με αποτέλεσμα να προκύψει σμηνουργία. Ένας νέος μελισσοκόμος το σκέφτεται και απορεί, μα πως θα σμηνουργήσει μια χούφτα μελίσσι; Και πως θα επιβιώσει εκεί έξω μόνο του; Το αν θα επιβιώσει είναι αβέβαιο, αλλά εμάς αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Ακόμη και επαγγελματίες μελισσοκόμοι που χωρίζουν καινούργια μελίσσια, μπορεί να αφήσουν παραπάνω απο 1 βασιλοκελιά, 2-3 όμως η εμπειρία τους είναι μεγάλη και ξέρουν πως και πότε το κάνουν.

Μιλώντας με μεγάλο βασιλοτρόφο που δραστηριποιείτα χρόνια στη γονιμοποιήση βασιλισσών, του έθεσα το εξής ερώτημα: "Πόσα βασιλοκελιά βάζεις για γονιμοποιήση σε κάθε μελίσσι, και τι έχεις δει απο την εμπειρία σου;". Μου απάντησε με μεγάλη σιγουριά ένα βασιλοκελί στο κάθε κυψελίδιο, και η επιτυχία στη γονιμοποιήση είναι μεγάλη. Αναφέρω τα λόγια και την εμπειρία του επειδή αυτός είναι που μπορεί να μας δώσει τις πιο σωστές συμβουλές, εφόσον έχει δεί χιλιάδες βασίλισσες να γονιμοποιούνται. Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα είναι να αφήνουμε ένα βασιλοκελί σε κάθε παραφυάδα.

Αφορμή για τη σημερινή ανάρτηση ήταν η απορία ενός νέου μελισσοκόμου που έκοψε παραφυάδες και μια του σμηνούργησε. Ρωτούσε λοιπόν το εξής: "Σμηνουργια από παραφυάδα 6 πλαισίων; Πριν μία εβδομάδα σε 15αρι που έκανε βκελια το έκοψα σε τέσσερις παραφυάδες.Σήμερα το ένα μου σμηνουργησε. Τι έκανα λάθος;



Η απάντηση φίλε μου είναι ότι άφησες παραπάνω από ένα βασιλοκελι στη κάθε παραφυάδα. Εφόσον το μελίσσι είχε τάση για σμηνουργία και το έκοψες παραφυάδες με τόσο πλυθησμό ήταν πολύ ριψοκίνδυνο να συμβεί σμηνουργία! Οπότε απο εδώ και πέρα γνωρίζεις ότι πρέπει να αφήσεις μόνο ένα βασιλοκελί.

Επίσης μην ξεχάσω να αναφέρω. Όταν αφήνουμε δύο βασιλοκελιά και προκύψουν δύο βασίλισσες το πιο συχνό είναι να γίνει μονομαχία μεταξύ τους και να επιβιώσει μόνο μια. Το αν θα επιβιώσει η καλύτερη είναι μύθος. Συνήθως επιβιώνει η πιο ευέλικτη. Δηλαδή μπορεί μετά απο μια μονομαχία να ζήσει η κακή βασίλισσα και όχι η καλή. Το λέω για να το γνωρίζετε αυτό.

Τοποθέτηση βασιλικών κελιών απο εμβολιασμό. Απο επιλεγμένα μελίσσια που αναπτύσσονται γρήγορα και δεν σμηνουργούν. Τοποθετούμε μόνο ένα σε κάθε παραφυάδα


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια