Widget Recent Post No.

Ανοιξιάτικη ανάπτυξη του μελισσιού και εξίσωση



Τα μελίσσια φροντίζουν να αποκτήσουν το μέγιστο πληθυσμό τους τότε ακριβώς που αρχίζει η μεγάλη ανθοφορία, για να συλλέξουν τη μεγαλύτερη ποσότητα μελιού, που θα εξασφαλίσει την επιβίωσή τους το Χειμώνα, όταν δεν μπορούν και δεν υπάρχουν βοσκές για συλλογή.

Ο μελισσοκόμος πρέπει να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια των μελισσιών δίνοντας τους χώρο με κατάλληλες κενές κηρήθρες, για επέκταση του γόνου και αποθήκευση μελιού και γύρης. Αν δεν το κάνει είναι μελισσοκόμος της ρουτίνας.

Στόχος είναι η εξίσωση δυναμικού στα μελίσσια και ενδυνάμωση των αδύνατων

Τα δυνατά μελίσσια γίνονται με:

Α) Νέες καλές βασίλισσες.

Β) Άφθονο μέλι το Χειμώνα και την Άνοιξη.

Γ) Πολύ νέο πληθυσμό το Φθινόπωρο και καλή διαχείμαση.

Την αρχή της άνοιξης με την πρώτη επιθεώρηση των μελισσιών τα κατατάσσουμε σε τρεις κατηγορίες:
  • δυνατά,
  • μέτρια,
  • αδύνατα.
Δεν ασχολούμαστε πρώτα με τα αδύνατα από φόβο να μην χαθούν, αλλά αρχίζουμε από τα μέτρια ώστε να ενδυναμωθούν. Επίσης αποφεύγουμε και το χειρότερο να δώσουμε γόνους από τα μέτρια στα αδύνατα.

Επιδιώκουμε βαθμιαία, πρώτη δυνατή εξίσωση μέτριων και δυνατών και δεν επιτρέπεται ακόμη και στις αρχές της Άνοιξης να μεταφερθεί γόνος από τα δυνατά που έχουν 6-7 πλαίσια γόνου σε άλλα που υστερούν.

Πρέπει πρώτα να γίνει εξίσωση δυνατών μεταξύ τους, μετά στα μέτρια για να φθάσουν στο κατακόρυφο της ανάπτυξής τους και τελευταία προσφέρεται δύναμη στα αδύνατα από τα πιο δυνατά.

Αλλά και στην περίπτωση που δεν χρειαζόμαστε ανάπτυξη του μελισσοκομείου, ενώνουμε τα αδύναμα ανά 2 και 3 με την καλύτερη από τις βασίλισσές τους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια