Widget Recent Post No.

4 μυστικά για περισσότερα κέρδη απο τη μελισσοκομία ως επάγγελμα



Η μελισσοκομία είναι ένα επάγγελμα με απεριόριστους ορίζοντες και πολλά κέρδη. Και όμως οι περισσότεροι μελισσοκόμοι στην Ελλάδα βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, και σε αυτό δεν φταίει μόνο το κράτος, αλλά και οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του κλάδου της μελισσοκομίας, είναι η εχθρικότητα του ενός μελισσοκόμου, απέναντι στον άλλον. Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα και τα περισσότερα κέρδη έρχονται όταν θα υπάρξει συλλογικό πνεύμα, ομαδικότητα και συνεργασία. Οι μελισσοκόμοι κάνουν βασικά λάθη, και σήμερα θέλουμε να τονίσουμε μερικά απο αυτά, έτσι ώστε η μελισσοκομία να γίνεται πιο επικερδής.


1 Λιγότερα μελισσια λιγότερα εξοδα
Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι νομίζουν, ότι οσα περισσότερα μελίσσια διατηρούν, τόσο μεγαλύτερα και τα κέρδη. Αυτό που μπορούμε να πούμε με μεγάλη σιγουριά, ότι δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Τα περισσότερα κέρδη έρχονται, όταν ο μελισσοκόμος έχει τέτοιο αριθμό μελισσιών που μπορεί να τα κουμαντάρει εύκολα. Αν ο αριθμός των μελισσιών, υπερβαίνει αυτό που μπορεί να δουλέψει, τότε έχουμε τα αντίστροφα αποτελέσματα. Για παράδειγμα αν έχουμε 500 μελίσσια, δυσκολευόμαστε την Άνοιξη να τα κουμαντάρουμε όλα, και αυτά δεν αναπτύσσονται καλά, κάνουν γλώσσες, σμηνουργούν, πέφτουν αρρώστιες που δεν τις βλέπουμε κλπ. Ενώ ταυτόχρονα τα έξοδα για ταίσματα ανεβαίνουν κατακόρυφα. Τα έξοδα όταν έχουμε πολλά μελίσσια είναι πάρα πολλά. Και αν δεν βγάζουμε τη μέγιστη απόδοση απο κάθε μελίσσι, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.


2 Φροντίζω να πηγαίνω σε μέρη που τα μελισσια να μη χρειάζονται τάισμα
Όπως είπαμε τα έξοδα για φαγητό στα μελίσσια είναι τα περισσότερα. Μην ξεχνάμε ότι κάθε μελίσσι μπορεί να ξοδέψει σε τροφή ακόμα και 10-20 κιλά σε ένα Χειμώνα, ενώ την Άνοιξη η διέγερση και τα ταίσματα υπερβαίνουν κατα πολύ την τσέπη του μελισσοκόμου. Σύμφωνα λοιπόν με την εμπειρία του επαγγελματία μελισσοκόμου το "κόλπο" για να γλιτώσουμε ακόμα και το 80% απο τα έξοδα τροφών, είναι η περιοχή που βόσκουν τα μελίσσια!

Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι ενθαρρύνουν τους νέους μελισσοκόμους να ψάχνονται συνεχώς, να δοκιμάζουν νέα μέρη, και να ρισκάρουν! Ο καλός μελισσοκόμος δεν γίνετε απο το καναπέ του σπιτιού του, αλλά με τα χιλιόμετρα που έχει κάνει, τις ώρες που έχει ξοδέψει και την εμπειρία που έχει συγκεντρώσει απο τα μελίσσια του. Το μέρος που βόσκουν τα μελίσσια διαδραματίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή του μελισσιού. Υπάρχουν μελισσοκόμοι που ταίζουν 2 και 4 κιλά ανα μελίσσι για ολόκληρο το χειμώνα, και μερικοί πιο σπάνια που δεν ταίζουν και καθόλου. Ενώ επιπροσθέτως υπάρχουν μελισσοκομεία την Άνοιξη, που με 2-3 φορές διέγερσή είναι κομπλέ!

Αυτά για να τα πετύχει κάποιος χρειάζεται βαθιά γνώση της περιοχής που βρίσκετε. Ξέρετε μπορεί μια περιοχή να στάζει μέλι, και 1 χιλιόμετρο πιο πέρα τα μελίσσια να λιμοκτονούν. Δεν είναι μία και δύο οι χρονιές που έγινε κάτι τέτοιο. Αλλάζοντας θέση των μελισσιών, και βλέποντας ο καθένας με την εμπειρία του πως πάνε τα μελίσσια, μπορεί στο τέλος να καταφέρει το άπιαστο όνειρο κάθε μελισσοκόμου. Δηλαδή μέγιστη απόδοση των μελισσιών με τα λιγότερα δυνατά έξοδα! Βέβαια για να κρίνουμε μια περιοχή χρειάζεται αρκετή εμπειρία, που δεν σχηματίζεται σε 1-2 μήνες, αλλά με τη συνολική πορεία του μελισσιού όλο το χρόνο.


3 Μελισσοκομειο κοντα στο σπίτι - γλιτώνουμε τις βενζίνες
Διατηρώντας ένα σπίτι όπου δίπλα μας μπορούμε να έχουμε τα μελισσάκια μας, είναι ότι καλύτερο μπορεί να έχει ένας μελισσοκόμος. Επειδή έχει τύχει να δουλέψω μελίσσια δίπλα απο το σπίτι μου, η εμπειρία μου λέει ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο. Δεν συγκρίνετε όταν είσαι δίπλα απο τα μελίσσια σου. Πετάγεσαι για 5 λεπτά κάθε μέρα, τσεκάρεις τα πάντα, και η δουλειά γίνετε με διαφορά πιο αποδοτικά. Ξέρω τι σας λέω φίλες και φίλοι, και όποιος έχει τέτοια δυνατότητα να την εκμεταλλευτεί. Όταν είχα τα μελίσσια δίπλα μου, πήρα τα περισσότερα μέλια απο όλα τα υπόλοιπα χρόνια!

4 Να ασχολούνται και άλλα μέλη της οικογενείας με τα μελίσσι. 
Όταν ασχολούνται και άλλα μέλη της οικογενείας με τη μελισσοκομία, τα κέρδη μπορούν να αυξηθούν σημαντικά. Όλες οι μελισσοκομικές οικογένειες που γνωρίζω, όπου γυναίκα άντρας και παιδιά ασχολούνται με τη μελισσοκομία, έχουν μεγάλη επιτυχία. Ξέρετε αν ο ένας βοηθάει τον άλλον, όλοι μαζί μπορούν να καταφέρουν το απροσδόκητο. Δεν είναι μόνο όμως τα κέρδη αλλά και το ψυχολογικό κομμάτι. Ποιός μελισσοκόμος δεν θέλει μια γυναίκα στο πλάι του, τα παλικάρια του, μέσα στα μελίσσια; Ίσως είναι ένα όνειρο για τους περισσότερους μελισσοκόμους, που εύχομαι να πραγματοποιηθεί!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια