Widget Recent Post No.

Πόσα άχτιστα πλαίσια μας δίνει 1 κιλό κερί; Γιατί δεν κάνει να χτίζουν τα μελίσσια πάνω στην μελιτοφορία; Πόσο μέλι καταναλώνουν συνολικά;



Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο κερί χρειάζονται τα μελίσσια για να χτίσουν τις κηρήθρες που τους δίνουμε; Όλοι έχουμε ακούσει τους παλιούς μελισσοκόμους να λένε ότι ποτέ δεν βάζουμε τα μελίσσια να χτίζουν μέσα στην μελιτοφορία. Αλήθεια πόσο μέλι καταναλώνουν συνολικά, και πόσο ασύμφωρη είναι αυτή η τεχνική όταν μπαίνει μέλι μέσα στη κυψέλη;
Γενικά έχουμε ακούσει απο μελισσοκόμους να λένε ότι οι μέλισσες χρειάζονται 8 κιλά μέλι αλλά και γύρη για να χτίσουν ένα κιλό κερί. Αυτό είναι απολύτως σωστό εφόσον έχει επιβεβαιωθεί απο πολλούς ερευνητές. Οι μέλισσες για να βγάλουν κερί απο τους αδένες τους χρειάζονται μπόλικη ενέργεια, δηλαδή μέλι ή νέκταρ. Συνεπώς όταν μπαίνει μέλι μέσα στη μελιτοφορία και εμείς βάζουμε να χτίζουν κεριά οι μέλισσες καταναλώνουν μέλι. Πολύ μέλι, έτσι δεν είναι;

Όχι παιδιά. Οι μέλισσες έχουν μεγάλη ανάγκη να χτίζουν κερί, και όπως υποστηρίζει η ερευνήτρια Σοφία Γούναρη, αν οι μέλισσες δεν έχουν που να εναποθέσουν το κερί τους αυτό πέφτει απο τη κοιλιά στο έδαφος και χάνεται. Οι μέλισσες έχουν ανάγκη να χτίζουν και να σβήνουν την φυσική τους ορμή δημιουργώντας νέες κηρήθρες. Φυσικά κάτι τέτοιο συμβαίνει όταν υπάρχει μελιτοφορία.

Το μεγάλο ερώτημα που είχα και συζήτηση με τον βασιλοτρόφο Στέργιο Στεργάτο, είναι με 1 κιλό κερί πόσες άχτιστες κηρήθρες μπορούν να φτιάξουν οι μέλισσες. Όταν λένε "άχτιστες κηρήθρες" εννοούμε τα συρματωμένα πλαίσια μαζί με φύλο κηρήθρας (80 γραμμάρια περίπου).  Ξέρουμε ότι 1 κιλό κερί μπορεί να γίνει με 8 κιλά μέλι. Αυτό το ένα κιλό κερί όμως πόσες άχτιστες μας βγάζει; Ένας μελισσοκόμος που το σκέφτεται εκ πρώτης όψεος υπολογίζει γύρω στις 10 με 12 κηρήθρες εφόσον αν υπολογίσουμε το βάρος τόσο βγαίνει περίπου.

Όμως υπάρχουν δύο μικρές λεπτομέρειες που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι. Όταν πιάνουν την άχτιστη κηρήθρα οι μέλισσες πλάθουν το ίδιο υπάρχων κερί και το προεκτείνουν κατα 1/3. Επίσης το κερί που "πλέκουν" οι μέλισσες περιέχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, αλλά και πρόπολη. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε αν "βράσουμε το κερί". Θα δούμε ότι βγάζει ατμούς, και το τελικό βάρος μπορεί να μειωθεί πάνω απο 30%. Συνεπώς το κερί που χρειάζεται μια άχτιστη κηρήθρα είναι πολύ λιγότερο απο αυτό που θα νόμιζε κανείς.

Αν σκεφτούμε την προέκταση του κάθε κελιού απο το φύλο που βάζουμε, συν ότι αυτό το κερί που χτίζουν οι μέλισσες δεν είναι καθαρό και ότι περιέχει νερό, πρόπολη κλπ, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι 1 κιλό κερί δεν μας δίνει 12 κηρήθρες, αλλά πολύ περισσότερες. Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Μόσχος Ντιώνιας σύμφωνα με τα όσα έχει διαβάσει και πειραματιστεί μόνος του, υποστηρίζει ότι με 1 κιλό κερί οι μέλισσες μπορούν να χτίσουν ακόμα και 100 κηρήθρες.

Συνεπώς μετά απο όλα τα παραπάνω πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα που μεχρι τώρα ήταν δεδομένα. Αν καλοσκεφτούμε όλα τα παραπάνω θα διαπιστώσουμε ότι οι μέλισσες καταναλώνουν πολύ λίγο μέλι για να ολοκληρώσουν ένα άχτιστο πλαίσιο με φύλο κηρήθρας. Αρα δεν χάνουμε μεγάλο μέρος απο τη παραγωγή μας όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Αντιθέτως, βοηθάμε τις μέλισσες να χρησιμοποιούν τις ικανότητες τους και να είναι πιο παραγωγικές μέσα στη κυψέλη. 

Μέλισσα η οποία βγάζει φύλα κεριού απο τη κοιλιά της. Στην συνέχεια θα τα πλάσει με το στόμα της και θα τα κολλήσει επάνω στη κηρήθρα. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια