Widget Recent Post No.

Bρήκα πεθαμένα τα περισσότερα μελίσσια. Η αρρώστια που θερίζει, και πως θα τα σώσει..



Μελισσοκόμος απο τη Βόρεια Ελλάδα βίωσε μια πολύ άσχημη περιπέτεια. Βρήκε 30 απο τα 50 μελίσσια του νεκρά, και τον λόγο θα σας τον εξηγήσουμε στη συνέχεια. Η Ορεινή Μέλισσα κάνει γνωστό το θέμα, βγάζοντας την περιπέτεια του μελισσοκόμου στη δημοσιότητα, έτσι ώστε οι υπόλοιποι μελισσοκόμοι να μάθουν τι μπορεί να συμβεί απο τέτοια λάθη. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πόσο εύκολο είναι να χαθούν τα μελίσσια, μέχρι να το πάθει ο ίδιος. Πάμε σήμερα να βιώσουμε μαζί με το μελισσοκόμο ότι πιο άσχημο έχει ζήσει...
Όλα κυλούσαν μια χαρά για το μελισσοκόμο, και το φθινόπωρο όλα έδειχναν ότι τα μελίσσια τα πήγαιναν εξαιρετικά. Τα μελίσσια είχαν γόνους και αναπτυσσόταν. Όμως υπήρχε ένα πρόβλημα, που παρέλειψε ο μελισσοκόμος να λύσει. Η θεραπεία για τη βαρρόα. Ο μελισσοκόμος μας είπε χαρακτηριστικά "Έβλεπα βαρρόα πάνω στη πλάτη της μέλισσας το φθινόπωρο. Δεν έκανα καμία θεραπεία. Τα μελίσσια τα είχα στη σουσούρα και δυνάμωσαν πολύ. Είχαν γόνο. Όπως μου έλεγε ένας παππούς όταν βλέπεις σουσούρα και έχεις γόνο μη φοβάσαι τίποτα. Και όμως τα έχασα όλα. Τα μελίσσια τα είχα στο πεύκο με πολλούς μελισσοκόμους, και δεν εκανα θεραπεία για τίποτα τότε, οποτε την πάτησα. Τελικά όλοι στα πεύκα κολλάνε". 



Ο μελισσοκόμος μόλις πήγε το χειμώνα για την πρώτη "καταμέτρηση" της χρονιάς, βρήκε το απόλυτο χάος. Μελίσσια άδεια απο πλυθησμό, κηρήθρες γεμάτες μέλια, γόνοι σκόρπιοι παρατημένοι, μέλισσες νεκρές πάνω απο το κηρόπανο, αλλά και δίπλα απο το φελιζόλ, αδύναμες μέλισσες να αργοσβήνουν μπροστά στην είσοδο, και μια πολύ άσχημη κατάσταση που όποιος την έχει ζήσει έστω και μια χρονιά, θα καταλαβαίνει τα συναισθήματα. Σού ρχεται να κλάψεις πραγματικά...

Μόλις μας περιέγραψε ο μελισσοκόμος τηλεφωνικά την κατάσταση του, αμέσως τον συμβουλεύσαμε για το πως θα σώσει ότι απέμεινε. Οι κινήσεις του έπρεπε να είναι άμεσες... Τα μελίσσια αποδεκατίστηκαν απο τη βαρρόα και μετά η νοζεμίαση ανέλαβε το τελικό χτύπημα! Μελίσσια αθεράπευτα απο τη βαρρόα είναι έρμαιο στα χέρια της νοζεμίασης. Όποιος δε κάνει θεραπεία βαρρόα το φθινόπωρο, για βαρρόα και νοζεμίαση, μπορεί άνετα να πάθει αυτό που έπαθε ο φίλος μας ο μελισσοκόμος παραπάνω. Μόλις μας περιέγραψε την κατάσταση, του είπαμε αμέσως να αγοράσει το nozevit, και να το δώσει στα μελίσσια με ενστάλλαξη, έτσι ώστε να θεραπευτούν τα μελίσσια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. τη μέθοδο θεραπείας την δίνουμε στο τέλος, όπως επίσης και που μπορεί να αγοράσει κάποιος το φάρμακο.



Ο μελισσοκόμος μόλις τελείωσε τη θεραπεία  για τη νοζεμίαση και τη βαρρόα μας είπε τα εξής:
"Τελείωσα σήμερα τις θεραπείες κάνοντας και την τελευταία επανάληψη (την 4η). Όποιο μελίσσι ήταν μικρό το βρήκα τελειωμένο απο το κρύο. Τα μελίσσια αυτά πέθαναν, και είχαν και γόνο κάποια ρε φίλε. Ήταν μια χούφτα. Δυστυχώς δεν μπορούσαν να αντέξουν το κρύο. Έχασα 30 μέχρι τώρα. Ένα το βρήκα χωρίς βασίλισσα, μάλλον τελειωμένο και αυτό. Πολλά μελίσσια ρε φίλε δεν έχουν ούτε μισό πλαίσιο πλυθησμό. Μέλισσες νεκρές συνέχιζα να βλέπω όταν ξεκίνησα τη θεραπεία. Είχα και φελιζόλ στα μελίσσια, και έβλεπα νεκρές μέλισσες πάνω απο το κηρόπανο. Να αργοσβήνουν μπροστά στη πόρτα και στο πλάι. Έκανα θεραπεία για τη βαρρόα και έβαλα τακ τικ ταινίες κάτω απο την είσοδο. Δεν τις έβαλα πάνω στα πλαίσια και το έκανα όπως μου είπε ένας μελισσοκόμος. Μόλις έκανα τη θεραπεία για τη βαρρόα, γέμισε ο πάτος. Πολύ βαρρόα ρε φίλε. Στον πάτο βλέπεις τη βαρρόα άνετα με το μάτι πολλές ψώφιες έπεσαν".

Ο μελισσοκόμος με το που τελείωσε τις θεραπείες για τη νοζεμίαση, και έβγαλε τις ταινίες, είδε μεγάλη διαφορά στα μελίσσια του. Όπως μου είπε, μόλις πήγαινε στα μελίσσια το αμάξι, γέμιζε κίτρινα σημάδια απο διάρροια που έκαναν οι μέλισσες. Η διάρροια είναι καθαρό σύμπτωμα ότι κάτι δε πάει καλά με τα μελίσσια μας και υπάρχει μεγάλη υποψία για νοζεμίαση. Όταν δε βρούμε και νεκρές μέλισσες τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα...

Όπως μας γράφει ο ίδιος ο μελισσοκόμος:
Μόλις τελείωσα τη θεραπεία με το νοζεβίτ, τις 4 θεραπείες, δεν είδα κίτρινα σημάδια στο παμπρίζ του αυτοκινήτου. Δεν έβλεπα στο αμάξι μου αυτό το πράγμα. Σήμερα όσα μελίσσια ήταν μικρά τα πήρα τα πλαίσια στην αποθήκη, και όσα μελίσσια έχουν απομείνει δεν έχουν διάρροια. Τώρα φαίνονται όλα καλά.


1η ερώτηση: Θα αντεξουν τα μελίσσια;
Θα αντέξουν αρκεί να έχουν καλές βασίλισσες, αλλά πρέπει να τα βοηθήσεις. Πρέπει να πάρεις δύο κομμάτια φελιζόλ και να τα κάνεις σα "σάντουιτσ". Σφιχτά μελίσσια, περισσότερος ο γόνος. Το επόμενο βήμα είναι να δώσεις σιρόπι. Ο καλύτερος τρόπος για μικρά μελίσσια είναι να το κάνεις ρίχνοντας κατευθείαν μέσα στη κηρήθρα.

2η ερώτηση: Μπορεί να εμφανιστεί πάλι η ασθένεια
Ναι φυσικά και μπορεί να εμφανιστεί πάλι. Πρέπει να γίνετε προληπτική θεραπεία τόσο το φθινόπωρο όσο και νωρίς την Άνοιξη. Χρησιμοποιήσε το νοζεβίτ για να έχεις καθαρά απο νοζεμίαση τα μελίσσια σου, και το χειμώνα - φθινόπωρο δύο καλές θεραπείες βαρρόα και είσαι κομπλέ.

3η ερώτηση: Να αλλάξω τα μελίσσια κουτιά - κυψέλες;
Είναι ακόμα καλύτερο να τα αλλάξεις και να τις απολυμάνεις με φλόγιστρο. Απλώς οι κυψέλες που θα αλλάξεις πρέπει να είναι ίδιο χρώμα, ίδια είσοδος κλπ.., για να μη μπερδευτουν τα μελισσάκια. Είναι που είναι μικρά...
να αλλαξω τα κουτια?

4η ερώτηση: Να δώσω σιρόπι ή είναι νωρίς - κάνει κρύο; 
Φυσικά και θα δώσεις σιρόπι. Όταν δεν έχει καλό καιρό είναι ακόμη πιο απαραίτητο το σιρόπι. Κατευθείαν θα αυξηθεί η γέννα όταν ταίσεις σιρόπι. Με αυτό τρόπο το διεκολύνεις πολύ το μελίσσι να πάρει τα πάνω του. πχ δίνοντας το σιρόπι μεσα στη κηρήθρα οι μέλισσες το βρίσκουν έτοιμο δεν κουράζονται. 

5η ερώτηση: Επειδή είναι κρύο το μέρος, να βάλω σιρόπι, η θα κρυώσει ο γόνος
Γι αυτό θα σφίξεις και θα βάλεις μόνωση, για να είναι ζεστά τα μελίσσια και να μη κρυώσει ο γόνος. Το πρόβλημα σου ποιό είναι, μη κρυώσει ο γόνος, η μη κολλήσουν νοζεμίαση; Τα έχεις λύσει αυτά τα προβλήματα, και τώρα μένει να κάνουν γόνο τα μελίσσια για να τα σώσεις. Θα βάλεις φελιζόλ (απολύμανε το με χλωρίνη) και θα δώσεις απο δύο φύλλα σε κάθε μελίσσι. Στριμωγμένα και καλοταισμένα θα τα καταφέρουν.

6η ερώτηση: Υπολογίζω να μου ζήσουν 15 μελίσσια. Θα τα καταφέρουν;
Το μυστικό είναι να κάνουν γόνο και να εκκολαφθεί. Αν εκκολαφθεί ο πρώτος γόνος τα κατάφεραν. Σώθηκαν. Κάθε αυγό που γεννιέται απο τη βασίλισσα κάνει 21 ημέρες να εκκολαφθεί. Όσον αφορά τον καιρό, δώσε σιρόπι άφοβα, ακόμα και αν βρέχει. Βρές μια καλή ευκαιρία και ταίσε τα. Μόνο έτσι θα σωθούν.

7η ερώτηση: Απο τι ασθένεια χάθηκαν τα μελίσσια μου;
Τα μελίσσια χάθηκαν απο βαρρόα και νοζεμίαση μαζί. Η βαρρόα θέρισε τα μελίσσια τα αποδυνάμωσε, και η νοζεμίαση ανέλαβε το τελειωτικό χτύπημα. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η βαρρόα δεν είναι όπως ήταν παλιά. Τώρα πλέον καταστρέφει τους πλυθησμούς των μελισσών πολύ πιο γρήγορα. Γι αυτό το χειμώνα υποχρεωτικά θεραπεία, και μια φορά το Καλοκαίρι. Δηλαδή σύνολο 2 θεραπείες. Για τη νοζεμίαση 4 θεραπείες 2 νωρίς την Άνοιξη και 2 νωρίς το φθινόπωρο.

Έκτακτη θεραπεία νοζεμίασης σε άρρωστα μελίσσια το Χειμώνα! Αναλυτικά οδηγίες και δοσολογία

Προμηθευτείτε το nozevit απο την Αρκαδική Μελισσοκομία εδώ...

Στο βίντεο δείχνουμε πως γίνετε η θεραπεία για τη νοζεμίαση...

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. καλα ρε χαρη,...
    ολοκληρο αρθρο για να διαφημισεις σκευασμα του εμποριου?
    αυτο θα πει επαγγελματιας μπλογκερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδη τα φυσιολογικα κακα της μελισσας τι χρωμα αφηνουν στο παμπριζ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φυσιολογικα οι μελισσες τραβανε το καζανακι της προηγουμενης αναρτησης με το σιροπι και το φλοτερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!