Widget Recent Post No.

Φτηνή ζάχαρη με 0.50 ευρώ! Δεν χαμηλώνουν την τιμή οι βιοτεχνίες, η μήπως όχι;



Έχει πέσει η τιμή της ζάχαρης στη χονδρική, κάτω 0,55 ευρω με το φπα. Την βανίλια οι βιοτεχνίες γιατι την κρατάνε τόσο ακριβή, και δεν χαμηλώνουν την τιμή; Αυτό είναι ένα ερώτημα που μας στέλνουν αρκετοί μελισσοκόμοι εδω στην Ορεινή Μέλισσα και οφείλουμε να το απαντήσουμε. Η αλήθεια είναι πως κατά περιόδους βλέπουμε διάφορες προσφορές για τη ζάχαρη σε βαθμό που να σκεφτόμαστε πόσα λεφτά βγάζουν οι εταιρίες στη πλάτη μας. Πόσο απέχει όμως η δική μας σκέψη απο τη πραγματικότητα, και τι συμβαίνει με όλες αυτές τις τιμές; Πόσο κοστίζει σε μια εταιρία να αγοράσει τη ζάχαρη, να τη μεταφέρει, να παράξει τη τροφή κλπ κλπ; Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα, το οποίο νομίζω απασχολεί τους περισσότερους μελισσοκόμους!
Αρχικά σαν μελισσοκόμος η τιμή που αγόραζα ζάχαρη για μεγάλο διάστημα ήταν 0.60 λεπτά. Χαμηλές τιμές μπορούμε να βγούμε στο metro, στα lidl, και πολλές φορές σε μαγαζιά με μελισσοκομικά είδη ή μελισσοκομικούς συναιτερισμούς. Εγώ σας προτείνω να κοιτάστε στα metro, γιατί βάζουν καλές προσφορές στην Ελληνική Ζάχαρη της ΕΒΖ, και να ξέρετε ότι πάντα πρέπει να προτιμούμε ελληνικές βιομηχανίες. Όσον αφορά τη λιανική η χαμηλότερη τιμή που συναντάμε συνήθως είναι γύρω στα 70 λεπτά, και αυτές οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τη περίοδο και το κατάστημα. Εννοείτε πως οι χαμηλότερες τιμές παίζουν για την Ξένη Ζάχαρη (Σερβίας, Γερμανίας κλπ), κάτι το οποίο είναι και πολύ κακό. Δυστυχώς οι περισσότεροι - αν όχι όλοι - προτιμούμε την ξένη ζάχαρη, λόγω της χαμηλής της τιμής, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.

Πολλοί μελισσοκόμοι επιλέγουν να φτιάξουν την δική τους τροφή με τα δικά τους υλικά για τα μελισσάκια τους

Η τιμή της ζάχαρης στη χονδρική είναι ακόμα χαμηλότερη, και σίγουρα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάσει τα 50 λεπτά, η και ακόμα παρακάτω. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι νομίζουν, ότι μια εταιρία που παράγει μελισσοτροφή, αγοράζει με 50 λεπτά, και έχει 150% κέρδος, εφόσον με 1 κιλό ζάχαρη παράγει πάνω απο 1 κιλό τροφή, η οποία κοστίζει περίπου 1 ευρώ. Η βανίλλια πχ παράγεται με 10% περίπου νερό. Άρα με 1 κιλό ζάχαρη προκύπτει 1.100 γραμμάρια βανίλλια. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Υπάρχει όντως τόσο μεγάλο κέρδος;

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Μια εταιρία για να παράξει τη μελισσοτροφή, χρειάζεται εξειδικευμένα μηχανήματα, εργατικό προσωπικό, εγκαταστάσεις, και φυσικά την πρώτη ύλη που είναι η ζάχαρη. Να μην αναφέρουμε φυσικά και την "γνώση" της συνταγής, διότι έχουμε δεί πολλές φορές τροφές που δεν τις τρώνε οι μέλισσες. Για εμένα προσωπικά τα περισσότερα έξοδα που έχει μια επιχείρηση είναι στη φορολογία. Οι επιχειρήσεις φορολογούνται με αβάσταχτα ποσά, και πολλές φορές για να κρατηθεί υγιής μια εταιρία, πρέπει είτε να έχει τεράστια κατανάλωση, είτε τα προιόντα να πωλούνται πολύ πιο πάνω απο την αρχική τους τιμή. Ξέρουμε άλλωστε, πόσες εταιρίες και μαγαζιά κλείνουν γι αυτόν τον λόγο στην Ελλάδα.

Εδώ βλέπουμε γυρεόπιτα που έφτιαξε μελισσοκόμος και τη χώρισε σε μεριδούλες για να ταίσει τα μελισσάκια

Γιατί οι εταιρίες δεν ρίχνουν τις τιμές στη βανίλλια...
Γενικά παρατηρώντας την αγορά βλέπουμε ότι το τελευταίο καιρό έχουν πέσει οι τιμές στις μελισσοτροφές αρκετά. Όχι απο μια ή δύο εταιρίες αλλά περισσότερες. Μάλιστα για να καταλάβετε τι σας λέω, πολλές εταιρίες κατέβασαν τόσο πολύ τις τιμές στις μελισσοτροφές, που αυτές έφτασαν να πωλούνται αρκετά κάτω απο 1 ευρώ το κιλό. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Η βέλτιση λύση - Για έναν επαγγελματία μελισσοκόμο...
Γενικά αν είσαι επαγγελματίας μελισσοκόμος σίγουρα συμφέρει να έχεις τα δικά σου μηχανήματα και να φτιάχνεις τις δικές σου τροφές. Αν έχεις πρόσβαση σε χαμηλές ζαχαρης μπορείς να φτιάξεις ποιοτικές τροφές και να γλιτώσεις πολλά έξοδα. Για τη παρασκευή της τροφής πολλές φορές ένα ζυμωτήριο και ένα μηχάνημα κοπής ζάχαρης για άχνη είναι αρκετά. Πολλοί αγοράζουν και βανιλλιέρα αλλά είναι περισσότερα τα έξοδα. Γενικά το να παράγει μόνος του τροφές κάποιος, του δίνει τη δυνατότητα να προσθέτει δικά του υλικά όπως μέλι γύρη κλπ, και να φτιάχνει ανώτερης ποιότητας τροφή για τα μελισσάκια του.

Η βέλτιση λύση - Για ένα νέο μελισσοκόμο...
Για ένα νέο μελισσοκόμο η ιδανική λύση είναι να βρεί οικονομική ζάχαρη, σε κάποιο σούπερ μάρκετ, και να δίνει σιρόπι στα μελίσσια του αντί για τροφή, τόσο την Άνοιξη, όσο και το φθινόπωρο για να φτιάξουν προμήθειες. Την Άνοιξη δίνουμε πιο αραιό σιρόπι, και το φθινόπωρο πιο πυκνό. Όταν θέλουμε να κάνουν προμήθειες δίνουμε 2 κιλά ζάχαρη σε 1 λίτρο νερό αναλογία σιροπιού. Φυσικά το Χειμώνα θα πρέπει να ενισχύσουμε τα μελισσάκια μας σε περίπτωση που δεν έχουν αρκετή τροφή, με έτοιμη τροφή του εμπορίου. Γενικά όμως ένας νέος μελισσοκόμος το μόνο που μπορεί να κάνει για να γλιτώσει χρήματα απο έτοιμες τροφές, είναι να φτιάξει σιρόπι με δική του ζάχαρη. Κάτι πολύ απλό και αποδοτικό!

Αυτά είχαμε να πούμε για σήμερα πάνω στις μελισσοτροφές. Όλοι έχουμε την επιλογή μας, για το τι θα ταίσουμε τα μελίσσια μας. Να ξέρετε πάντως όλοι οι μελισσοκόμοι, ότι σίγουρα οι εταιρίες έχουν κέρδος απο τις τροφές, αλλά για να επιζήσει μια επιχείρηση, και να έχει υγιή ανάπτυξη, θα πρέπει να πουλά τόνους τροφής. Δεν είναι μόνο ότι έβγαλε μια τροφή, και θα πλουτήσει η βιοτεχνία! Πολλές φορές δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όσο φαίνονται στα δικά μας μάτια...  Γι αυτό άλλες επιχειρήσεις κλείνουν, και άλλες δουλεύουν πολύ καλά!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΑΓΟΡΑΖΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΖΑΧΑΡΗ ΑΠΟ LIDL ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΜΕΛΙ ΑΠΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΜΕ 3.70 ΤΟ ΚΙΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!