Widget Recent Post No.

Τοποθέτηση τελάρων χωρίς φύλλο κηρήθρας: Μέθοδος και μυστικά για 100% επιτυχία και χτίσιμο



Δοκιμασμένη μέθοδος για να χτίσετε πολλά πλαίσια χωρίς έξοδα για φύλλα κηρήθρας. 
Σήμερα έχουμε μέθοδος για προσθήκη πλαισίων χωρίς φύλλο κηρήθρας. Δηλαδή βάζουμε το πλαίσιο συρματωμένο χωρίς φύλλο κηρήθρας. Για την ακρίβεια χρησιμοποιούμε μόνο μια μικρή λωρίδα από το φύλο κεριού, ίσα ίσα για "οδηγό" δηλαδή ουσιαστικά λέμε στις μέλισσες θα χτίσετε από εδώ και κάτω. Σαν να τους λέμε προεκτείνεται το σημείο αυτό, και αυτό γίνεται εφόσον λατρεύουν που βρίσκουν έτοιμη τη βάση του κεριού για την μεγαλώσουν προς τα κάτω. Μα καλά θα μου πείτε τώρα, γιατί όλοι οι μελισσοκόμοι βάζουν φύλα κεριού και δεν κάνουν αυτή τη μέθοδο; Γιατι να πληρώσω τόσα λεφτά φύλλα κηρήθρας όταν μπορούν να τα κάνουν έτοιμα οι μέλισσες;

Δύο είναι τα κύρια μειωνεκτήματα της μεθόδου, που αποτρέπουν τους περισσότερους μελισσοκόμους. Το πρώτο που είναι τα κηφηνοκελιά. Αν βάλουμε στις μέλισσες ένα τέτοιο πλαίσιο απο τη φύση και την ορμή της Άνοιξης θα φτιάξουν κηφηνοκελιά. Τώρα θα με ρωτήσετε πόσα θα φτιάξουν. Αυτό εξαρτάται απο την κατάσταση του μελισσιού, δηλαδή πόσους κηφήνες χρειάζεται. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Έχουμε ένα μελίσσι 20άρι, και όλα τα πλαίσια που έχει μέσα είναι χτισμένα με φύλλα κηρήθρας, δηλαδή περιορισμένοι κηφήνες. Αν σε αυτό το μελίσσι βάλουμε έτσι ένα άδειο πλαίσιο θα κάνει κηρήθρα με 80% κηφηνοκελιά πράγμα κακό για εμάς. Ξέρετε στη κηφηνοκηρήθρα βάζουν περισσότερο μέλι οι μέλισσες, αλλά δε βολεύει καθόλου τις εποχές που θέλουμε ανάπτυξη στα σμήνη μας. Η βασίλισσα δε γεννά όλες της εποχές την κηφηνοκηρήθρα, οπότε φανταστείτε να έχουμε πλαίσια με πολλούς κηφήνες επάνω.

Άλλο ένα παράδειγμα. Πιάνουμε έναν αφεσμό και του βάζουμε πλαίσιο χωρίς κηρήθρα με τη παραπάνω μέθοδο. Ο αφεσμός θα χτίσει όλη την επιφάνειά σχεδόν χωρίς καθόλου κηφηνοκελιά, και αυτό διότι έχει πολύ μεγάλη ανάγκη απο εργάτριες.

Το μεγάλο μειονέκτημα να έχει πολύ κηφηνόγονο το μελίσσι είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη βαρρόα. Σύμφωνα με έρευνες τα κηφηνοκελιά επειδή έχουν μεγαλύτερο χώρο, περισσότερη τροφή περισσότερο χρόνο επώασης βοηθούν να αναπαραχθεί περισσότερο η βαρρόα. Δηλαδή εκεί που θα έβγαιναν 4 βαρροάκια στη κανονική κηρήθρα στους κηφήνες μπορεί να βγουν τα διπλά. Αυτά τα στοιχεία λοιπόν δεν τα θέλουμε εμείς οι μελίσσοκόμοι. Θέλουμε να εμποδίζουμε την ανάπτυξη της βαρρόα όσο το δυνατό περισσότερο.

Το δεύτερο μειωνέκτημα είναι η καθυστέρηση της ανάπτυξης. Οι μέλισσες για να χτίσουν 1 κιλό κερί χρειάζονται 8-9 κιλά μέλι και γύρη. Συνεπώς αν πρέπει να χτίσουν ολόκληρη τη κηρήθρα μοναχές τους τότε καταναλώνουν περισσότερη τροφή και αργούν περισσότερο στην ανάπτυξη, ειδικά πρώιμα την άνοιξη που οι πληθυσμοί είναι μικροί η νεκταροέκκριση λιγοστή και οι θερμοκρασίες χαμηλές.

Ακούσαμε τα μειωνεκτήματα της μεθόδους αυτής όμως υπάρχουν και πλεονεκτήματα. Το πρώτο και κυριότερο είναι ότι η κηρήθρα γίνεται με μεγαλύτερη διάμετρο - απο αυτή του φύλλου άρα αντέχει περισσότερα χρόνια για να χρησιμοποιείτε απο το μελισσοκόμο. Μέλισσες που σκάνε απο μεγαλύτερο κελί είναι πιο δυνατές ζούν περισσότερο και παράγουν περισσότερο μέλι. Επίσης όταν χτίζουν μόνες τους κηρήθρα οι μέλισσες καταπολεμούν το ένστικτο της σμηνουργίας και είναι ένα πολύ καλό μέτρο πρόληψης. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η αυτοσχέδια κηρήθρα έχει την ιδανική διάταξη έτσι ώστε να ζεί άνετα το σμήνος. Ξέρετε υπάρχουν πολλά μυστικά όσον αφορά τις κηρήθρες μέσα στο μελίσσι. Ξέρετε ότι με κάποιο τρόπο η μια πλευρά της κηρήθρας επικοινωνεί με την άλλη; Με τις κηρήθρες που φτιάχνει μόνο του του σμήνος υπάρχει πολύ πιο γρήγορη ανάπτυξη, και ο λόγος είναι ότι το μελίσσι νιώθει περισσότερο σα το σπίτι του!

Αρκετά με τα μειωνεκτήματα και τα πλεονεκτήματα. Ας προχωρήσουμε στην εφαρμογή της μεθόδου. Αφού συρματώσουμε το πλαίσιο κόβουμε μια λωρίδα και τη σφινώνουμε στο κενό που δημιουργείτε. Πιέζουμε για να κολλησει επάνω και να μην πέσει. Στην συνέχεια πρέπει να κάνουμε ένα μικρό μυστικό. Επειδή πολλές φορές οι μέλισσες αναγνωρίζουν το σύρμα ως ξένο υλικό πρέπει με μικρό πινελάκι να περάσουμε το σύρμα με κερί που έχουμε λιωμένο μέσα στο μπρίκι. Έτσι οι μέλισσες θα φτάσουν εως κάτω χωρίς κανένα πρόβλημα. Δείτε με φωτογραφίες τη μέθοδο....






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια