Widget Recent Post No.

Πήγε για επιθεώρηση και βρήκε πεθαμένα τα μισά του μελίσσια γεμάτα με μέλια



Ένα φρικτό περιστατικό βίωσε μελισσοκόμος απο τη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος πήγε για την καθιερωμένη επιθεώρηση μετά απο καιρό, και βρήκε το απόλυτο χάος. Κυψέλες άδειες, μελίσσια εντελώς νεκρά, και μια κατάσταση που τον έφερε πραγματικά σε απόγνωση. Ο μελισσοκόμος αυτός Μίλησε στην Ορεινή Μέλισσα, και περιέγραψε το περιστατικό που βίωσε με κάθε λεπτομέρεια. Σήμερα το κάνουμε γνωστό, για να γίνει ένα μάθημα σε όλους τους μελισσοκόμους, και να μη το πάθει ποτέ ξανά κανείς. Δυστυχώς η μυστηκοπάθεια των παλιών, σε συνδιασμό με την "ντροπή" που νιώθουν οι περισσότεροι, όταν έχουν τόσο μεγάλες απώλειες, κάνει αυτό το φαινόμενο να διογκώνεται, και κανείς να μη δίνει μια ουσιαστική λύση.

Πάμε να δούμε τι έζησε ο μελισσοκόμος...
Ήταν μια ηλιόλουστη ημέρα. Ο μελισσοκόμος κάτοχος 50 μελισσιών, Πήγε μετά απο καιρό να κάνει την πρώτη επιθεώρηση μετά απο αρκετές μέρες. Τα μελίσσια μετά την τελευταία επίσκεψη ήταν πολύ ζωηρά και υπήρχε αρκετή κίνηση στις εισόδους. Μάλιστα το φθινόπωρο ήταν 10άρια, ακόμα και 15άρια, με πολλούς γόνους και πολύ καλή ανάπτυξη. Αυτά όμως δεν μπόρεσαν να σώσουν τα μελίσσια απο την καταστροφή... Ο μελισσοκόμος μόλις Άνοιξε τις κυψέλες είδε το πραγματικό χάος. Πολλές κυψέλες ήταν άδειες εντελώς, γεμάτες μέλια. Το πιο ανησυχητικό ήταν ότι υπήρχαν πολλά μελίσσια με μια χούφτα μέλισσες.


Εικόνα 1: Εδώ βλέπουμε νεκρές μέλισσες στο πάτο κυψέλης λόγω νοζεμίασης. Σε κυψέλες φελιζόλ έχουμε έντονη υγρασία και ευνοικές συνθήκες για ανάπτυξη νοζεμίασης

Αμέσως μόλις μας αποκάλυψε το περιστατικό τον ρωτήσαμε, τι άλλα συμπτώματα είδε στα μελίσσια. Μας είπε τα εξής: "Βρήκα άδειες τις κυψέλες, οι περισσότερες κηρήθρες ήταν γεμάτες σφραγισμένα μέλια, και οι τροφές που είχα βάλει ήταν παρατημένες. Όταν λέμε ότι υπήρχαν μέλια, ήταν πάρα πολλά. Είδα νεκρές μέλισσες πάνω απο το κηρόπανο, μερικές μέσα στη κυψέλη και πολύ λίγες έξω στην είσοδο. Τα πιο δυνατά μελίσσια που ήταν 10άρια, είναι νεκρά. Αυτό που δε μπορώ να εξηγήσω, είναι πως γίνετε να χάθηκαν τα πιο δυνατά μελίσσια, και τα μικρότερα με 6 πλαίσια ζούν ακόμα.

Τον ρωτήσαμε αν Έκανε θεραπεία για βαρρόα/νοζεμίαση, και μας απάντησε...
Όχι δεν έκανα καμία θεραπεία το τελευταίο διάστημα. Για βαρρόα η τελευταία θεραπεία που έκανα ήταν το Καλοκαίρι στο πεύκο, ενώ για τη νοζεμίαση δεν έκανα καμία προληπτική θεραπεία. Επίσης να αναφέρω ότι πρίν λίγο καιρό είδα ψείρα στα μελίσσια, και δεν έκανα κάτι.


Εικόνα 2. Εδώ βλέπουμε ένα μελίσσι που έχει 10 μέλισσες, εναπομείναντες. Υπάρχει γόνος σκόρπιος και μέλια. Η εικόνα που βλέπουμε έιναι μια κλασσική περίπτωση νοζεμίασης - βαρρόας.

Γιατί χάθηκαν τα μελίσσια;
Νοζεμίαση και βαρρόα. Τα μελίσσια γονάτισαν απο τη νοζεμίαση, η οποία προκλήθηκε λόγω της επίσκεψης στο πεύκο (συνοστισμός μελισσοκόμων) και μετά η βαρρόα άνοιξε το δρόμο, για να εξαπλωθεί η ασθένεια. Όπως μας είπε ο μελισσοκόμος, τα μελίσσια που επέστησαν τη μεγαλύτερη καταστροφή ήταν αυτά που πήγαν στο πεύκο. Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Ο συνοστισμός που γίνεται στη χαλκιδική με 1.000.000 μελίσσια, είναι το τέλειο περιβάλλον για την εξάπλωση της ασθένειας. Και ξέρετε πως εξαπλώνετε η ασθένεια; Πχ ένα μελίσσι πεθαίνει απο νοζεμίαση. Η κυψέλη έχει μέλια μέσα, τα οποία είναι μολυσμένα με εκατομμύρια σπόρους της ασθένειας. Προκαλείτε λεηλασία απο γύρω μελισσοκομεία, και έτσι εξαπλώνεται ταχύτατα...


Εικόνα 3. Μέλισσες νεκρές πάνω απο το κηρόπανο. Φανταστείτε για να πέθαναν πάνω απο το κηρόπανο τι έχει συμβεί μέσα στο μελίσσι. Με το που δούμε τέτοια εικόνα φανταζόμαστε ότι κάτι πολύ κακό έχει συμβεί.

Και τώρα πως θεραπεύονται τα μελίσσια
Προτείναμε στο μελισσοκόμο να κάνει άμεσα θεραπεία με nozevit, με ενστάλλαξη 50ml ανα μελίσσι το οποίο περιέχει 1 ml nozevit. Επανάληψη 4 φορές κάθε εβδομάδα. Πχ φτιάχνουμε 1 λίτρο σιρόπι με 1 κιλό ζάχαρη 1 λίτρο νερό, ρίχνουμε μέσα 20ml nozevit, και ραντίζουμε τις μέλισσες με το μάτι 50 ml ανα μελίσσι. Επαναλμβάνουμε τη θεραπεία 4 φορές. Με το νοζεβίτ που το δοκιμάσαμε έχει άμεσα αποτελέσματα. Μπορείτε να το προμηθευτείτε απο την Αρκαδική Μελισσοκομία εδώ

Για τη βαρρόα προτείναμε στο μελίσσοκόμο να μην κάνει τίποτα ΤΩΡΑ, αφού πρώτα διαπιστώσει ότι θεραπεύτηκε η νοζεμίαση. Μόλις τα μελίσσια πάρουν τα πάνω τους, και ρίξουν γόνο, και μεγαλώσει καλύπτοντας μισό πλαίσιο, τότε μπορούμε να βάλουμε δραστικές ταινίες για να καταπολεμήσουμε και τη βαρρόα. Ο λόγος που το προτείναμε αυτό, είναι επειδή η νοζεμίαση είναι πολύ πιο σοβαρή ασθένεια (σε μια τέτοια περίπτωση). Μετά τη 2η 3η Επανάληψη με το νοζεβίτ τα μελίσσια θα είναι πολύ καλύτερα. Αλλά για να λέμε και την αλήθεια η νοζεμίαση έτσι και αλλιώς υποχωρεί αρκετά την Άνοιξη. Τα μελίσσια του μελισσοκόμου όπως μας είπε τώρα έχουν ελάχιστο γόνο, και αυτό είναι δείγμα του πόση μεγάλη ζημιά έχουν πάθει οι μέλισσες απο την ασθένεια. Με τη νοζεμίαση δεν χάνουμε μόνο μέλισσες αλλά και βασίλισσες οι οποίες πολλές φορές "στειρόνονται" και δε μπορούν να γεννήσουν ή χάνονται ξαφνικά.


Εικόνα 4. Άλλη μια κλασσική περίπτωση νοζεμίασης. Άδειο μελίσσι, μερικές νεκρές μέλισσες και μέλια μέσα στη κυψέλη

Θα σωθούν τα μελίσσια που έχουν επιβιώσει μέχρι τώρα
Δυστυχώς όσα μελίσσια έχουν μια χούφτα μέλισσες, και δεν έχουν καθόλου γόνο δεν έχουν ελπίδα. Όταν μιλάμε για νοζεμίαση και σε βαριά μορφή οι απώλειες είναι πολύ μεγάλες, και 1 πλαίσιο μέλισσες μπορούν να χαθούν για πλάκα. Όσα μελίσσια έχουν καλούς πλυθησμούς και γίνει θεραπεία, και καταφέρουν να κάνουν γόνους θα σωθούν. Όπως μου είπε ο συνάδελφος είχε 50 μελίσσια και τώρα έχει 26 αν θυμάμαι σωστά. Ωστόσο υπάρχουν και μικρά μελίσσια οπότε αν κάνει καλή θεραπεία πιστεύω θα επιβιώσουν τα 20, με καλές προοπτικές να πάνε αρκετά καλά στη συνέχεια.

Θέλω μέσα απο την Ορεινή Μέλισσα να μεταφέρω ένα μήνυμα σε όλους τους μελισσοκόμους. Θέλω να σας πω, ότι δε χρειάζεται να στεναχωριέστε, και να το βάζετε κάτω, όταν παθαίνετε τέτοιες ζημιές. Τα λάθη είναι για να μαθαίνετε. Πιστεύω ότι τώρα που διαβάσατε άλλο ένα περιστατικό νοζεμίασης, δε θα παραλείψετε ποτέ να κάνετε τη προληπτική μέθοδο θεραπείας (Άνοιξη και Φθινόπωρο). Ο μελισσοκόμος που έπαθε ότι έπαθε, δεν έκανε προληπτική θεραπεία ποτέ. Ο καθένας μπορεί να το πάθει αυτό, αλλά πολύ περισσότερο όποιος δε γνωρίζει πόσο μεγάλη ζημιά μπορούν να προκαλέσουν αυτές οι ασθένεια, και ο χειρότερος δίδημος εχθρός βαρρόα -νοζεμίαση.

Τέλος θέλω να τονίσω, ότι αν έχετε πάθει και εσείς το ίδιο στα μελίσσια σας μην απογοητεύεστε, διότι αν περιποιηθείτε και ενισχύσετε με σιρόπι κάθε 2-3 ημέρες, όσα μελίσσια τα καταφέρουν, πολύ σύντομα θα γίνουν 20άρια και 30άρια για να τα κόψετε σε πολλές παραφυάδες, και να αναπληρώσετε όλες τις απώλειες. Τα μελίσσια όπως χάνονται έτσι και φτιάχνονται να το ξέρετε αυτό. Εύχομαι να μη ζήσει κανένας μια περιπέτεια σαν αυτή. Αλλά ας γίνει μάθημα σε όλους

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια